Sallói István szerint a huhogó szurkolóik valószínűleg nem rasszisták, csak valahogy cukkolni akarták az ellenfelet

„Sajnos én is hallottam, és elítélem” - nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Sallói István, a zalaegerszegi focicsapat sportigazgatója arról, hogy ZTE-szurkolók huhogtak a Fehérvár fekete bőrű játékosaira az NBI utolsó fordulójában. 

A múlt szombati eset úgy derült ki, hogy Fanosz Katelarisz, a ZTE ciprusi játékosa megírta a Facebookján, hogy saját szurkolói rasszista megnyilvánulása miatt nem volt hajladó csereként pályára lépni. Katelarisz - akinek az édesanyja kongói - a posztban utalt George Floyd-halálára és az azt követő tiltakozásokra. Mint írja, tisztában van vele, hogy nem tudja megakadályozni a rasszista megnyilvánulásokat, de harcolni fogok azért, amiben hisz. „Nincs helye a rasszizmusnak sem a pályán, sem azon kívül” - zárta a posztot a játékos. 

Sallói István sportigazató azt mondta, hogy soha egyetlen meccsükön sem volt hasonló incidens, „de sajnos ez valóban megtörtént. Ötezren voltak a stadionban, ebből tucatnyian huhogtak a Fehérvár játékosainak. Sajnos én is hallottam, és elítélem. A ZTE szurkolótáborára ez a magatartás nem jellemző.”

Azzal folytatta, a pályára lépést megtagadó Katelarisz kispados volt ugyan, de a Fehérvár ellen a második félidőben játszott volna. „Sajnáljuk és értjük is, milyen rosszul érintette őt az eset, de maroknyi felelőtlen szurkoló miatt nem hagyhatja cserben a klubját és a csapattársait. A klub ezt az incidenst a legnagyobb igyekezete ellenére sem előzhette meg, előzetesen nehéz kiszűrni ezeket a nézőket, akik valószínűleg nem is rasszisták, csak valahogy cukkolni akarták az ellenfelet. Dolgozunk a megoldáson, hogy a jövőben ne forduljon elő hasonló eset.”

A ciprusi válogatott Fanos Katelaris télen érkezett kölcsönbe Zalaegerszegre, kezdőként vagy csereként rendszeresen pályára lépett a csapatban. A kölcsön a szezon végén most lejár, de a ZTE-nek opciós joga van a megvásárlására. Sallói szerint a történtek ellenére visszavárják a 23 éves játékost.  

Azt tanácsoltam Fanosznak, hogy pihenjen, mert az utóbbi időszak megterhelő volt számára. Szeretnénk ismét leülni vele, mert hasznos játékosunk, aki a következő idényben is értékes tagja lehet a keretnek” - mondta a sportigazgató. 

A ZTE közleményben határolódott el a rasszizmus minden formájától. 

Az MLSZ sok mindenért büntetett az utolsó fordulóban történtek miatt, ez az indcidens szóba sem került.