Miért gyűlölik a német szurkolók az ellenfelüknél is jobban Dietmar Hoppot?

németország
2020 március 02., 10:04
comments 92

Elég nagy botrány lett a hétvégén abból, hogy kétszer is megszakították a Bayern München szombati bajnokiját. A bajorok 6-0-ra vezettek idegenben a Hoffenheim ellen, amikor a bíró az öltözőbe küldte a játékosokat. A bíró akkor döntött így, amikor a Hoffenheim tulajdonosát, Dietmar Hoppot többször is gyalázó bajor szurkolók egy kifeszített molinón is üzentek a dúsgazdag üzletembernek. A bajor klub játékosai és vezetői is megpróbálták rábeszélni a szurkolókat, hogy vegyék le feliratot, de ez nem sikerült.

photo_camera Fotó: DANIEL ROLAND/AFP

Az összesen félórás közjáték után a játékosok visszatértek a pályára, de a hátralévő 10 percet végül lepörgették úgy, hogy egymásnak passzolgattak és beszélgettek, elutasítva a gyűlölködést, és szolidaritást vállalva a Hoffenheim elnökével.

link Forrás

De nemcsak a Bayern-szurkolók szálltak bele Hoppba. Kétszer is meg kell szakítani az Union Berlin–Wolfsburg bajnokit is. Az ok egy molinó volt, amin célkeresztben ábrázolták a milliárdost, alatta a kurafitól a kurva anyádig fordítható (itt nyilván az utóbbihoz jóval közelebb álló) Hurensohn kifejezéssel.

photo_camera Fotó: Andreas Gora/dpa Picture-Alliance/AFP

És megjelent a Hopp nevével a stadionokban már összeolvadó Hurensohn a Köln-Schalke-meccsen is, szintén játékmegszakítás okozva.

photo_camera Fotó: firo Sportphoto/ Jürgen Fromme/Picture-Alliance/AFP

Miért lett első számú közellenség Dietmar Hopp?

Azon kívül, hogy a szurkolók körében soha nem lesz népszerű egy milliárdos, aki rengeteg pénzből pumpál fel egy falusi csapatot, Hoppot az emelte az általános utálat szintjétől a megveszekedetten gyűlölt kategóriába, hogy kijátszotta a német foci 50%+1-es szabályát.

Mint azt a szombati hír alatti posztunkban Jamon Serrano kiválóan összefoglalta, ennek a szabálynak a lényege éppen az, hogy ne kerülhessen egyetlen dúsgazdag tulajdonos kezébe egy csapat, ne legyenek PSG-k és Manchester City-k a Bundesligában. Egy milliárdos legfeljebb 49 százalékot szerezhet, az 50%+1 marad közös tulajdonban (a klubok tagjai között). Két kivétel van: a Bayer gyógyszergyár által alapított Leverkusen és a Volkswagen által alapított Wolfsburg, a két gyári csapat még a Bundesliga megalakulása előtt jött létre, ráadásul erős jogokat őriztek meg a klubok, illetve a szurkolók a gyáróriásokkal szemben.

Illetve van egy harmadik kivétel: Dietmar Hopp Hoffenheimje. Az SAP egyik tulajdonosa, Hopp 2000-ben kezdte el támogatni a klubot, amelynek utánpótlásában játszott korábban. A csapat ekkor még ötödosztályú volt, de a jelentős anyagi háttér villámgyorsan röpítette egyre feljebb. 2007-ben jutottak fel a másodosztályba, egy évvel később már ott voltak a Bundesligában.

8 év alatt lett a falusi csapat elsőosztályú.

Az alsóbb osztályban még a Dietmar Hoppról elnevezett stadionban játszottak, aztán 2009-re elkészült a csapat 30 ezres új stadionja, aminek építését szintén az üzletember finanszírozta. 2017-18-ban már számos nagy hagyományú klubot megelőzve - Szalai Ádámmal a keretben - harmadikok lettek a Bundesligában, és indultak a Bajnokok Ligájában is.

