Az Újpest erős bejelentkező a legrosszabb nézettségű NBI-es meccsre, de az országot bundameccsekkel végighaknizó Eger rekordja verhetetlennek tűnik

nb1
2020 március 03., 06:26
comments 23

Negatív nézőrekord dőlhetett meg az NBI-ben - írtam szombaton, miután 182 néző volt az Újpest-Puskás Akadémia bajnoki meccsen. Abból a szempontból akár világrekord gyanús, hogy 11 200 széken osztozott a 182 szurkoló, ami 62,5 szék fejenként. Azon egészen kényelmesen el lehet férni.

Nagyon röstellem, hogy nem jutott azonnal az eszembe az Eger, a 2012-13-as bajnokság egyszezonos csodája, csak miután kommentelők figyelmeztettek rá. Pedig a legkedvesebb cikkemet a magyar fociról éppen róluk írtam. Soha vissza nem térő alkalom volt az Eger NBI-es szezonja, hogy kellő tisztelettel adózzunk a magyar foci névtelen hétvégi hőseinek. Végre lehetőség volt arra, hogy az összes néző névvel szerepeljen egy meccstudósításban, miután a 90 percet bőven nem kihasználva egyesével végigkérdeztem valamennyiüket. Pedig a bajnok Győr volt az ellenfél a Vácon játszott meccsen.

Íme, ők azok:

link Forrás

Az újpestiek mostani kálváriája sem gyenge

  • a Szusza Stadion fél évig felújított gyepről az első tavaszi meccsen kiderült, hogy balesetveszélyes, ezért az MLSZ nem engedélyezi bajnok meccseket megtartását a Megyeri úton, és úgy alakult a stadionok hazájában, hogy 230 kilométerre tudtak csak mindenféle szempontból megfelelő helyszínt találni)
  • a szurkolótábor az új címer miatt bojkottálja a meccseket

de semmiség ahhoz képest, ami az Egerrel történt a 2012-13-as idényben.

Az egriek az NB II-t megnyerve huszonhat év után jutottak fel az első osztályba 2012 májusban. Már az sem volt biztató jel, hogy az NBI-ben nem játszhattak hazai pályán, mert az egri stadionnak nem volt villanyvilágítása, az MLSZ pedig szigorú volt, nem engedélyezte a korai meccskezdéseket. Ezért az egriek országos turnéra indultak, hogy mindenhol lesújtó érdektelenséggel találkozzanak.

Az Eger az egész szezonban nem játszott egyetlen egy meccset sem Egerben.

Először kibérelték az Egertől 110 kilométerre lévő Vasas-stadiont, aztán a Fradi ellen a debreceni stadiont (130 kilométer), majd az autóval ehhez képest Egerhez egészen közeli, mindössze 54 kilométerre lévő Diósgyőrben fogadták a Debrecent. De ott nem maradtak, hanem ősszel hol visszatértek Debrecenbe, hol Angyalföldre, miközben a világítás sehogy sem készült el.

A Debrecenben megrendezett Eger-Pápa meccset 56-an látták 2012 októberben. Ez megdönthetetlen rekordnak tűnik, még a Puskás Akadémia számára is, mert VIP-ben mindig lesznek ennyien.

A meccs, ahol szinte többen voltak a pályán, mint a nézőtéren.

link Forrás

Az Eger „hazai” meccseinek nézőszámai így nézték ki:

photo_camera Az egri csapat nézőszámai és a hazai meccsek helyszínei az NBI 2012-13-as szezonjában

Tavasztól aztán megtalálták a végleges albérletüket, alig 152 kilométerre Egertől, Vácon, miután behálózták a magyar foci egyik legnagyobb palimadarát.

Az angol balek

Egerben a még nagyobb bajok azután kezdődtek, hogy lement a vándorszezon első fele. Kiszállt ugyanis az addigi többségi tulajdonos, Jámbor János. Kocsis Zoltán kisebbségi tulajdonos a helyére berántotta a Vácon felbukkant angol, de Magyarországon élő John Marshallt. Aki elkezdte beleölni a saját pénzét az egri fociba és a sehogy sem haladó villanyvilágítás kiépítésébe. Marshall pár hónap kellett ahhoz, hogy rájöjjön, csúnyán átverték, és - mint az Indexnek nyilatkozta, „olyan cukrosbácsinak nézték, aki majd kérdés nélkül mindent kifizet”. Előbb kiderült, hogy az előző tulajdonos visszaköveteli a csapatra költött pénze jó részét, mondván, az valójában csak hitel volt. A világítás a reális 120 millió helyett 220 millióból készült volna el. (Marshallt Vácon is baleknak nézték, de végül kirúgta az ottani csapat vezetéséből Berki Herevasaló Krisztiánt.)

