Megnéztük Dzsudzsák meccsét, hogy kiderüljön, tényleg PSV-szintű profi csapathoz került-e

egyesült arab emírségek
2020 február 14., 17:09
comments 105

Álmodni sem lehetett volna jobb forgatókönyvet. Két héttel azután, hogy Dzsudzsák Balázst váratlanul kirúgta arab csapata, az Al-Ittihad Kalba, a magyar játékos az új csapatával, az al-Ainnel a régi otthonában játszik bajnokit.

Soha jobb alkalom, hogy megnézzünk az Emírségek bajnokságából egy meccset, aminek a színvonaláról korábban Dzsudzsák azt mondta, hogy szerinte messze nem olyan rossz, mint amilyen az itthoni megítélése. „Nem akarom a tüzet szítani, de vajon mennyivel járnak kevesebben az én meccseimre, mint az NB I-es bajnokikra?”

Igen szórakoztató, védelmek nélküli, leginkább az NBII-t idéző meccset láttunk, amin Dzsudzsák bosszút állt volt csapatán. Mindjárt elmeséljük, de előtte a felvezetés.

Új csapata, az al-Ain Dzsudzsákkal adta el a meccset:

link Forrás

Dzsudzsák maga azt nyilatkozta, hogy PSV-szintű profi csapathoz került. A meccs felvezetésében, az edzőkkel folytatott beszélgetésben és a stúdióban is szóba került Dzsudzsák, aki a hetes helyett a 10-est kapta az új klubjában.

Ez a 16. forduló utolsó meccse volt. Az al-Ain az ötödik helyen állt, de három ponttal a második helyre léphet fel. A Dzsudzsákot elküldő Al-Ittihad Kalba a kiesés ellen küzd, egyetlen pont választja el az utolsó előttitől.

Dzsudzsák tényleg nagy sztárnak számít az Emírátusokban, de ezt azért ilyen léptékben képzeljük el. Az új csapatának tábora:

Az érdeklődés kb. olyan, mint egy NBI-es meccsen.

Akinek nincsenek meg a részletek, hogy került ide a válogatott csapatkapitánya. Dzsudzsák 28 évesen, 2016. augusztusban szerződött a török Bursasportból az Egyesült Arab Emírségekbe, miután hiába várt Bundesliga-szerződésre az Európa-bajnokság után. Az al-Wahda volt az első arab csapata, két szezont töltött itt. Az első idényében 30 meccsen 9 gólt szerzett, 15 gólpasszt adott. A második idényben 24 meccsen 6 gól, gólpassz, az al-Vahda pedig ezüstérmes lett a bajnokságba, megnyerte a Szuperkupát és a Ligakupát is. Miután lejárt a kétéves szerződése, Dzsudzsák megpróbált eligazolni, hogy 31 évesen megmutassa, „ér még valamit”, de nem kapott ajánlatot komoly csapattól, így két hónapos huzavona után maradt az Emírségekben, de másik csapatban, az al-Ittihad Kalbánál. Bár tovább maradt volna, innen küldték el február elején, mert az edzője szerint 33 éves korára teljesítménye mind védekezésben, mind támadásban megkopott az utóbbi időben, és szerződtettek a helyére egy 28 éves hollandot.

És akkor a meccsről. Nem volt őrült meleg, helyi idő szerint fél hétkor, napnyugta után fél órával kezdődött a meccs, 23 fokban. Ehhez képest feltűnően takarékosan mozogtak a játékosok, az váltott át cammogásból intenzívebb mozgásba, aki a labdát akarta elkérni. Ahhoz képest, hogy ezzel mennyire kiszámítható válik a játék, a feltűnően ügyetlen védők mégis képtelenek reagálni arra, ha valaki megindul. És miután a csapatok látványosan nemet mondtak a középpályán a védekezésre, ha egy játékos az ellenfél térfelén tempósabban futni kezdett, könnyedén el tudott jutni a 16-oson belülre. Ahol aztán rendre rossz megoldást választott.

Dzsudzsák az első fél órában nagyon passzív volt, a középpályáról próbálta támadásba dobni a csapattársait 20 méteres passzokkal. Amikor megpróbálkozott egy sprinttel a 8. percben, azonnal helyzetbe is került, de beleléptek a lövésébe.

link Forrás

A vezetést Dzsudzsák csapata szerezte meg, miután a Kalba védői nem tudtak felszabadítani. Ahhoz képest, hogy nem egy gyors kontráról volt szó, és Dzsudzsák oldalán futott, a magyar középpályás elég messziről követte az akciót. A visszajátszásból látszott, hogy akkor lépte csak át a félpályát, amikor a csapattársa lába már lövésre lendült.

link Forrás

Elég hamar egyenlített a Kalba. A kapus hosszan előrerúgta a labdát, az lepattant, miközben a 193 centis, a mezőnyből messze kimagasló Mlapa átnyomult két védőn, az egész meccsen nagyon ügyetlen japán Shiotani még megpróbálta mellkason rúgni, jó, valójában mellbe is rúgta, de ez fel sem tűnt Mlapának, ment tovább, és bezúdította a labdát a kapuba. Mlapa volt a főszereplő a félidő végén is, amikor befordult a jobb szélen, beadta, Ricardo Gomes két védőt túlugorva befejelte, de jött a VAR - merthogy van - és a bíró kezezés miatt nem adta meg a gólt. (Nem volt igaza.)

