Mezey György: Törőcsik Maradonánál is jobb képességekkel volt megáldva

Miközben a Barcelona nápolyi BL-meccse miatt újra lángra kapott a vita, hogy ki a jobb focista, Maradona vagy Messi, Mezey György itthon közéjük emelte Törőcsik Andrást. Két kérdés és két válasz az egykori szövetségi kapitánnyal a Nemzeti Sportban megjelent interjúból:

„Ki volt a legtöbbre hivatott futballista, aki valaha, valamelyik csapatában pályára lépett?

Vitán felül Törőcsik András, de Nyilasi Tibor és Détári Lajos is ott van közvetlenül mögötte! Úgy tartom, „Kese” Diego Maradonánál is jobb képességekkel volt megáldva, neki ugyanis nem kellett lendületet vennie, hogy kicselezze az ellenfél játékosait, helyben állva bármikor „levett” három embert a pályáról. A nagy magyar futballmúlt egyértelműen benne volt a játékában, miként Nyilasiéban is.

(…)

És ha úgy szól a kérdés, hogy Törőcsik vagy Messi a jobb?

Maradjunk annyiban, Törőcsik András Messihez hasonló pályát futhatott volna be.” 

A nagy magyar volna. Törőcsik tényleg káprázatos tehetség volt, de az, hogy nem lett belőle Maradona vagy Messi, na abban van igazán benne a magyar futball közelmúltja, amiről Mezey egy szót sem szólt, mintha véletlenül vagy a balszerencsének köszönhetően nem lett Törőcsik világsztár.  

Legendás játékos volt, ahogy legendás a karrierje két kulcsmomentuma is. A 23 éves Törőcsiktől előzetesen sokat vártak az 1978-as világbajnokságon, de a hazai pályán játszó argentinok ellen a 87. percben elveszítette a fejét, odalépett Kempesnek és kiállították. Egy évvel később az Újpest újra bajnok lett Zalaegerszegen, de a meccsről a 24 éves Törőcsik nem a csapatbusszal utazott vissza, hanem egy barátja kocsijába ült be, mert megtehette. Útközben balesetet szenvedtek, a játékos súlyosan megsérült, a medencecsontja eltört. Pedig meghívója volt egy világválogatott meccsre. Saját bevallása szerint ezek után már túl is volt a csúcson a karrierje. 

Törőcsik már játékoskorában küzdött az alkohollal, saját maga is elismeri, hogy akaratgyenge volt. Külföldre fiatalon nem szerződhetett, amikor 30 évesen kikerült a Montpellier-be, már késő volt, hamar vissza is tért. Mezey Törőcsiket az 1986-os világbajnoki selejtezősorozatból már kihagyta. 

Azon még el lehet mélázni, hogy akkor még ilyen tehetségeket pazarolt el a magyar foci. Most már nincs mit elpazarolni. 

A 444 fociblogját itt tudod követni Facebookon:

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.