Mészáros Lőrinc: Polgármesterként óriási nyomás nehezedett rám az ellenzéki sajtó részéről, sértegettek, zaklattak, számtalanszor megbántottak

felcsút
2020 július 12., 07:12
comments 64

Micsoda meglepetés érhette ma Orbán Viktort, amikor megpillantotta kedvenc lapját. A Nemzeti Sportnak ugyanis sikerült „exkluzív interjút” készítenie Mészáros Lőrinccel. A Nemzeti Sport Mészáros Lőrinc lapja volt, mielőtt ez az újság is beleolvadt a nemzetstratégiai jelentőségű kormányközeli médiabirodalomba, a Kesmába.

„Mészáros Lőrinc nagyon ritkán ad interjút” - írja a cikk felvezetőjében Szöllősi György, aki hosszú évekig volt a Puskás Akadémia egykori kommunikációs igazgatója, Felcsútra is költözött, és éppen akkor lett a Nemzeti Sport főszerkesztője, amikor a lap Mészáros Lőrinchez került. Ő volt az, aki pártatlan szemlélőként a közelmúltban úgy vélekekett, hogy a Puskás Akadémia futballsivatagban lett egy oázis.

A felcsúti szupergroup pompás interjút készített. Az apropó az irgalmatlan pénzből működő felcsúti foci NB I-es bronzérme, ami megnyitotta az utat a nemzetközi kupaindulásra. Ezt egyébként Szöllősi együtt szurkolta ki a felcsúti VIP-ben Orbánnal és Mészárossal.

photo_camera Szöllősi György, kockás ingben Fotó: Tessely Zoltán/Facebook

Az egyik csúcspont már a beszélgetés elején eljön, amikor Szöllősi György főszerkesztő nekiszegezi a kérdést Mészáros Lőrincnek:

„Az MLSZ-től azonban nem jött senki átadni a bronzérmeket: amíg Csányi Sándor elnök az aranyérmeket osztotta az Üllői úton, nem akadt egy alelnök vagy egy elnökségi tag, aki besegített volna önnek az érem- és trófeaátadásba?
ML: Szerintem nem bíztak abban, hogy mi leszünk a harmadikok...”

photo_camera Mészáros Lőrinc maga adta át az érmeket és a 3. helyezettnek járó vázát

Fantasztikusan erős rész, amikor Szöllősi felsoroltatja Mészárossal, hogy ki mindenki gratulált neki a bronzéremhez.

„Sokan gratuláltak?.
Rengetegen, a Honvéd elleni meccs után még késő éjszaka is folyamatosan érkeztek az SMS-ek.

Például kitől?
Barátoktól, ismerősöktől, de az NB I-es klubvezetők közül is sokan gratuláltak: Kubatov Gábor, Leisztinger Tamás, Garancsi Pista, Végh Gábor.

Tállai András?
Azt hiszem, ő éppen nem. Pedig jó a kapcsolatunk Andrással, barátok vagyunk, szurkolok is a Mezőkövesdnek, de ebben az esetben csak egy csapat lehetett harmadik, ez bizony verseny, amelyet most mi nyertünk meg.”

Utóbbi azért különösen jó kitérő, mert a Puskás Akadémia a Mezőkövesddel harcolt a bronzért, és Matyóföldön úgy látták, mintha ebben a küzdelemben nem lennének igazán egyenlően az esélyek.

Az interjú ezután sem enged a minőségből:

„Vannak lapok, amelyek le sem hajlandók írni, hogy Puskás Akadémia, következetesen csakis Felcsútnak hívják a klubot. Ez nem bántja?
Nem, mert arra is büszke vagyok, ha a szülőfalumat emlegetik. A helyi politikától ugyan visszavonultam, de ezért nem fáj a szívem, mert így is sok mindent tudok tenni a településért. Polgármesterként óriási nyomás nehezedett rám az ellenzéki sajtó részéről, sértegettek, zaklattak, számtalanszor megbántottak, amit a családom segített elviselni.”

Mészáros egyébként azzal indokolja, hogy fociakadémiaként NBI-es csapatot működtetnek, hogy „muszáj a növendékeinknek az élvonalbeli, profi szereplés lehetőségét kínálnunk, ilyesfajta motiváció nélkül nem tudjuk az akadémiát sem sikeresen működtetni, a fiatalokat sem tudjuk idecsábítani”.

