Titkolják, melyik kormánytagok utaznak a portugál-magyarra

foci
2017 március 20., 17:24
Orbán Viktor, Seszták Miklós és Csányi Sándor a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság selejtezõjének B csoportjában játszott Lettország - Magyarország mérkõzésen a rigai Skonto Stadionban 2016. október 10-én
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság selejtezõjének B csoportjában játszott Lettország - Magyarország mérkõzésen a rigai Skonto Stadionban 2016. október 10-én. A magyar válogatott 2-0-ra gyõzött...MTI Fotó: Kollányi Péter

Már hetekkel ezelőtt lehetett arról hallani, hogy nagyobb delegációval készül a kormány Lisszabonba, ahol a magyar és a portugál válogatott játszik sorsdöntő világbajnoki selejtezőt szombaton. A legtisztább megoldásnak az látszott, ha végigkérdezzük, kik és milyen pénzből utaznak a meccsre, de ezzel nem arattunk osztatlan sikert; a kormánytagok többsége nem akarta elárulni, utazik-e, és ha igen, ki fizet azért.

Az elmúlt években külföldi és hazai stadionok VIP-páholyai lettek az üzleti-politikai elit exkluzív találkozóhelyei, és Orbán Viktor focinézés közben ugyan nem szeret politikával vagy üzlettel foglalkozni, meccs után gyakoriak a fejösszedugások állami cégvezetők és politikusok között.

"A bevett gyakorlatnak megfelelően, az MLSZ nem finanszírozza politikusok, kormánytagok, és azok családjának utazását az idegenbeli válogatott mérkőzésekre. A Szövetség részéről az MLSZ elnökségének tagjai és a szponzorok kapnak meghívót ezen találkozókra. Ez most, a közelgő portugál meccs esetében is így van" - írta kérdéseinkre válaszul a szövetség.

Úgy tudjuk, a kormánytagokat az OTP Bank hívta meg a vállalat magánrepülőgépén a lisszaboni mérkőzés VIP-páholyába, de ezt a banknál érthető módon nem ismerték el. A pénzintézet és a szövetség több szálon kötődnek egymáshoz: mindkettőnek Csányi Sándor az elnöke, sőt az OTP a főszponzora az NB1-nek is, kultúrországokban viszont nagyon kellemetlen dolognak számít, amikor kiderül, hogy egy bank kormánytagokat utaztat focimeccsekre.

"Az OTP Bank nem kommentál sajtóértesüléseket. Általánosságban arról tájékoztatjuk, hogy mivel bankunk nem közfeladatot ellátó szerv, nincs a birtokában olyan közhasznú információ, amelyet megoszthatna a nyilvánossággal" - írták a kommunikációs osztályról.

Állítólag a szövetségben okozott is némi felfordulást, hogy több politikus kért jegyeket a meccsre, és ez kiszivárgott, így az új terv szerint menetrend szerinti járattal utazna a politikusi delegáció. A küldöttség eredetileg Lisszabonban töltötte volna az éjszakát, végül ettől is eltekintettek.

Orbán Viktor rendszeresen igénybe veszi az OTP magánrepülőgépét, bár ezt hivatalosan nem szívesen ismerik el, legutóbb is csak annyit válaszoltak, hogy a bankcsoporthoz tartozó "Air-Invest Kft. által üzemeltetett repülőgépet állami vezetők és állami delegációk piaci árazású térítés ellenében szokták igénybe venni."

Havasi Bertalan három hét alatt háromszor nem válaszolt arra a kérdésre, hogy a miniszterelnök utazik-e Lisszabonba szombaton, és ha igen, kinek a költségén teszi ezt.

Egyébként úgy tudjuk, hogy a miniszterelnöknek kötelező EU-s programja van a hétvégén, ezért ő nem fog tudni részt venni a meccsen.

Értesüléseink szerint repül a meccsre Balog Zoltán humánminiszter, Seszták Miklós, a kisvárdai futball ügyét pátyolgató fejlesztési miniszter és Tállai András, az adóhatóság és a mezőkövesdi klub elnöke is, viszont közülük ezt csak az első ismerte ezt el.

A helyzet azért is mókás, mert a kormánytagok annak tudatában jelezték érkezési szándékukat, hogy Orbán is utazik, ez viszont most bizonytalannak látszik.

Az EMMI sajtóosztálya nem árulta el, kifizeti Balog útját, csak az unokájáét. "(...) miniszter úr sportminiszterként utazik Portugáliába. Útjára unokája kíséri el, az ő költségeit Miniszter úr saját maga finanszírozza" - írták az emberminisztériumból.

A fejlesztési tárca válasza szerint "Seszták miniszter egyelőre nem döntött arról, hogy részt vesz-e a selejtezőn. Amennyiben igen, a magánprogramját saját forrásból fedezi, ahogy tette ezt eddig is minden esetben."

Tállai sajtóosztálya a NAV-tól szűkszavúan annyit írt, hogy "az Ön által említett rendezvényre sem a NAV vezetője, sem más alkalmazott nem utazik a NAV költségén", amiből nem derül ki, hogy más állja-e a cehhet Tállai helyett, pedig úgy tudjuk, az államtitkár több vendéggel együtt jelezte érkezési szándékát Lisszabonba. Hiába tettünk fel tisztázó kérdést, arra nem kaptunk választ.

A Kabinetiroda három kérdésre sem árulta el, utazik-e Rogán Antal és kedves családja a meccsre, nem reagált Varga Mihály kabinetje sem, nem száll gépre viszont Szijjártó Péter, Simicskó István honvédelmi és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterek pedig egyértelműen jelezték, hogy nem mennek Lisszabonba. Lázár Jánosra nem pazaroltunk időt, ő sosem utazik, köztudottan utálja a focit.

Csányi Sándor a Magyarország-Izland EB-meccsen Marseille-ben Orbán Viktorral és Balog Zoltánnal
photo_camera Csányi Sándor meccset néz Marseille-ben Orbán Viktorral és Balog Zoltánnal. - Fotó: MTI/Illyés Tibor

Legutóbb a nyári Európa-bajnokságon volt nagy kivonulás a magyar politikai elit részéről. Akkor Varga, Rogán, Balog, Seszták miniszterek is ott voltak a lelátón, többen feleségükkel együtt, de jutott jegy a miniszterelnök apjának, Orbán Győzőnek is.

A humánminisztert Orbán állítólag kimondottan azért "vitte ki magával" Franciaországba, hogy leendő köztársasági elnökként szokja a légkört, de végül mégis inkább Áder Jánosra voksolt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.