Megzavarták a rasszista támadás miatti gyászszünetet, a frankfurti szurkolók "Nácik, takarodjatok!"-kal válaszoltak

Egyperces gyászszünettel emlékeztek a szerdai, Frankfurthoz közeli rasszista tömeggyilkosság áldozataira a Frankfurt-Salzburg Európa-liga meccs kezdése előtt. 

Fotó: ARNE DEDERT/dpa Picture-Alliance/AFP

A néma csendbe előtt csak páran bekiabáltak - állítólag a salzburgi szurkolók részéről -, majd füttyszó is felharsant. A megemlékezés megzavarására a hazai tábor a „Nazis raus” (nácik kifelé, vagy talán jobban illik ide a nácik takarodjatok) skandálással válaszolt - írja az Eurosport. 

Az Eintracht Frankfurt ultrái eredetileg csillagszórós megemlékezést szerettek volna, de azt nem engedélyezte az UEFA (talán ennek szólt a "Fuck UEFA" feliratú molinó).

A múlt hét végén is felharsant már Németországban a nazis raus. Mint megírtuk, a német harmadosztályú Preussen Münster-Würzburger Kickers meccsen a hazai táborból valaki rasszista megjegyzéseket tett a vendégek 23 éves játékosára, Leroy Kwadwo-ra. A ghánai-német Kwadwo felháborodva fogadta a bekiabálását és a majomhangokat, de a német sajtó beszámolója szerint nem csak ő. Előbb a szektorban ülő többi hazai szurkoló segített azonosítani a biztonságiaknak, hogy kitől jött a bekiabálás, miközben a pályán a hazai és a vendégjátékosok is Kwadwo-t vigasztalták, majd amikor a biztonságiak kikísérték a bekiabálót, zúgott a nácik, takarodjatok, majd pedig nagy taps fogadta a fiatal játékost.  

A német harmadosztály most hétvégi meccsein a játékosok rasszizmus ellenes mezt viselve tiltakoznak a hanaui fegyveres vérengzés, illetve a bajnokságban egy hete történt rasszista eset ellen. Az MTI idézi a német szövetség (DFB) pénteki bejelentését, miszerint a csapatok jelentős része, valamint a játékoskísérő gyerekek és a játékvezetők is "piros lapot a rasszizmusnak" feliratú mezben sétálnak ki a pályára. Ezt követően egyperces gyászszünettel és az emlékezés virágaival fejezik ki tiszteletüket a hanaui támadás áldozatai és családtagjai előtt.

„Együtt kiállunk mindenkivel szemben, aki támadja az értékeinket” -  mondta Fritz Keller, a DFB elnöke, aki lenyűgözőnek tartja a klubok és szurkolók reakcióját "a szégyenletes münsteri eseményre", illetve a hanaui támadásra, amelyet - mint hangsúlyozta - "közvetlenül a legmélyebb meggyőződésünk ellen intéztek".

A 444 fociblogját itt tudod követni Facebookon:

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.