Ferencváros önkormányzata kitüntette volna a fradista légiós Tocmacot, aki erről nem tudhatott, ma mégis levélben mondott le a kitüntetésről

magyar foci
2020 szeptember 09., 13:12
comments 54

Ma, vagyis szeptember 9-én szerdán a déli órákban egy futár Baranyi Krisztina polgármesternek címzett borítékot kézbesített a ferencvárosi városházán. Baranyi igencsak meglepődött a tartalmán. Az angol és magyar nyelven megfogalmazott üzenetet ugyanis Tocmac Chol Nguen, az FTC legjobb focistája küldte neki és az állt benne, hogy a sportoló nemrég értesült arról, hogy a kerület, aminek a klubja a nevét viseli, méltónak találta egy kitüntetésre.

De a jelölést annak ellenére sem fogadhatja el, hogy megtisztelőnek tartja azt.

Méghozzá azért, mert nem szeretné, hogy az ügyét akár Magyarországon, akár máshol a világon politikai célokra használják fel. És azt sem szeretné, ha egyik vagy másik politikai oldalhoz tartozónak tekintenék. Amiben hisz, és ami személyesen érinti, azokért az ügyekért díjak nélkül is ki fog állni a jövőben is, zárta levelét a futballista.

Baranyi nemcsak azon lepődött meg, hogy Tocmac miért utasít vissza egy olyan helyi díjat, ami mögött állítása szerint nincs semmilyen politikai hátsó szándék és amivel a sok ferencvárosinak örömet okozó vagy nekik példaként szolgáló sportolókat szokták jutalmazni.

Hanem azon is, hogy Tocmac honnan tudott egyáltalán az egészről. Az önkormányzat ugyanis durván két hete próbálja elérni a focistát a jelölése hírével, de hiába próbálkoztak több vonalon is, nem tudtak beszélni vele. Klubját, a Ferencvárost pedig nem is keresték.

Arról, hogy Baranyi Tocmacot jelöli a díjra, csak a ferencvárosi önkormányzat képviselői tudtak, és ők is csak a múlt hét csütörtök-pénteke óta. Ekkor küldték szét ugyanis a most csütörtökön, szeptember 10-én tartandó testületi ülés előterjesztéseit, köztük a Ferencváros Sportjáért díjra javasoltakról szólót. Idén két jelöltet javasoltak - erre bármelyik képvselőnek joga van. Az egyik a Szent István SE nevű iskolai utánpótlásegyesület volt, akiket a kerületet irányító ellenzéki frakció jelölt, a másik Tocmac, akit személyesen Baranyi.

A focista a lemondó levelében több helyen egy gól utáni mezlevevős akciójára utalgatott, ez volt az a bizonyos, többször is felhozott "ügy". Nem véletlenül. A Baranyi-féle előterjesztés indokolásában, ami kötelezően szerepeltetendő része a javaslatnak, ugyanis Tocmac fontos góljai után arról is megemlékezett a polgármester, hogy

“Nguen nem csak csupaszív játékával, hanem sportszerű hozzáállásával és bátran humánus magatartásával is sokak példaképe lehet. Nem sokkal a magyar kormány menekültellenes gyűlöletkampányának csúcsra járatását követően került az országba. Az államilag gerjesztett gyalázatos hisztéria jelentősen fokozta a stadionokban amúgy is gyakran tapasztalható rasszista hangokat. A kenyai származású játékos ebben közegben állt ki a legfontosabb emberi értékek mellett, amikor a felcsúti Puskás Akadémiának lőtt gólját a meze alatt viselt trikón látható “Justice for George Floyd” felirattal ünnepelt.”

Annak ellenére, hogy az önkormányzat sem a játékost, sem a klubját nem értesítette erről az egészről, a mai levélből az derült ki, hogy Tocmac, vagy aki a levelet fogamazta, nemcsak a jelölés tényéről, de az indokolásáról is pontosan tudott.

Baranyi Tocmac küldeményét állítása szerint szerdán 12:30 táján kapta meg a küldönctől, majd annyira elcsodálkozott a kibontott levél tartalmán, hogy az elolvasása után lefotózta azt, ami a teefonja szerint 12:47-kor történt. A témáról, benne bőséges idézetekkel a levélből, 12:55-kor jelent meg cikk a Magyar Nemzeten. Ebben nem szerepelt utalás arra, hogy Tocmac nem is tudhatott volna a jelöléséről. Legalábbis gyanús, hogy a Nemzetnek tudnia kellett arról, Tocmac levelét mikor kézbesítik ki.

Baranyi a 444-nek azt mondta, hogy tiszteletben tartja az érintett kívánságát és visszavonja a jelölését.

A polgármester kérdésünkre többször is megismételte, hogy a díjnak nincs politikai felhangja és azt mondta, a visszautasítás igazi okaként csak arra tud gondolni, hogy amikor leállította az FTC évi 50 milió forintos, szabadon elkölthető önkormányzati támogatását, megharagudtak rá.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.