Hopp eleinte betartotta a 49 százalékos szabályt, de a csapatba tolt több száz millió euró egyszer csak átfordult tulajdoni hányadba, és lett a 49 százalékból 96 százalék. Mindehhez pedig a német szövetség - aminek szponzora a Hopp résztulajdonában lévő SAP - asszisztált. (Ezt a 49 százalékos határt feszegeti különböző trükkökkel Lipcsében a Red Bull is.)

A szurkolók pedig szinte mindenhol tiltakozni kezdtek Hopp és a szabály kijátszását engedélyező labdarúgó szövetség ellen.

photo_camera A Hertha szurkolói üzentek Hoppnak tavaly októberben Fotó: Andreas Gora/dpa Picture-Alliance/AFP

A legélesebben a Dortmund ultrái gyalázták Hoppot, amiből valóságos háború lett. Márk nevű olvasónk idézte fel a Soundgate-botrányt. A Hoffenheim stadionjában egy magas hanggal operáló eszközzel támadták a tulajdonost gyalázó dortmundi drukkereket, van, aki arról panaszkodott, hogy károsodott a hallása. Az ügyben nyomozás indult, a klub rátolta az egészet az egyik alkalmazottjára, aki állítólag humorosnak szánta az akciót, és arról nem szólt senkinek. Hogy ez csupán partizánakció lett volna egy hűséges alkalmazottól, azt nem nagyon hitte el senki, különösen úgy, hogy Hopp személyesen is nehezen viseli a gyalázkodást, és egyesével indít pereket az őt szidalmazó, beazonosított drukkerek ellen.

A gyűlölet odáig jutott, hogy a Dortmund szurkolói azt üzenték Hoppnak a saját stadionjában, hogy leszarják és lekurvázták az anyját.

photo_camera Fotó: firo Sportphoto/Ralf Ibing/Picture-Alliance/AFP
photo_camera Fotó: firo Sportphoto/Ralf Ibing/Picture-Alliance/AFP
photo_camera Fotó: firo Sportphoto/Ralf Ibing/Picture-Alliance/AFP

Emiatt a német szövetség - amelyik korábban elítélte a kollektív büntetést szurkolók esetében - február 20-án évekre kitiltotta a Dortmund szurkolóit a Hoffenheim-stadionjából. Ami mögött az SAP nyomását sejtik a szurkolók. Ez indította el az újabb Hopp-ellenes hullámot.

photo_camera A Borussia Mönchengladbach-Hoffenheim meccsen február 22-én. Célkeresztben Hopp és a kollektív büntetés Fotó: Anke Waelischmiller/SVEN SIMON/Picture-Alliance/AFP

És most hétvégén ért a csúcsára a hullám, mert a táborok ugyan Németországban sem szívlelik egymást, de ezt messze felülírja a Hoppal (és a szövetséggel) szembeni egyre engesztelhetetlenebb gyűlölet. (Fontos ügyekben amúgy is összefognak, közösen lépnek fel azért, hogy az állóhelyekre szóló jegyek ne emelkedjenek 20 euró fölé.)

A most hétvégén csúcsra ért üzengetésből természetesen a nagy ellenség dortmundiak sem maradtak ki:

photo_camera Fotó: firo Sportphoto/Ralf Ibing/Picture-Alliance/AFP

A dortmundiakat ért szövetségi kollektív büntetés miatt felháborodás az oka, hogy a sárga-fekete ultrákat aztán tényleg nem kedvelő Bayern-tábor Hoffenheimben feszítette ki a kurvaanyázós molinót, amit a bajor játékosok és a klub vezetőinek a kedvéért sem vettek le.

A müncheni vezetők számára különösen kínos lehetett az incidens amiatt is, mert az SAP az klub egyik legnagyobb támogatója, akárcsak a német szövetségéé.

photo_camera Hopptól kér elnézést Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern München vezérigazgatója. Fotó: firo/Sebastian El-Saqqa/Picture-Alliance/AFP

Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern München vezérigazgatója a gyalázkodó szurkolók példás megbüntetését ígérte.

A 444 fociblogját itt tudod követni Facebookon:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.