A járványválság sem tudta megakasztani a felcsúti foci szédületes gyarapodását

felcsút
2021 március 31., 07:55
comments 45

A felcsúti futballakadémia tulajdonosa, az Orbán Viktor által alapított Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (FUNA), illetve az akadémia profi csapatát üzemeltető Puskás FC Kft. közzétette a 2020-as évre vonatkozó pénzügyi beszámolóját.

A számok alapján a felcsúti labdarúgás a világjárvány okozta kedvezőtlen gazdasági környezetben is sikeresen megőriznie, sőt tovább növelte anyagi stabilitását.

A FUNA 3,85 milliárd forintos eredménnyel zárta az évet, a saját tőkéje pedig 32,93 milliárd forintra gyarapodott.

Mindez jelentős részben annak köszönhető, hogy Orbán alapítványa annyi pénzt kapott az államtól 2020-ban, mint még soha.

Tavaly összesen 7,5 milliárd forint közpénzt költöttünk a miniszterelnöki fociakadémiára, vagyis átlagban mintegy napi 21 millió forintot fordított az ország az intézmény boldogulására.

Bár a beszámoló nem részletezi a pénz pontos forrását, a 7,5 milliárd forint alapvetően két csatornán érkezett Felcsútra, a tao-támogatáson, illetve az akkreditált nemzeti sportakadémiák éves támogatásán keresztül.

A felcsútiak bevételeit a magyar gazdaság szereplői ezen felül még kiegészítették további 1,67 milliárd forinttal, ami első pillantásra talán soknak tűnik, de felcsúti léptékkel mérve valójában katasztrófálisan kevés. Céges adományokból legutóbb 2012-ben került ennél kevesebb a kasszába, ami nyilván a járvány hatása. Az alapítvány különleges szerencséje, hogy amit az élet elvett, azt valahogy mégiscsak sikerült a sorstól állami támogatás formájában visszakapni.

A miniszterelnök alapítványa így tehát összesen 9,2 milliárd forint támogatási bevételhez jutott a tavalyi évben közpénzből, illetve céges adományokból. A FUNA kiadásai ezzel szemben 5,35 milliárd forintot tettek ki, ebből 2,45 milliárd forint anyagjellegű ráfordítás volt, míg a bérköltség az egyéb személyi jellegű kifizetésekkel együtt 1,39 milliárdot tett ki.

Ezen felül volt még 415 millió forint egyéb kiadás, illetve leírásra került 1 milliárd forint értékcsökkenésként.

A több lábon álló felcsúti futballbirodalom a prosperáló alapítványon túl a profi csapata gazdasági erejére is támaszkodhat, amit a tulajdonában álló Puskás FC Kft. üzemeltet.

link Forrás

Hogy ne kelljen izgulni, gyorsan eláruljuk: a cég fergeteges évet zárt, rekordnagyságú bevétellel. A Puskás FC Kft. 4,29 milliárd forintot kaszált belföldi értékesítés címén, ami örök rekord a csapat történetében. Hogy legyen mihez viszonyítani a felcsúti focicsapat árbevételét: a Fradi 2019-ben mintegy félmilliárd forinttal kevesebbhez jutott ugyanebből a forrásból, noha bejutott az Európa-liga csoportkörébe. (A Puskás Akadémia története során először, tavalyi NBI-es bronzéremnek köszönhetően eljutott a nemzetközi porondra, a selejtezőben kiesett.) Ehhez járult még 140 millió forint egyéb bevétel is, nem részletezett forrásból.

A FUNA és a Puskás FC Kft. együttes teljesítményének köszönhetően tehát a Felcsút az elmúlt évben összesen 13,6 milliárd forint bevételre tett szert állami támogatásból, céges adományokból, illetve a profi csapathoz befolyt összegekből. Mindössze egyetlen évben érkezett több pénz a faluba focira (2018: 17 milliárd forint), közpénz pedig még soha.

Tavaly azt számoltuk, hogy 68,4 milliárd forint vándorolt a felcsúti fociba. Ez most így már 80 milliárd forint felett van.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.