Rasszista bekiabálások miatt levonult a Porto gólt szerző játékosa, a csapattársai nem álltak ki mellette

 Vitória Guimaraes–Porto meccset játszottak a portugál bajnokság 21. fordulójában. A Porto csatára, Moussa Marega a 60. percben megszerezte a vezetést a vendégeknek.

A rasszista bekiabálások és huhogások miatt Marega már a gólöröme közben is a bőrszínét mutogatta a hazai szurkolóknak. A játékost több székkel is megpróbálták megdobni a gólja után, ezek közül vett fel egyet, emelte a feje fölé és dobta el dühösen.

A gól miatt csak egyre erősödő rasszista megnyilvánulásokat a 70. percben elégelte meg a francia születésű, Mali válogatott csatár, és jelezte az edzőjének, hogy cserélje le. Sem a bíró nem állította meg a meccset, sem a csapatársai nem álltak a játékos mellé, egyikőjük (Zé Luis, aki egy évet a Videotonban is játszott - szúrta ki Máté nevű olvasónk), még mutatta is, hogy Marega meghülyült, aztán lökdösni és cibálni kezdték.

Ahelyett, hogy ők is tiltakozni kezdtek volna, megpróbálták mindenáron a pályán tartani Maregát, még edzője, Sérgio Conceicao is megállította az oldalvonal mellett a csatárt, hogy visszaküldje a pályára. Végül kénytelenek voltak belátni, hogy Marega - aki közben többször is beintett a szurkolóknak - valóban nem fogja folytatni. 

Itt van a teljes jelenet:

Ahogy az nso felhívta rá a figyelmet, Marega három éve kölcsönben játszott a Vitória Guimaraesben, nem is rosszul: 31 meccsen 14 gólt és 8 gólpasszt jegyzett.

A csatár ezzel a képpel rakta ki Instagramra a vasárnap történteket:

Azt üzente azoknak az idióta szurkolóknak, akik csak azért járnak meccsre, hogy rasszista dolgokat skandáljanak, hogy basszák meg magukat. És kitért a játékvezetőre is, aki ahelyett, hogy megvédte volna, még neki adott sárga lapot, mert megvédte a bőrszínét. Reméli, hogy soha többet nem találkoznak a pályán. 

A Porto edzője a meccs után nem is akarta értékelni magát a meccset, mert szerinte a győzelem és az eredmény lényegtelen, ha közben ilyenek történnek. Mint mondta, Maregát a bemelegítéstől kezdve folyamatosan inzultálták. „Egy család vagyunk, nemzetiségtől, bőrszíntől, súlytól, hajszíntől függetlenül. Család vagyunk, emberek vagyunk. Ami itt történt, az szégyenletes”.

A Porto egy twitter-posztban azt írta, hogy egy család vagyunk. A német Borussia Dortmund is kiállt a játékos mellett.


A hétvégén Németországban is volt egy rasszista incidens focipályán. Mint megírtuk, a német harmadosztályú Preussen Münster-Würzburger Kickers meccsen  a hazai táborból valaki rasszista megjegyzéseket tett a vendégek 23 éves játékosára, Leroy Kwadwo-ra. A ghánai-német Kwadwo felháborodva fogadta a bekiabálását és a majomhangokat, de a német sajtó beszámolója szerint nem csak ő. Előbb a szektorban ülő többi hazai szurkoló segített azonosítani a biztonságiaknak, hogy kitől jött a bekiabálás, miközben a pályán a hazai és a vendégjátékosok is Kwadwo-t vigasztalták, majd amikor a biztonságiak kikísérték a bekiabálót, a stadionban jól hallhatóan a 'nazis raus', azaz a 'kifelé a nácikkal' skandálás ment, majd pedig nagy taps fogadta a fiatal játékost. 

A 444 fociblogját itt tudod követni Facebookon:

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.