Brutálisan sokat költött a Fradi a focisták fizetésére tavaly

nb1
2020 április 02., 06:45
comments 20

„A játékosok bére térségben az egyik legmagasabb” - ismeri el az FTC Labdarúgó Zrt. 2019-ről szóló üzleti jelentése. A bérköltség valóban teljesen elszabadult: a 2018-as, már akkor is tetemes 3 milliárdot jóval meghaladva, tavaly járulékokkal együtt 5 milliárdot költött az FTC profi focit működtető cége fizetésekre.

link Forrás

A Fradiban úgy kötötték meg a szerződéseket, hogy Rebrov edző és a játékosok amúgy sem alacsony illeménye jelentősen emelkedik, ha bejutnak a nemzetközi kupában a csoportkörbe. Ezt megugrották tavaly nyár végén, vagyis az év második fele tolhatta meg úgy igazán a bérköltségeket.

Az üzleti jelentés február 24-én készült, a sportéletet befagyasztó járvány miatt azóta meghaladta az idő. De mivel most került ki, azért idézzük:

„Alapvető kockázat nem fenyegeti a vállalkozás mindennapjait, azonban bizonytalansági tényezők vannak. Az egyik ilyen tényező a játékosok magas bére, ami a térségben az egyik legmagasabb, a másik a magas kötelezettségállományunk. A támogatottság fenntartható egy újabb nemzetközi szerepléssel, amire biztosan lehet számítani, mert a bajnokság első három helye közül az egyik az FTC labdarúgó csapaté lesz”.

Több magyar csapatnál jelentősen, 20-30 százalékkal csökkentették a játékosok bérét, mert leállt a bajnokság. A Fradinál erről nem hallani, vagyis óriási összegeket fizethetnek ki úgy is, hogy nincsenek meccsek.

Jött egymilliárd az FTC-től is a Fradinak

A 2018-as katasztrofális, 1,3 milliárdos mínusszal zárult év után a Fradi tavalyi valamennyire egyenesbe jött. A mérleg szerint a cégnek három nagyobb bevétele volt:

  • a tulajdonostól, a Ferencvárosi Torna Clubtól kapott 1 milliárd forint
  • a szponzoroktól is jóval több folyt be, a 2018-as 1,4 milliárd helyett 2,3 milliárd forint.
  • és a kupaszereplés után is fizetett az UEFA 1,8 milliárdot. A kupaszerepléshez jönnek még egyéb bevételek, a mérlegben összesen 3 milliárdot tüntettek fel a hazai és nemzetközi meccsekkel kapcsolatban értékesített vagyon értékű jogból származó bevételként.
  • Eladtak játékosokat is, összesen 521 millió forirntért.

Összesen majdnem 9,3 milliárdot húzott be a cég, ez a 2018-asnak több, mint a duplája. Jelentősen megugrottak ugyanakkor a kiadások is, köszönhetően a horror bérköltségnek.

A bérek mellett különösen az igénybe bevett szolgáltatások szaladtak meg.

photo_camera Fotó: az FTC Labdarúgó Zrt. üzleti beszámolója

Ebben benne lehetnek a kupameccsek költségei, és a „külölnféle igénybe vett szolgáltatások”.

Az üzemi tevékenység -1,2 milliárd forintról plusz 409 millió forintba fordult át. Jól hangzik, hogy az FTC Labdarúgó Zrt. saját tőkéje a 2018-as mínusz egymilliárdról plusz 1,1 milliárdra nőtt 2019-ben. De ehhez szükség volt arra a tavalyi különös tőkeemelésre, amikor az FTC (vagyis a sportegyesület, aminek 17 milliárd forintnyi közpénz jutott tavaly) a névérték százötvenszeresén lejegyezve másfél milliárd forint értékben vásárolt részvényeket a futballklubot működtető cégben.

Az üzleti beszámoló megjegyzi azt is, hogy az 5,4 milliárdos adósság egymilliárdra csökkent. Szükség esetén - írják - a cég likviditása játékoseladásokból javítható.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.