A sorozat két legerősebb csapata küzd meg egymással az Európa Liga döntőjében

futball
2019 május 28., 16:59

A #besztlíg csapatai idén kisajátították maguknak a nemzetközi kupasorozatok döntőit úgy, hogy hazájuk bajnoka már a BL-negyeddöntőben búcsúzott... A félelmetes angol dominancia összetevői az Európa Ligában sokkal egyértelműbbek, mint az elsőszámú sorozatban, itt ugyanis egyetlen alkotóelem - sors, rutintalanság, hit, Fortuna, elbizakodottság, taktikai mesterterv, "élete meccse", faszmák nélkül - is elégnek bizonyult: a Chelsea és az Arsenal egyszerűen jobb csapat, mint legyőzött ellenfeleik. Ha sikerült is egy-egy meccsen megszorítani őket, ha a Rennes rá is ijesztett az Ágyúsokra, ha a Kékeknek izzadós is volt a Frankfurt elleni elődöntő, nem kétséges, hogy a londoni alakulatok szerda este megérdemelten játszhatnak trófeáért. Ráadásul a tét - különösen az Ágyúsok számára - jóval több, mint egy trófea.

Volt, amikor rezgett a léc...
photo_camera Volt, amikor rezgett a léc... Fotó: BEN STANSALL/AFP

Sarriball - utoljára a Chelsea padján?

Viszontagságos szezon volt az idei a Chelsea számára, de egész jól zárhatják. Átéltek egy - a PL-ben legalábbis - történelmi mélypontot (a B'mouth elleni 0-4 és a City elleni 0-6 még úgy is sokkoló, ha a két vereség között a Huddersfield együttesét egy ötössel küldték haza) és sokszor "csak" Eden Hazard zsenialitása húzta ki őket a slamasztikából. Jorginho teljesítménye messze elmaradt a várakozásoktól, ráadásul ideig-óráig új, önkéntes edzőt is avatott a klub a Kepa-licenszes Kepa személyében. Fikarcnyi esélyük sem volt a bajnoki címre, de förtelmes hajrával is dobogón végeztek a #besztlígben, biztosítva ezzel a jövő évi tagságot Európa elitjében és jó esélyük nyílik az Európa Liga megnyerésére is.

Tart-e még vajon Chelsea-melegítőben sajtótájékoztatót az olasz láncdohányos?
photo_camera Tart-e még vajon Chelsea-melegítőben sajtótájékoztatót az olasz láncdohányos? Fotó: BEN STANSALL/AFP

Ki más, mint az ihletett formában játszó Eden Hazard lehet a mérleg nyelve az Arsenal ellen, különösen ha felépül és ott lesz mellette/mögötte a csapatban N'Golo Kanté is. A biztos hiányzó Rüdiger - Loftus-Cheek - Hudson-Odoi trió is komoly érvágást jelenthet, de a pótlásuk talán kisebb nehézséget okoz, mint a francia örökmozgóé.

Maurizio Sarri, az olasz gyárkémény és vezetőedző sorsa igencsak kérdéses, de egy szerdai győzelemmel helyrepofozhatná valamicskét a Nápolyban felépített renoméját,amin a sok csapat számára teljesen vállalható, de Roman Abramovics elvárásai szerint kifejezetten félresikerült szezon bizony csorbát ejtett.

EmerIN - trófea és újabb fricska a Spursnek?

Viszontagságos szezon volt az idei az Arsenal számára, de egész jól zárhatják. Rengeteg kritika ért gyakorlatilag mindenkit a csapat háza táján: utat kereső és új csapatot építő edzőt, komplett védelmet, középpályássort és átigazoláspolitikát, mutatott játékot és bajnoki eredménytelenséget. Kivétel ez alól a támadóduó, Pierre-Emerick Aubameyang és Alexandre Lacazette, mert ők tartották versenyben az Ágyúsokat a bajnokságban és a nemzetközi kupában egyaránt. Tucatszám szállították a gólokat - az Európa Ligában például az utolsó nyolc Arsenal találatból éppen nyolcat szereztek - és egy emlékezetes tizenegyes kihagyása ellenére nekik aztán nem róható fel az egyetlen, utolsó meccsel még menthető szezon sikertelensége.

A dinamikus duó, akitől a Chelsea-nél is elkezdhetnek félni...
photo_camera A dinamikus duó, amelytől a Chelsea-nél is elkezdhetnek félni... Fotó: JOSE JORDAN/AFP

Hiába az ötödik hely a bajnokságban, a sorozatban harmadszor is elmaradó St. Totteringham's Day, Aaron Ramsey méltatlan elengedése, még fordulhat egyet az összkép, de legalábbis szőnyeg alá söpörhető néhány probléma: meg lehet nyerni az Európa Ligát, elnyerve ezzel a BL-indulás jogát.

Hab a tortán, ha még a Liverpool győzelmét is ki tudják szurkolni szombaton, hogy elmondhassák: a Spurs továbbra sem nyert az ég egy adta világon semmit,

az Arsenal pedig ugyanúgy a BL-ben szerepelhet jövőre egy trófeával a zsebében, ahogy az észak-londoni rivális, vagyis pont semmi jelentősége nem volt annak az egyetlen árva bajnoki pontnak, amivel a Sarkantyúsok többet szereztek.

A hiányzók listája hosszabb, mint a Chelsea együttesénél. Aaron Ramsey combsérülése okozza a legnagyobb fejtörést, mert nélküle a kreativitás egy pillanatok alatt szertefoszló buborék csak a középpályán - különösen ha Özilnek kedve lesz kedvetlennek lenni és hogy Mkhitaryan politikai/biztonsági okok miatt el sem utazik a döntőre. Bellerín, Holding és Suarez szintén maródi, így az Ágyúsok biztosan felforgatott csapattal fognak pályára lépni a festői Bakuban. Abban a Bakuban, ahol az előzetes várakozásoknak megfelelően - igen, kedves UEFA, az előzetes várakozásoknak megfelelően - sokkal kevesebb igazi Chelsea drukker és vérbeli Arsenal szurkoló lesz a lelátón mint kivezényelt kisdiák, nyereményjátékon jegyhez jutott azeri néző és meghívott VIP-vendég, egyszerűen mert Azerbajdzsán a hétköznapi, európai, futballszerető emberek számára megközelíthetetlen, mert NEM Európa.

A specialista.
photo_camera A specialista. Fotó: GIUSEPPE CACACE/AFP

Az alábbi kérdések ettől persze még válaszra várnak:

  • Elbúcsúzik-e a Chelseatől olasz mestere és ha búcsúzik, akkor nemzetközi kupagyőzelemmel búcsúzik-e?
  • Vagy éppen fordítva: Unai Emery, a sorozat igazi specialistája, aki 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban is megnyerte az Európa Ligát (vesd össze a Sevilla 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban is megnyerte az Európa Ligát), képes-e negyedszer is győzelemre vezetni csapatát?

Chelsea - Arsenal, Európa Liga-döntő, szerdán 20:15-től a Sport 1-en és a Digi Sport 1-en!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.