Leírta a magyar fociedzőket Deutsch Tamás

„Nem akarom megsérteni a hazai edzőket, de nem véletlen, hogy egy külföldi trénerrel tudtunk szakmailag új időszakot nyitni. Csányi Sándor MLSZ-elnök is beszélt arról, hogy a magyar futball egyik fő problémája a nagyfokú szakmai, intellektuális lemaradás az edzőfronton” - nyilatkozta Deutsch Tamás, az MTK elnöke a Nemzeti Sportnak. 

Deutsch megemlítette azt is, hogy 

„sajnos az elnökként eltöltött első tíz évem az 1901 óta működő futballcsapat történetének legrosszabb évtizedével esik egybe. Háromszor estünk ki, 2011-ben, 2017-ben és 2019-ben, noha huszonháromszoros bajnokként egy is sok lett volna. A bronzérem, a két negyedik és a nyolcadik hely szépségflastrom, de ennyi kiesés már nem lehet véletlen baleset”. 

Aztán hozzátette azt is, hogy a klubon belül az MTK futballszakosztálya alakult át elsőként önálló gazdasági társasággá, „így a kilencvenes évek közepétől nem a klubhoz tartozik a labdarúgás”. Deutsch szerint ez azóta sem változott, „ám én sohasem akartam olyan klubelnök lenni, aki eltolja magától a futballt”. 

Az MTK-t ebben az idényben a német Michael Boris hozta fel az NB II-ből az élvonalba. Deutsch az újra első osztályú MTK minimális céljaként azt fogalmazta meg, hogy „az MTK ott legyen az első négy-öt közelében, s a kiesés szele sohase legyintse meg. Úgy látom, a magyar futball is abba az irányba halad, hogy három-négy meghatározó gárda lesz az élvonalban, amely tízből kilencszer elviszi majd a bajnoki címet, s lesz tízévente egy esztendő, amikor más csapat befurakodik közéjük. Reálisan ilyen meglepetésbajnok lehet évtizedenként az MTK.”

Az biztos, hogy bajnoki címet az elmúlt 6 évben csak külföldi edző nyert az NBI-ben. 

  • 2014/15: Joan Carrillo (spanyol/Videoton)
  • 2015/16: Thomas Doll (német/Ferencváros)
  • 2016/17: Marco Rossi (olasz/Honvéd)
  • 2017/18: Marco Nikolic (szerb/Videoton)
  • 2018/19: Szerhij Rebrov (ukrán/Ferencváros), a szezon elején pár meccsig még Thomas Doll is irányította a Fradit
  • 2019/2020 Szerhij Rebrov

A magyar bajnokságok történetében eddig egyetlen egyszer fordult elő, hogy külföldi edzők ilyen hosszú sorozatot produkáltak, de ez még akkor volt, amikor tanulók voltunk a legendás Duna-menti iskolában. Az első világháború miatt itt ragadt angol Jimmy Hogan egymás után ötször nyert bajnokságot az MTK-val 1916 és 1921 között, majd a következő évben a szintén angol Herbert Burgess volt a bajnokcsapat MTK edzője. 

Azt nem lehet állítani, hogy a XXI. századi magyar foci elődjéhez hasonlóan valamelyik iskolát követné. A legfrissebb öt bajnok edző öt országból érkezett. A jelek szerint pedig már egy középcsapat is inkább külföldi edzőben bízik. 

Deutsch beszélt arról is, hogy milyen tervei vannak az MTK-elnökeként (amihez ugye a foci nem tartozik, de minden más igen). 

„Az MTK-hoz erősen kötődő emberként nagy ajándék az élettől, hogy a klub elnöke lehetek. 

Nem akarok sem álszerény, sem nagyképű lenni, de úgy érzem, a személyes közreműködésem is benne van, hogy mi, MTK-sok úgy érezhetjük: a klubhistória harmadik nagy időszakát éljük. 

Az első Brüll Alfréd nevéhez kötődik, s utolérhetetlen teljesítmény, majd jött Fekete Jánosé, javarészt a nyolcvanas években. Nemcsak mi mondjuk, hogy újra itt vagyunk, s az MTK megint a hazai sport egyik meghatározó egyesülete. 

Úgy érzem, elnökként van egy második tíz esztendőre szóló ambícióm és elképzelésem.”