Már nagyon szépen látszik, hogy milyen lesz Felcsút legújabb büszkesége, az 5,6 milliárd forintos sportszálloda

felcsút
2020 július 21., 17:56
comments 116

Interjút készített a Puskás Akadémia a csapat saját nevelésű holland játékosával, Yoel van Nieff-fel. Már az is nagyon ígéretes, hogy a holland reményei szerint van még előrelépési lehetősége a felcsúti csapatnak, amelyik már így is bronzérmes volt tavaly.

A szavaira remekül rímelnek a képek:

Igen, az ott egy építkezés a felcsúti foci Disneylandben.

Tippre ez nem lehet más, mint a tao-pályázatokban „Sport és Ifjúsági szálláshely” néven futó projekt. Erre a felcsúti logika szerint azért van szükség, mert a stadion mellett felépült a 12,5 milliárdos sportcsarnok (kivitelező Mészáros Lőrinc családi cége). És ha van stadion és van sportcsarnok is, akkor kell „Sport és Ifjúsági szálláshely” is, ami „a Stadion és a nemrégen átadott Sport és Konferencia központban részt vevő sportolók számára biztosít szálláshelyeket”.

A Puskás Akadémiának ugyan van egy sportszállodája, a szintén az utánpótlás akadémia kezelésében lévő alcsúti arborétium mellett, de az a jelek szerint kicsi, és nincs közvetlenül a pályák mellett.

link Forrás

A készülő új felcsúti büszkeség összköltsége eredetileg 2,1 milliárd forint lett volna, ebből 1,5 milliárdot tao-pénzekből szippantottak volna be. Ami meglepően visszafogott számítás volt Felcsúton, ahol még a pályák fűtésére felhúzott, Makovecz-stílusú kazánház is 3 milliárd forintból készült.

A 2,1 milliárdot nem is sikerült tartani. Tavaly már - ahogy a Futballsznob megírta -5,65 milliárd forintnál tartottak. 1,5 milliárd helyett pedig 4 milliárdos taóra kértek engedélyt az MLSZ-től.

Végül aztán még jobban járt az amúgy is elképesztő mennyiségű pénzben fürdő felcsúti fociközpont, mert az MLSZ gálánsan még az önrészt is elengedte, így tisztán közpénzből épül az 5,65 milliárdos „Sport és Ifjúsági szálláshely”.

Sajnos nemcsak az árak szabadultak el, de az építkezés is megcsúszott. Tavaly nyáron már el kellett volna készülnie „az ide érkező vendégek kényelmes kiszolgálását” biztosító „szálláshelynek”, az új időpont idén június 30. lett, de még - mint látható - a kulcsrakésztől messze van az épület.

Azt lehet tudni, hogy lesz benne úszómedence, pezsgőmedence, kétféle szauna és gőzkabin. Máris eggyel közelebb kerültek volna a nagy álom felé, hogy a részben Budapesten rendezett Európa-bajnokságon Felcsút legyen a portugál válogatott központja.

Arra nem mernék megesküdni, hogy a videó leleplezett-e egy másik kis meglepetést, de lehet, hogy látszik rajta a szintén készülő futódomb is.

A futódomb alig 100 millió forintba kerül, szintén tao-pénzből hordják össze hozzá a földet.

A leírás szerint erről van szó: „a labdarúgó sporttolók képesség fejlesztése céljából építünk egy futódomb, lépcső elnevezésű felépítményt. Az építmény oldala beton támfalból készül, teteje műfű borítással. A felépítmény kb.31m hosszú 17m széles, a legmagasabb pihenő része 2,25m magasságba határozható meg”.

De az is lehet, hogy ez az építkezés mellékterméke, ez esetben elnézést a 100 milliós futódombtól.

A Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítvány ezt írja a sportfejlesztési programja lehetséges társadalmi és gazdasági hatásairól:

„A közösségi és a családi programok erősítésével a közösségek, a társadalmi kötödések egyre jobban erősödnek elősegítve az egymáshoz és a családhoz tartozás élményét, újra vonzóvá téve a futballt a tömegek számára. Az egész sport komplexum azt a célt szolgálja, hogy gazdasági és turisztikai, egészségügyi szempontból egyre jobban fejlődjön a térség. Egyúttal a sport célú ingatlanokat hatékonyan működtetni, hogy beleilleszkedve a sportprogramunkba az országnak jelentős bevételt eredményez”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.