Arra a kérdésre, hogy ő dönt-e az igazolásokról, azt válaszolta:

„A végső szó az anyagi paraméterek ismeretében az enyém, de ezeket az igazolásokat a szakmai stáb készíti elő és indokolja részletesen. Azt kértem a kollégáimtól, hogy külföldi játékost csak akkor szerződtessünk, ha sokkal-sokkal jobb a magyar futballistáknál. Csak a sokkal jobb külföldi kell! Nincs értelme idehozni olyan játékost, aki hasonló tudású vagy gyengébb a mieinknél.” (Mészáros ugyan nem említette, de 2017 nyara óta összesen 35, vagyis több, mint háromcsapatnyi légióst szerződtetett a Puskás Akadémia. És már most is van egy új igazolásuk külföldről.)

Az a világban is párját ritkíthatja, hogy Felcsúton ilyen anyagi kerettel indulnak neki az új szezonnak:

„Nem határoztam meg konkrét büdzsét, az adott lehetőségek tükrében döntünk majd, hogy kit szerződtetünk és mennyiért”

- mondja Mészáros. Azért ők is megérzik a válságot, állítólag rövidebb lesz az eddigi terjedelmes szponzorfal:

„Hogyan éli túl a sport ön szerint a világjárványt?
Nehezen. A cégek elsőként a szponzorációs kiadásaikat fogják vissza, ezt mi is látjuk, érzékeljük, van olyan régi, hűséges partnerünk, nagy, nemzetközi cég, amely máris visszamondta a támogatást.”

Egyszer sajnos kénytelenek egy kellemetlen témát megemlíteni:

„Az akadémia alapítója, Orbán Viktor a minap azt mondta, hogy »futballt igazán komolyan csak nagy klubokban lehet csinálni«. Nézők nélkül, tömeg nélkül nem az igazi.
Nem vitatom, hogy így van, tudjuk is a helyünket, tisztában vagyunk azzal, hogy vannak országos, nagy egyesületek, amelyeknek mindenütt, még a határon túl is vannak szurkolóik. Vannak aztán kisebb, regionálisan fontos csapatok, a miénk pedig főleg az utánpótlás elitképzésére jött létre, és fiatal élvonalbeli klubként sokat kell még dolgoznunk azért, hogy legalább annyi szurkolónk legyen, amennyi az egyébként szerény előrelátással mindössze alig négyezresre épített stadionunkat rendre megtölti, például akkor, amikor – reményeink szerint – hamarosan nemzetközi mérkőzéseket játszhatunk itt, Felcsúton. Dolgoznunk kell tovább, mert ahogyan az élet többi területén, a munka itt is meghozza majd a gyümölcsét. ”

Az interjúban aztán kiderül, hogy Mészáros szenvedélylistája így néz ki: család, foci, vadászat, munka.

„Ideje mekkora részét köti le, hogy a futballal, az akadémia ügyeivel foglalkozik?
Főleg a hétvégéket szánom rá, ami nem okoz családi konfliktust, mert többnyire együtt megyünk a meccsekre. Nagyon sokat dolgoztunk, mire idáig eljutottunk, a napi ügyekbe azonban már nemigen kell beleszólnom, az akadémia vezetői, munkatársai, akik között egyre több a korábbi játékosunk, növendékünk, kézben tartják, működtetik az intézményt. Óriási utat tettünk meg az elmúlt tíz-tizenöt évben, belülről talán nehéz is érzékelni, hogy mekkorát.

A vadászat vagy a foci az első számú szenvedélye?
Az első számú a család, aztán a foci és harmadik a vadászat. És persze a munkám, amelyből, a vállalkozásaim irányításából, és ezt büszkén mondom, a családom minden tagja, a feleségem és három felnőtt gyermekem is alaposan kiveszi a részét. Nem kisebb büszkeséggel említem, hogy a harmadik unokám születését várjuk.”

A jótékonykodásairól szóló keretesben Szöllősi megkérdezte Mészárost, hogy szerinte a Forbes magazinnak van-e igaza, amely a leggazdagabb magyarnak titulálta, avagy a legújabb top 100-as kiadványnak, amely szerint a harmadik helyen van: „Ahogy mondani szokták, van, aki azért fizet, hogy felkerüljön ezekre a listákra, van, aki azért, hogy ne kerüljön rájuk. Én egyik kategóriába sem tartozom, az ilyesfajta verseny, a képlékeny listák nem foglalkoztatnak. Persze nincsenek anyagi gondjaim, de a lényeg, hogy dolgozunk, ahogy az erőnkből telik, és öröm, ha ennek megvan a gyümölcse.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.