Ronald Koeman lehet a Barcelona új edzője

Bár az igazolási hírekkel érdemes mindig óvatosan bánni, hirtelen az egész világsajtó azt írja, tényként, hogy Ronald Koeman lesz a Barcelona új vezetőedzője.

A holland válogatott szövetségi kapitánya a klub legendás játékosa volt a nyolcvanas évek végétől kezdve, a Johann Cruyff-féle csodacsapat, a Dream Team alaptagja, aki középhátvéd létére azzal lett legenda, hogy az 1992-es, Sampdoria elleni BEK-döntőben a Barca az ő szabadrúgásgóljával lett a történetében először BEK-győztes. 

Koemant a Barcelona már idén januárban, Valverde mester idény közbeni kirúgásakor megkörnyékezte, de akkor még nemet mondott.

Hogy mire számíthatnak tőle a Barca-rajongók és -utálók? 

Ronald Koeman pont húsz éve edző, vagyis van miből következtetést levonni. Az eddigi edzői karrierje során Koeman jó, egyes csapatokkal meglepő eredményeket is felmutató, több topbajnokságban is dolgozó, de csúcsszinten nagyon sosem gurító edzőnek bizonyult. Jónak, de nem kiemelkedőnek. Volt holland bajnok az Ajaxszal és a PSV-vel, de a holland bajnokság nem igazán komoly. A legjobb topligás eredménye egy Valenciában nyert Király Kupa. A rendelkezésére álló csapathoz és a költségvetéshez  mérten talán a Southamptonnal a Premier League-ben kivívott hetedik helye a legszebb - és tényleg komoly! - eredménye. Szintén szép volt, amikor a Benficát a úgy vezette a BL negyeddöntőjéig, hogy közben kiverték a Manchester Unitedet és a Liverpoolt is. A PSV-t is sikerült egyszer negyeddöntőig juttatnia. 

Szövetségi kapitányként sikerült gatyába ráznia a hagyományosan felülteljesítő, de az utóbbi években teljesen széthullott holland válogatottat. 

Voltak kellemetlenebb pillanatai is, a Valenciától akkor rúgták ki, amikor már csak 2 pontra voltak a kieső helyektől, az Evertont pedig három éve azután vezette a kiesőzónába, hogy a klubtörténet legnagyobb összegét költhette igazolásokra.

De nem biztos, hogy Koeman barcelonai eredményeit a korábbi eredményei fogják meghatározni. Sok tekintetben ugyanis az ideális Barca-edző megtestesítője: játékosként klublegenda, aki játékosa és barátja volt a modernkori, eredményes Barca szellemi gurujának, Johann Cruyffnak, így szellemileg mindenképp képes lehet a hagyomány folytatására.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.