Leírta a magyar fociedzőket Deutsch Tamás

magyar foci
2020 június 20., 11:24
comments 63

„Nem akarom megsérteni a hazai edzőket, de nem véletlen, hogy egy külföldi trénerrel tudtunk szakmailag új időszakot nyitni. Csányi Sándor MLSZ-elnök is beszélt arról, hogy a magyar futball egyik fő problémája a nagyfokú szakmai, intellektuális lemaradás az edzőfronton” - nyilatkozta Deutsch Tamás, az MTK elnöke a Nemzeti Sportnak.

Deutsch megemlítette azt is, hogy

„sajnos az elnökként eltöltött első tíz évem az 1901 óta működő futballcsapat történetének legrosszabb évtizedével esik egybe. Háromszor estünk ki, 2011-ben, 2017-ben és 2019-ben, noha huszonháromszoros bajnokként egy is sok lett volna. A bronzérem, a két negyedik és a nyolcadik hely szépségflastrom, de ennyi kiesés már nem lehet véletlen baleset”.

Aztán hozzátette azt is, hogy a klubon belül az MTK futballszakosztálya alakult át elsőként önálló gazdasági társasággá, „így a kilencvenes évek közepétől nem a klubhoz tartozik a labdarúgás”. Deutsch szerint ez azóta sem változott, „ám én sohasem akartam olyan klubelnök lenni, aki eltolja magától a futballt”.

Az MTK-t ebben az idényben a német Michael Boris hozta fel az NB II-ből az élvonalba. Deutsch az újra első osztályú MTK minimális céljaként azt fogalmazta meg, hogy „az MTK ott legyen az első négy-öt közelében, s a kiesés szele sohase legyintse meg. Úgy látom, a magyar futball is abba az irányba halad, hogy három-négy meghatározó gárda lesz az élvonalban, amely tízből kilencszer elviszi majd a bajnoki címet, s lesz tízévente egy esztendő, amikor más csapat befurakodik közéjük. Reálisan ilyen meglepetésbajnok lehet évtizedenként az MTK.”

Az biztos, hogy bajnoki címet az elmúlt 6 évben csak külföldi edző nyert az NBI-ben.

  • 2014/15: Joan Carrillo (spanyol/Videoton)
  • 2015/16: Thomas Doll (német/Ferencváros)
  • 2016/17: Marco Rossi (olasz/Honvéd)
  • 2017/18: Marco Nikolic (szerb/Videoton)
  • 2018/19: Szerhij Rebrov (ukrán/Ferencváros), a szezon elején pár meccsig még Thomas Doll is irányította a Fradit
  • 2019/2020 Szerhij Rebrov

A magyar bajnokságok történetében eddig egyetlen egyszer fordult elő, hogy külföldi edzők ilyen hosszú sorozatot produkáltak, de ez még akkor volt, amikor tanulók voltunk a legendás Duna-menti iskolában. Az első világháború miatt itt ragadt angol Jimmy Hogan egymás után ötször nyert bajnokságot az MTK-val 1916 és 1921 között, majd a következő évben a szintén angol Herbert Burgess volt a bajnokcsapat MTK edzője.

Azt nem lehet állítani, hogy a XXI. századi magyar foci elődjéhez hasonlóan valamelyik iskolát követné. A legfrissebb öt bajnok edző öt országból érkezett. A jelek szerint pedig már egy középcsapat is inkább külföldi edzőben bízik.

Deutsch beszélt arról is, hogy milyen tervei vannak az MTK-elnökeként (amihez ugye a foci nem tartozik, de minden más igen).

„Az MTK-hoz erősen kötődő emberként nagy ajándék az élettől, hogy a klub elnöke lehetek.

Nem akarok sem álszerény, sem nagyképű lenni, de úgy érzem, a személyes közreműködésem is benne van, hogy mi, MTK-sok úgy érezhetjük: a klubhistória harmadik nagy időszakát éljük.

Az első Brüll Alfréd nevéhez kötődik, s utolérhetetlen teljesítmény, majd jött Fekete Jánosé, javarészt a nyolcvanas években. Nemcsak mi mondjuk, hogy újra itt vagyunk, s az MTK megint a hazai sport egyik meghatározó egyesülete.

Úgy érzem, elnökként van egy második tíz esztendőre szóló ambícióm és elképzelésem.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.