Ilyen, amikor a fagyveszély miatt gázolajat égetve füstölnek a francia szőlőkben

környezetszennyezés
2019 április 16., 10:09

Egy fotós barátom kapta egy borász barátjától ezeket a képeket, amiket egy francia fotós készített a leghíresebb borvidékeken. Mint a borász srác mesélte, egy meleg február után kiadós hideg érkezett Burgundiába, Champagne-ba, Loire-ba, ezért a szőlészek melegítik a levegőt hogy ne fagyjanak el a friss hajtások. Hektáronként 4-500 fáklya ég, melyekben óránként 500 liter gázolajat füstölnek el. A költség és persze a szennyezés iszonyatos, de a borászok még emlékeznek 2016-ra, amikor a termés 80 százalékát vitte el a fagy és nem akarnak kockáztatni.

Gázolajfüstbe borultak a francia borvidékek
photo_camera Gázolajfüstbe borultak a francia borvidékek Fotó: Titouan Rimbault Photographe
Hektáronként 500 liter gázolaj, óránként
photo_camera Hektáronként 500 liter gázolaj, óránként Fotó: Titouan Rimbault Photographe

A magyar borász azt mondta, nem akarja kiszámolni, mekkora költsége ez a francia kollégáknak. Én kiszámoltam. Utánanéztem: az átlagos hozam egy átlagos borvidéken nagyjából 5000-15000 üveg per hektár. Az egyszerűség kedvéért vegyünk tízezret és számoljunk mondjuk három napot, éjszakánként 5-5 óra fagyveszéllyel: 15 óra, 15x500 liter gázolaj. Ez összesen 7500 liter gázolaj arra a tízezer palackra hektáronként; a hazai dízel-árral számolva tehát nagyjából 300 forintba fog kerülni palackonként ez a füstölős akció.

Így néz ki egy olyan szőlő, ahol nem füstölnek
photo_camera Így néz ki egy olyan szőlő, ahol nem füstölnek Fotó: Titouan Rimbault Photographe
Rügy, jégbe zárva
photo_camera Rügy, jégbe zárva. Mint megtudtam egy lelkes amatőr szőlész olvasó emailjéből, az a jég direkt van rajta a rügyön, ugyanis ahol nincs pénz vagy szándék füstölni, ott vizet permeteznek a szőlőre, hogy a képződő jégburok valamennyi védelmet nyújtson a fagy ellen, bármilyen furcsán is hangozzék és nézzen ki ez Fotó: Titouan Rimbault Photographe

A francia fotós azt írja Facebook-posztjában (ahol további képek is láthatók), hogy minden tisztelete azoké a munkásoké, szőlészeké, akik így küzdenek a természettel a szőlő, az idei bor megmentéséért. Értem én, mire gondol, ahogy ezt a képet elnézem:

Küzdenek a munkások, a birtokosok a faggyal
photo_camera Küzdenek a munkások, a birtokosok a faggyal Fotó: Titouan Rimbault Photographe

De azért a dízelfüstbe borított vidék láttán mégiscsak felmerül bennem a kérdés: megengedheti magának az emberiség, hogy 2019-ben ilyen eszközöket használjon a mezőgazdaságban?

Így fűtik és füstölik tele Burgundiát a francia szőlősgazdák. És ez legális és szakszerű technológia.
photo_camera Így fűtik és füstölik tele Burgundiát a francia szőlősgazdák. És ez legális és szakszerű technológia. Fotó: Titouan Rimbault Photographe
Emlékszem, olvastam is A metszés ABC-jében, hogy "Fagyveszély ellen füstöléssel védekezzünk", de elég nyomasztó látni, hogyan is működik ez a gyakorlatban
photo_camera Emlékszem, olvastam is A metszés ABC-jében, hogy "Fagyveszély ellen füstöléssel védekezzünk", de elég nyomasztó látni, hogyan is működik ez a gyakorlatban Fotó: Titouan Rimbault Photographe

EGY KIS UPDATE Időközben a francia fotós küldött egy plusz infót: valóban égetnek gázolajat is, de létezik egy olyan cucc, ami viaszból készül és nagyon öko-bio, a környezettudatosabb szőlészek ezt használják.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.