A sportbíróság eltörölte a Manchester City BL-eltiltását

Eltörölte a Manchester City két évre szóló eltiltását a Bajnokok ligájából a Sport Választottbíróság, ahova a brit klub fordult, fellebbezve az UEFA februári döntése ellen. A bíróság egyben csökkentette a klubra kiszabott pénzbüntetést is, 30 millió euróról 10 millió euróra, írja a Guardian

Fotó: OLI SCARFF/AFP

Az UEFA fegyelmi testülete februárban több éven át tartó vizsgálódás után arra jutott, hogy a City meghamisította a szponzori bevételek mértékét, és ezáltal kijátszották az UEFA pénzügyi szabályzatát (FFP). A visszaélés gyanúját a német Spiegel írta meg elsőnek, még 2018 végén, mint utólag kiderült, a végül Budapesten letartóztatott és azóta megvádolt Rui Pinto által megszerzett és kiszivárogtatott emailek alapján. 

A levelek alapján az derült ki, hogy a City katari milliárdos tulajai finanszírozták valójában a klub működésének egy tetemes részét az Eithad légitársaság nevében kötött szponzori szerződés mögé bújva. A kiszivárgott adatok alapján a 2015/16-os szezonban a szponzori támogatásnak csupán egy kis szelete, 8 millió font jöhetett a légitársaságtól, míg a többi a tulaj, Mansour bin Zayed Al Nahyan sejk üzleti érdekeltségei révén került a klub költésvetésébe. 

Az UEFA fairplay rendszerének lényege, hogy a profi klubok csak a bevételeikből gazdálkodjanak, és ne fordulhasson elő, hogy a játékosok fizetésére és megvásárlásra a tulajdonosok egyéb vagyonából érkezzen forrás. A City kezdtektől tagadta, hogy bármi rosszat elkövettek volna, szerintük az UEFA vizsgálata előítéletes volt velük szemben.  

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.