Gigantikus, 7 X 12 méteres faliképen örökítik meg a legendás magyar focista-edzőt a Chelsea stadionjának falán

anglia
2020 január 10., 11:55
comments 20

Látványos és maradandó módon ünnepli meg Roman Abramovics, a Chelsea orosz zsidó tulajdonosa az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulóját: a milliárdos jókora festményt rendelt meg a Stamford Bridge nyugati homlokzatára egy londoni születésű izraeli street art művésztől. Solomon Souza 7 X 12 méteres képén három olyan focista szerepel, akiknek a sorsa összefonódott a lengyelországi német haláltáborral.

(A január 15-én felavatandó kép elkészültét ezen a webkamerán át lehet figyelni.)

Julius Hirsch az első zsidó származású német válogatott focista volt. 1923-as visszavonulása után gyerekedzőként dolgozott, aztán 1943-ban Auschwitzba hurcolták, majd érkezésekor azonnal megölték.

photo_camera A fiatal Hirsch

A 102 éves korában 2019-ben meghalt Ron Jones nem volt profi focista. A brit hadsereg tagjaként esett német fogságba 1940-ben, hogy több hónapos olasz kitérő után Aushchwitzba szállítsák hadifogolyként. Itt heti hat nap hadiüzemben dolgoztatták, vasárnaponként viszont a hadifogolycsapat kapusaként focizott, néha a náci őrök ellen. A szövetségesek közeledését megneszelve a nácik Jones-éket erőltetett menetben átgyalogoltatták fél Európán, Lengyelországtól Ausztriáig. A 17 hetes gyalogmenet során 100-nál több hadifogoly halt meg, hogy végül az amerikaiak szabadítsák ki őket.

Weisz Árpád a magyar futball kevésbé ismert világsztárjainak egyike, aki már játékosnak is menő volt, de edzőként futott be igazán. A Solton született, hatszoros válogatott balhátvéd-középpályás itthon a Törekvés játékosa volt, de hamar elment légiósnak. A Maccabi Brno nevű csehszlovákiai zsidó csapat játékosaként legyőzte a Real Madridot is, utána Olaszországba igazolt, ahol az Interrel bajnok lett.

Egy évre rá már segédedző volt, majd edző lett. Így pár évvel a játékosként szerzett első hely után edzőként is bajnok lett a milánói csapattal. Ráadásul ez volt az első "rendes", ligarendszerű olasz bajnokság, vagyis Weisz volt a Serie A első bajnoka az edzők közül. De még nagyobbat dobott minden idők legjobb Bolognájával, akiket zsinórban 3 bajnoki címig vezetett. Mindez az olasz foci első virágkorának idején történt, ami közben kétszer is világbajnokok lettek, egyszer, 1938-ban éppen ellenünk. Weisz nemcsak sikeres gyakorlati edző, hanem elismert elméleti szakember is volt, több könyvet írt, amikkel taktikailag is meg tudta újítani kora futballját. Zsidó származása miatt Weisznek Olaszországból is mennie kellett, hogy francia kitérővel a holland Dordrechtig jusson. Jól indult itt is, a csapat első helyen állt, amikor 1942-ben internálták. Feleségével és két gyerekével együtt Auschwitzban ölték meg 1944 januárjában.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.