Ronaldinho brazil útlevéllel lépett be tavaly Magyarországra

Ronaldinho és testvére egy kaszinótulajdonos meghívására Brazíliából, Sao Paulóból utaztak még szerdán Paraguayba. A gépre a saját verziójuk szerint brazil útlevéllel szálltak fel, majd amint leszálltak Asunciónban, a landolás után valaki két, a nevükre kiállított paraguayi útlevelet nyomott a kezükbe. A sztori bizarrságát jól mutatja, hogy sajtóhírek szerint a szállodájukba a becsekkolás után nem sokkal már meg is érkező rendőröknek azt mondták, hogy az útleveleket "ajándékba kapták" és fel sem merült bennük, hogy ebből bármi bajuk lehet.

A homályt csak növeli, hogy a testvérpár útlevelét a brazil adóhatóság kezdeményezésére egybehangzó sajtóértesülések szerint 2018-ban bevonták, mert kétmillió eurós adótartozásuk volt. Arról nem találtam hírt, hogy az útleveleiket visszakapták volna és a legtöbb dél-amerikai hírforrás is úgy értelmezte a paraguayi sztorit, hogy a testvérpárnak emiatt kellett hamis útlevelet használnia.

Ennek az elméletnek látszik ellentmondani a sztori magyar szála. Ronaldinho 2019 decemberének elején ugyanis Magyaroszágon járt a teqball világbajnokságon. Az egyik leggazdagabb magyar, a netmilliárdos Gattyán György érdekeltségébe tartozó új sportágnak ugyanis Ronaldinho a reklámarca. Megkérdeztem most a rendőrséget, hogy

  • Milyen útiokmánnyal és hol lépett be Ronaldinho tavaly decemberben Magyarországra?
  • Felmerült-e gyanú akár akkoriban, vagy most, a hírek láttán, hogy esetleg nem volt minden rendben a papírjaival?
  • Elkerülhette-e Ronaldinho VIP-vendégként az útlevélellenőrzést? Vagy esetleg van spanyol állampolgársága és EU-s polgárként, személyi igazolvánnyal érkezett?
  • Volt vagy lesz-e bármiféle magyarországi vizsgálat, belső vizsgálat az ügyben?

Erre most a következő válasz érkezett:

"Ronaldinho 2019. december 5-én a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren brazil útlevéllel lépett Magyarország területére. Az útiokmányt az ellenőrzés során megvizsgálták és rendben találták. A magyar hatóság részéről nem merült fel mulasztás gyanúja."

Ronaldinhoékat egyébként annak ellenére elengedte a paraguayi rendőrség, hogy a papírjaik hamisak voltak. Csütörtökön rövi időre még őrizetbe is vették, majd kihallgatták, őket, illetve 45 éves brazil útitársukat, a szintén hamis útlevelet használó Wilmondes Sousát, ezek után azonban vádemelés nélkül távozhattak.