Dzsudzsákék egy percen belül válaszoltak, a togói Kodjo fordult rá a 16-os belül és lőtt gólt (2-1). Ezt Dzsudzsák már közelebbről nézte, de nem volt köze az akcióhoz.

Az első félidő alapján túlzás lett volna azt mondani, hogy a nyilván extra motivációval pályára lépő Dzsudzsák felszántotta a pályát. Az első félidőben kevésszer vállalkozott lövésre, talán kétszer. Először 20 méterről kilőtte a labdát a stadionból.

link Forrás

A következő próbálkozása már ígéretesebb volt, de beleért egy védő. Balról ő volt a szögletfelelős, és volt olyan szabadrúgása is, amiből veszélyesen kanyarított középre. Dzsudzsák nem magaslott ki a mezőnyből.

Két dolog történt a második félidő elején: 5 percig nem szólt a dob és hangosbeszélőn sem énekelte valaki a nótákat. Ez határozottan jó volt. És Dzsudzsákék is feljavultak, a második félidőt magabiztosabban kezdték, szinte végig támadtak. Hiába játszottak idegenben, egyértelmű volt, hogy jobb csapat az al-Ain, de ezt továbbra is mókás hibák kísérték időnként.

Dzsudzsák sokkal aktívabb volt, mint az első félidőben, a szélről belépett középre, a 16-os környékére, inkább attól pár méterrel távolabb. Előbb csak a nézőket szórakoztatta, amikor háttal állva adott kötényt a mögötte lévő védőnek, majd sarokkal passzolt tovább.

link Forrás

Technikailag a pályán lévő közül a legjobbak között van, bár tényleg nagyon ügyetlen védők között van lehetősége villogni, de a sebessége már ezen a kocogós meccsen is közepes. Viszont ő esik a legtöbbet (kiharcolt az ellenfélnek egy sárgát is), mutatja a bírónak, hogy mit is kellene fújni.

Aztán jött a 71. perc, és Dzsudzsák számára az igazság pillanata. A bal szélen elhúzott talán a brazil Caio, Dzsudzsák kocogva kísérte azt akciót (vagy ha jobban tetszik, okosan a második hullámban), eljutott hozzá a visszapassz, és higgadtan kb. a 11-es pontról, az égvilágon senkitől sem zavartatva bepasszolta, aztán szaladt ünnepelni.

link Forrás

Ezzel eldőlt, az al-Ain a 94. percben már rúgott egyet, a brazil Caio végezte ki az al-Ittihadot. Magabiztos győzelem, második hely a bajnokságban. A Kalbához képest tényleg előrelépés ez Dzsudzsáknak, de ez nemhogy a PSV-szintje, hanem még a Fraditól is messze van. Mármint játékban, nem anyagilag.

Szily Laci így foglalta össze élete első emírségekbeli bajnokijának tanulságait:

„Most már értem, miért szenved Dzsudzsák a válogatottban. Ez a tempó és színvonal egy svungosabb bélyeggyűjtő rangadóra sem készítené fel.

Gyakorló NB2-re járóként minden túlzás nélkül mondhatom, hogy a magyar másodosztály ehhez képest a Bundesliga. És ez tényleg nem zsurnalizmus! Egyben bocsánatot kérek az MLS komisszárjától, eddig ugyanis azt hittem és terjesztettem, hogy az amerikainál nincs szarabb bajnokság a Földön.

Utoljára magyar megyefocis meccsen láttam hasonló taktikát: egy időben maximum két ember fut a pályán: aki a labdát akarja elérni és a bíró.

Idén ennél a két csapatnál a Dorog, az Ajka, de durvát mondok, a Haladás is jobban játszott. Sokkal. A Szombathely ehhez képest az utolsó mozdulatig begyakorolt, holland típusú totális futballt tol.

Ehhez képest Dzsudzsák annyira kímélő üzemmódban nyomja - vagy fizikailag annyira vége van - hogy a csapata első góljánál az ellenfél térfeléig sem jutott el. A védekezést már imitálni sem próbálja, cserébe kis területen topogva nagyrészt alibipasszokat ad. Ha magyar párhuzamot kéne mondani, a mostani Dzsudzsák a kezdőkört legendásan soha el nem hagyó Galaschek Péter utolsó aktív éveire emlékeztet.

Mindezzel együtt a meccs végülis kifejezetten szórakoztató volt, amennyiben tényleg soha nem lehetett tudni, mi történik a következő pillanatban. Valaki elcsúszik, 5 méternél messzebb pattan tőle a labda, kézzel belekaszál, aláfut, vagy összeesik. Minden kirúgás egyben potenciális gólpassz volt. Ezen a meccsen tényleg nem lehetett unatkozni”.

A meccs nagy részét, már amikor nincs kitakarva, itt lehet megnézni.

A 444 fociblogját itt tudod követni Facebookon:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.