Nemcsak gazdasági vonalon nem jöttek be Marshall számításai, az egri szurkolókat sem tudta átcsábítani a váci meccsekre. Pedig megpróbálta: „Gesztusként az első hazai NB I.-es meccsre, amit Vácra kellett vinni, a szombati meccs előtt négy nappal ingyen buszokat kínáltunk ingyen sörrel a szurkolóknak, 500 forintos meccsjeggyel. Végül egy busz jött el, mindössze 30 szurkolóval. Aki ennyit sem tud megtenni, az azért nem a fanatikus szurkoló megtestesítője. Következő alkalommal talán ötvenen is voltak, de az egyik buszt visszafelé összevizelték, üléskarfát törtek le, néhány ülőkét teljesen kiemeltek a helyéről, a busz hátsó hőszigetelt biztonsági üvegét addig ütötték, míg az teljesen használhatatlanná vált és cserélni kellett” - nyilatkozta az Indexnek.

A váci albérletben aztán sikerült lehozni egy 62, majd egy 67 nézőt vonzó meccset is.

Lehet, a többin is csak ennyien voltak, de ott elnagyolt becslések (100-200 néző) szerepelnek.

Az Eger a szezon végére annyira súlyosan eladósodott (Marshall egy idő után elzárta a pénzcsapot, a kisebbségi tulajdonos pedig azt nyilatkozta, hogy neki nincs pénze), hogy nagy kérdés volt, egyáltalán le tudják-e játszani a hátralévő meccseiket. Akkor azt mondták, hogy becsületből még kiállnak a meccsekre. Nem sokkal később derült ki, hogy a becsület valójában azt jelentette, hogy számos, fizetést nem kapó játékos végigbundázta a tavaszt. A nézők haragjától valóban nem kellett tartaniuk.

Egy megbundázott meccs, amit 67 néző követett a helyszínen.

link Forrás

Mi történt azóta?

Bundaügyben elsőfokú ítélet volt a bíróságon tavaly. Elég olcsón megúszták a saját maguk vereségére fogadó, meccsenként 5000 eurót kereső játékosok.

Az adósságban úszó Egert a másodosztályban nem, csak a harmadosztályban engedte indulni az MLSZ 2013 nyarán. De a felhalmozott tartozások miatt a szövetség az NB III-ból is kizárta a klubot, és visszaminősítették az ötödik vonalba. (A villanyvilágítás kiépítésével megbízott, de a megkezdett munkát kifizetését hiába váró cég indított felszámolási eljárást a futballt műkdötető kft. ellen.) Az Eger azóta megváltozott tulajdonosi szerkezettel (Leisztinger Tamás Borsodinvestje szállt be) az ötödosztályból felkapaszkodott a harmadosztályba. Cél a másodosztály.

Az egri stadionban 2013 őszén betemették a világításhoz kiásott munkaárkokat, mert balesetveszélyesek voltak. A stadionkorszerűsítés Egert sem kerülte el. A Szentmarjay Tibor Stadion rekonstrukciójára 3,65 milliárdot szánnak a kormány, ami 1,1 milliárddal több, mint amivel előzetesen kalkuláltak. A kivitelező az a Pharos 95 Kft., ahol már becsukott szemmel állnak neki a stadionoknak, olyan rutinjuk van az állami sportberuházásokban. A cégnek van telephelye Felcsúton is, azonos címen, ahol Mészáros Lőrinc érdekeltségének, a Mészáros és Mészáros Kft.-nek van az egyik telephelye is. A tulajdonos Végh Gábor baráti kapcsolatban van Mészáros Lőrinccel. Végh ajándékozta a Puskás Akadémiának a Puskás-szobrot. A stadion 3500 fős lesz.

Az Eger korábbi ügyvezetője ellen büntetőeljárás folyik. Az ügyészség hűtlen kezelés bűntettének kísérletével, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével, költségvetési csalás bűntettével, sikkasztás bűntettével, számvitel rendjének megsértése bűntettével és két rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja. Megtévesztette az államot, tao-ügyben az MLSZ-t, és behúzta a csőbe az angol vállalkozót, John Marshallt is, miután nem árulta el, hogy az általa megvett cég úszik az adósságban.

Az Egerben megvezetett John Marshall tavaly nyáron kiszállt a váci futballból is, igaz ott jóval tovább kergette az álmait. Vácon hosszú távra tervezett, de feladta és végül eladta az anyagi gondokkal küzdő klubot. A tartozásokat a hírek szerint a végén rendezte, de a klubnak csak egyetlen játékosa maradt. Az új tulajdonos a Vác Városi Labdarúgó Sportegyesület lett, aminek az elnöke Pető Tibor, Vác fideszes alpolgármestere volt még ekkor. Az őszi önkormányzati választást azonban elveszítette a Fidesz Vácon, Pető már nem alpolgármester. Vácon is épül stadion, bár igencsak lassan. Emiatt játszottak már az elmúlt években Dunaújvárosban, Óbudán, Soroksáron, Balassagyarmaton is „hazai pályán”, hihetetlen érdektelenségtől kísérve. Most éppen a csődbe ment Balmazújváros stadionjában lépnek pályára hétről hétre, 150 néző előtt (hogy hogyan lehetséges a csődbe ment balmazi stadiont kibérelni, az a jelenkori NER-foci másik nagy sztorija). Mire elkészül a Vác stadionja, addigra biztossá válik, hogy kiesnek a harmadosztályba, annyira tök utolsók az NBII-ben.

A 444 fociblogját Facebookon itt tudod követni:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.