Bundavádak érik a magyar kormány által milliárdokkal támogatott Sepsiszentgyörgy csapatát

románia
2020 február 28., 08:40
comments 14

Valami elromlott a székelyföldi Sepsi OSK-nál, pedig a fociklub története eddig meseszerű volt. Hét év alatt a legalacsonyabb osztályból a román bajnokság első osztályába küzdötte fel magát, tavaly még az első hat között lebonyolított felsőházi rájátszásba is bejutott.

A Nemzeti Sportban megjelent publicisztika szerint a szurkolók részérők bundavádak érték a csapatot. Miközben a klub „a Kárpát-medence sportmagyarságának egyik szimbólumává emelkedett”, amit eufória kísért, de „most az óhatatlanul bekövetkező szurkolói macskajaj áldozata”.

A szurkolók egy része két gyanús meccset emleget. A Sepsiszentgyörgy az alapszakasz utolsó meccsén, február 15-én otthon kapott ki 1-0-ra az FC Botoșani-tól, ezzel a vendégek biztosították a helyüket a felsőházba. (A Sepsinek már mindegy volt, idén nem volt esélye a legjobb 6 közé jutni.) A következő fordulóban pedig az Astra Giurgiu vendégeként pedig 2-0-ra vezetett a Sepsi, de két perc alatt kapott két gólt. A döntetlen pont elég volt az Astra Giurgiunak, hogy ők is bejussanak a felsőházba.

A szerző, Csinta Samu szerint a bundavádak gyanúját a szurkolóknál az táplálja, hogy a szentgyörgyi csapatban négy olyan játékos is szerepel, aki korábban több-kevesebb időt töltött az egyik ellenlábasnál, az FC Botosani-nál. Akárcsak az együttes edzője, menedzsere, illetve a klub igazgatója. „Nos, mérsékelt teljesítményt követően ettől az ellenféltől szenvedett 1–0-s vereséget hazai pályán az OSK, a moldvai csapat ezzel a sikerrel jutott fennállása óta első alkalommal a felsőházi rájátszásba. Hogy ez mit bizonyít? Önmagában természetesen semmit. Hogy a véletlenek gonosz összjátéka? Vélhetően. A szurkolói lélektan azonban másképp működik. Főleg, ha a következő fordulóban egy másik feljutásra esélyes együttes otthonában 2–0-s előnyt adnak le a kedvencek. És bár a 2–2 korántsem elvetendő eredmény egy korábbi bajnok és kupagyőztes, az élmezőny állandó tagjának számító Astra Giurgiuval szemben, ha ezzel az Astra is az első hat közé kerül, a meccs utolsó tíz percében pedig már mindenki csak az idő minél békésebb múlását sürgeti, az jelentősen próbára teheti az érzelmi hullámvasúton utazó drukkerek teherbírását”.

A klub a Facebookon közleményben tiltakozott a bundavádak ellen, és pert helyezett kilátásba.

link Forrás

A Sepsi is azok közé a határon túli klubok közé tartozik, amelyeket milliárdokat támogat a magyar kormány. (A Sepsi OSK-t üzemeltető román cég Mészáros Lőrinc volt üzlettársához, Varga Károlyhoz köthető.) A Sepsi esetében stadionépítésre és utánpótlás-nevelésre adja a pénz a magyar kormány. Csakhogy a Sepsinél éppem azzal van most gond, hogy fogy a szurkolótábor és a fiatalok csapatba építése helyett játékosokat vesznek.

A Nemzeti Sport cikke is ezt érintve zárul le:

„A Sepsi OSK az «eredeti tőkefelhalmozás» periódusának végéhez közeledik, olyan célok kitűzésének ideje jön el, amelyben egyre nagyobb hasznát lehetne venni a sport identitásképző és -fenntartó szerepének. Például a pillanatnyi eredményességet szolgáló játékosbevásárlások csökkentésével, a helyi kötődésű fiatalok helyzetbe hozásával – nem utolsósorban e törekvés következetes bizonyításával és kommunikálásával. Őket talán nem fogja majd ilyen vétkes szabadszájúsággal leárulózni az ezerfejű cézár.

Amelynek fejeit momentán egyre könnyebb megszámolni a szentgyörgyi stadion lelátóin.”

A 444 fociblogját itt lehet követni Facebookon:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.