Merkelék döntöttek, újraindul a Bundesliga

Angela Merkel kancellár szerdán videókonferenciára ült össze a német tartományok miniszterelnökeivel, ahol többek között eldöntötték, hogy Németországban befejezik a focibajnokságot. 

Ez egyelőre az elvi döntés, egy holnapi, vagyis csütörtöki videócsetelésen fognak határozni a Bundesliga újrakezdésének pontos időpontjáról. Ami a dpa hírügynokség szerint május 15. vagy 21. lehet. A meccseket természetesen zárt kapuk mögött fogják megrendezni. 

Raphael Honigstein újságíró arról twitelt, hogy Merkel eredeti javaslata szerint az újrakezdés előtt minden játékosnak két hétre karanténba kellett volna vonulnia, de ez a kitétel kikerült az elfogadott szövegből, így a kötelező karantén időtartama egy hét lehet. 

Sajtóértesülések szerint nem magányos elzárásról van szó: a tervek szerint a csapatok teljes stábja, játékosok és edzők együtt zárkóznának be egy hétre, valószínűleg a klubjuk edzőközpontjában.

Németország sikeres járványellenes fellépésének fontos eleme volt a kiterjedt tesztelés és ez alól a profi foci sem volt kivétel. A fociliga azt vállalta, hogy minden egyes játékost legalább heti egyszer tesztelni fognak, ezért több, mint 25 ezer teszetet vásároltak. A Bundesligában április vége felé indult a központi tesztelés - a klubok ebben előtte is aktívak voltak - és azóta minden játékost 2-5 naponta újratesztelnek. 

Az eddig összesen elvégzett, több mint 1700 vizsgálatból 11 bizonyult pozitívnak.