Sipos: Jelzésértékű, hogy az MLSZ csak írásbeli megrovásban részesítette a Fradi játékosát, pedig sokkal keményebben is büntethette volna

Tocmac Nguen Chol üzenettel ünnepel.

Tocmac Nguen Chol büntetése a szabályok szerint sokkal súlyosabb is lehetett volna, akár négymeccses eltiltás vagy komoly pénzbüntetés is szóba jöhetett volna, így jelzésértékű, hogy az MLSZ illetékes bizottsága csak írásbeli megrovásban részesítette - mondta a 444-nek Sipos Jenő, az MLSZ szóviviője. 

A Fradi focistája azért kapott ilyen büntetést, mert a Puskás Akadémia elleni hétvégi bajnokin a gólja után a mezét felhúzva olyan feliratot mutatott meg, ami az Amerikában egy fehér rendőr által megfojtott fegyvertelen, megbilincselt fekete férfire emlékezett az "Igazságot George Floydnak" szöveggel. (Hozzá hasonlóan így tett több Bundesliga-játékos is a gólja után.)

Az érvényben lévő szabályok szerint a focipályán tilos bármilyen politikai véleménynyilvánítás vagy üzenet.

Sipost azért kerestem meg, mert egyes sajtóhírek szerint a FIFA hétfőn arra biztatta volna a tagszövetségeit, hogy a józan ész alapján tekintsenek el az egész világot megrázó ügyre utaló, mez alatt hordott üzenetek szankcionálásától. AZ MLSZ fegyelmi bizottságának közleménye viszont azzal végződött, hogy

“A nem engedélyezett felirat viseléséért a jövőben minden esetben tényleges büntetés kiszabására kerül sor."

Sipos elmesélte, hogy a Nemzetközi Labdarúgószövetség közvetlenül nemhogy nem utasította, de nem is kérte arra a tagjait, hogy a George Floyd megölése miatti nemzetközi felháborodás miatt tekintsen el az érvényes szabályoktól. A FIFA mindössze egy közleményt küldött szét lapoknak, amiben reflektáltak a történtekre és anélkül intettek visszafogottságra, hogy arról közvetlenül kommunikáltak volna az egyes országok futballszövetségeivel. 

A közleményben így fogalmaztak:

"A FIFA mélyen átérzi a sok futballista által kifejezett érzelmek és aggodalmak mélységét, tekintettel a George Floyd-ügy  tragikus körülményeire. (...) A játék szabályainak alkalmazása a versenysorozatok szervezőinek feladata, akik a józan ész alapján eljárva tekintetbe vehetnék az események kontextusát”.

Az MLSZ viszont nem véletlenül szabott ki enyhe, anyagi vagy más konzekvenciákkal nem járó büntetést a Fradi szélsőjére. Sipos ugyanakkor arról is beszélt, hogy a pálya nem üzengetésre való és hogy a véleménynyilvánításnak szerinte vannak más módjai is, például a közösségi médiában, így a játékosok anélkül tudják elmondani a véleményüket, hogy megsértenék a szabályokat.