Bár még nem tudni, mennyibe kerül majd a fenntartása, de a debreceni közgyűlés döntött arról, hogy átveszik a DVSC-t

magyar foci
2020 július 02., 12:56
comments 17

A debreceni önkormányzat közgyűlése csütörtökön egyórás vita után - 26 igen és 3 nem szavazattal, egy tartózkodás mellett - úgy döntött, hogy a város tulajdonba veheti a DVSC labdarúgócsapatát, írja az MTI. Mint megírtuk, a hirtelen megszületett megállapodással katasztrofális anyagi vállalkozást vesz a nyakába a város. Kósa Lajos fideszes politikus ezzel kapcsolatban korábban arról beszélt, hogy az ilyesmi nem biznisz, színházat sem azért üzemeltet a város.

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester azt mondta, bár az önkormányzat eggyel több feladatot vesz a vállára, és nem tudható meddig, a Loki a debreceni identitás része, és mivel kritikus helyzetbe került, az eddigi kisebbségi tulajdonos önkormányzatnak mögé kell állnia.

A polgármester szerint "elfáradt az együttműködés Szima Gábor eddigi többségi tulajdonossal", aki megállapodásuk értelmében a jövőben sem tulajdonosként, sem más formában nem vesz részt a DVSC irányításában.

Hozzátette, az új működési modell hasonló lesz, mint a DVSC női kézilabdacsapatánál: a tulajdonos önkormányzat széles körű társadalmi és gazdasági beágyazottságot akar létrehozni, hogy a Loki stabil gazdasági háttérrel és társadalmi, szurkolói támogatással lehetőleg egy év múlva visszakerüljön az élvonalba.

Az előterjesztésről politikai vita alakult ki a közgyűlésben: az MSZP képviselője támogatta, hogy a város álljon a csapat mellé, a DK önkormányzati képviselői azonban kétségüknek adtak hangot amiatt, hogy időszerű-e a klubvásárlás most, amikor a koronavírus-járvány következtében valószínűleg milliárdos lyukak keletkeztek a város költségvetésében.

Gondola Zsolt, a Civil Fórum képviselője négy módosító indítványt terjesztett elő. Javasolta, kezdeményezzék a Magyar Labdarúgó Szövetségnél (MLSZ), hogy 16 csapatos legyen az NB I, és forduljanak a kormányhoz, hogy mondja fel a kaszinókoncessziót, amit csak olyan vállalkozás kaphatna, amelyik támogatja a csapatot. (A Loki többségi tulajdonosa a debreceni és a nyíregyházi kaszinókat működtető Szima Gábor volt.) Javasolta továbbá, hogy a város költségvetéséből évente 300 millió forintnál többet ne költhessen a Lokira, egy éven belül pedig részvényeinek 51 százalékát értékesítse az önkormányzat.

Ahogy Papp László polgármester, úgy a Fidesz-KDNP többségű közgyűlés sem támogatta a módosító javaslatokat.

Papp László szerint az első két kérdésben nincs illetékességük, azt pedig, hogy mennyivel és meddig kell az önkormányzatnak anyagilag támogatnia a Lokit, az új működési modell kialakítása után lesz látható. Megjegyezte ugyanakkor, "nem akarja a város költségvetését a Lokira költeni", arra törekszik, hogy minél erősebb gazdasági háttérre, vállalkozói rétegre támaszkodhasson a DVSC.

A közgyűlés végül nagy többséggel elfogadta a Loki átvételéről, illetve az új igazgatóság és felügyelőbizottság összetételéről szóló határozatot, amelyet a polgármester pénteken a DVSC közgyűlése elé terjeszt.

A hétszeres bajnok, hatszoros kupagyőztes DVSC 1993 óta folyamatosan az első osztály tagja volt, az OTP Bank Liga múlt szombaton befejeződött szezonjában azonban csak a 11. helyen zárt, és ezzel búcsúzott.

A klubátadás részleteiről ebben a cikkünkben írtunk hosszabban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.