Skóciában, Angliában és Észak-Íroroszágban megtiltották, hogy a 12 évnél fiatalabb gyerekek edzésen fejelhessenek

skócia
2020 február 24., 11:28
comments 30

A Skót Labdarúgó Szövetség megtiltotta, hogy a 12 évesnél fiatalabb focisták edzésen fejelhessenek - írja friss hírében a BBC.

A lépés közvetlen előzménye egy kutatás, amit a Glasgow-i Egyetemen végeztek, és ami egyenes összefüggést mutatott ki a fejelés és bizonyos agyi elváltozások között. A kutatók úgy találták, hogy az egykori profi focisták az átlaghoz képest 3,5-szer nagyobb eséllyel halnak meg leépüléssel járó agyi elváltozásokban és a szokásosnál 5-ször nagyobb eséllyel végez velük a Parkinson-kór.

A kutatás igazolta az összefüggést, de nem tudta megmondani a jelenség pontos okát. A szövetségnek azonban ennyi is elég volt ahhoz, hogy betitsa a fejelés "ismétlődő és szükségtelen" gyakorását. A meccseken viszont továbbra is szabad fejelni, a gyerekeknek is.

A témával az angol szövetség is foglalkozott, de ők egyelőre nem éltek a tiltás eszközével.

Update: A témáról a BBC, illetve az ő hírüket átvevő foci.444 után több más brit hírforrás is írt cikket, ezekből az derül ki, hogy az angol és az észak-ír szövetség is bevezette a korlátozást a 12 évnél fiatalabbaknál.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.