A Puskás Akadémiánál már a nemzetközi porondra készülnek

nb1
2020 február 12., 16:49
comments 21

„Egyre inkább úgy tűnik, hogy a pályafutásod szempontjából a Puskás Akadémia egy szerencsés választás volt négy évvel ezelőtt.

Valóban jól érzem itt magam, mert nagy tervei vannak a klubnak és nekem is vannak még kitűzött céljaim, amiket szeretnék elérni. Szeretnék trófeákat nyerni! Az öltözőben is téma, hogy a Magyar Kupában jó lenne ismét döntőt játszani, illetve szeretnénk kiharcolni a nemzetközi kupaszereplés lehetőségét.”

Ezt nyilatkozta a ChampSport Agency Facebook oldalának Hegedüs Lajos, a Puskás Akadémia kapusa. Szerinte most a legerősebb a felcsúti csapat játékoskerete. Ebben igaza lehet, Felcsúton bőven van pénz korábbinál is drágább légiósok szerződtetésére.

2018-ban már csak egy hajszál - a Magyar Kupa döntőjében kihagyott 11-es - választotta el a Puskás Akadémiát attól, hogy indulhasson a nemzetközi kupában. A kupában most is versenyben van a felcsúti csapat, de a bajnokságban is jó esélyük van a dobogó elérésére, ezzel pedig az Európa-liga selejtezőjében való szereplés megszerzésére. Az NBI-ben a felcsútiak jelenleg a 4. helyen állnak, négy ponttal vannak lemaradva a jóval gyengébb játékoskeretű Mezőkövesdtől.

A nemzetközi kupaindulás akkor nem volt igazán cél, amikor Orbán Viktor megalapította a Puskás Akadémiát.

"Nincs realitása annak, hogy Felcsút település NB I-es csapatot adjon Magyarországnak, nem szabad sem magunkat, sem játékosainkat, sem szurkolóinkat ezzel az álommal áltatni. A körülmények, feltételek nem adottak az élvonalhoz, ezt be kell látni. Jelenleg a felnőtt csapat az első helyen áll, ám a folytatásban változnak a célok, rövid távon a 4-8. hely valamelyikét kell megszereznünk, távolabbra gondolva pedig azt szeretnénk, hogy színvonalas, a saját utánpótlásra épülő, a jövő tehetségeinek lehetőséget adó NB II-es középcsapatot alakítsunk ki." (Orbán Viktor 2007-ben a Fejér Megyei Hírlapnak, amikor még az NBII-ben harcolt a felcsúti csapat)

Még a felcsúti stadion felépítésének bejelentésekor is szerénykedett egy sort Orbán a Puskás Akadémia honlapjának adott2011-es interjúban:

"A stadion kifejezés nagyképű, stadionok városokba kellenek. Nekünk egy új centerpálya kell, amelynek a lelátóján két-háromezer ember kényelmesen elfér, mert itt ilyen minőségű ifjúsági tornák és NB II-es meccsek szép számmal lesznek." Orbán Viktor a Puskás Akadémia honlapjának a készülő stadionról 2011 őszén.

Végül a felépült stadion nem NBII-es, hanem NBI-es meccseket játszanak, mert valahogy csak csak feljutott az első osztályba a Puskás Akadémia. Orbán akkor azt mondta, hogy „az NB I-be nem a Felcsút, hanem a Puskás Akadémia, vagyis nem egy falu, hanem az ország legnagyobb futballakadémiája jutott fel”.

De még ekkor sem az volt a cél, hogy induljanak a nemzetközi kupákban:

"Itt a Puskás Akadémiánál az NB I-es csapat létezésének egyetlen egy oka van, ez pedig az, hogy minél több fiatal játékost – a megfelelő arányban kiegészítve őket rutinos futballistákkal –, szoktassunk hozzá a nagyobb terheléshez." (Orbán Viktor 2013 augusztusában a Puskás Akadémia honlapjának adott interjúban)

Ehhez képest a csapatban általában egy saját nevelésű fiatal játszik, viszont rendszeresen pályára lép 7-8 légiós, a cél pedig már a dobogó és a nemzetközi kupaindulás.

A 444 fociblogját itt tudod követni:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.