Lehallgatták a tanárokat, így derült ki, hogy Luis Suarez csalt az olasz nyelvvizsgáján

Focistához képest szokatlan bűnügybe keveredett Luis Suárez, a Barcelona távozóban lévő csatára. A NAV nyomozóinak nagyjából megfelelő olasz egyenruhás szerv, a Guardia di Finanza nyomozói ugyanis lebuktatták a játékost és az őt olaszból levizsgáztató nyelvtanárait, hogy csaltak: Suareznek előre betanították a kérdéseket és válaszokat és az eredményben is előre megállapodtak.

Suarez azért jelentkezett alapfokú olasz nyelvvizsgára, mert felmerült, hogy a Juventus csapatához igazolhat. Csakhogy a klub nemrég leszerződtetett egy amerikai játékost, McKennie-t, így betelt az EU-n kívüli játékoskvótájuk, vagyis már csak uniós állampogárokat igazolhatnak ebben a ciklusban. Suarez feleségének családja viszont olasz származású, ami az olasz törvények szerint feljogosítja a férjét, hogy gyorsan állampolgárságot szerezzen. Ennek alapfeltétele viszont az alapfokú nyelvvizsga.

Suarez múlt csütörtökön Perugiában sikeresen le is tette azt, hogy azóta kiderüljön: a Juventus-vonalból valószínűleg nem lesz semmi. Vagyis lesz, jó nagy baj.

A Guardia di Finanza nyomozóinak ugyanis bizonyítékai vannak arról, hogy az egész vizsga színjáték volt. Suarezt annyira át akarták engedni, hogy előre leegyeztették vele a kérdéseket és a jó válaszokat, sőt az eredményben is már előre megállapodtak és a szükséges dokumentumokat is kitöltötték. Feltehető, hogy a nyomozók már korábban fülest kaphattak, az olasz sajtó ugyanis ma bőségesen idéz olyan lehallgatási jegyzőkönyvekből, amiben a vizsgabiztosok és nyelvtanárok a részleteket beszélik meg. A Gazzetta dello Sport olyan beszélgetéseket idéz tőlük, amikor azt is megemlítik, hogy a csalást az egyetem felső vezetésének tudtával és egyetértésével vállalták be.

A felvételek között vannak kifejezetten viccesek is, egy realista nyelvoktató például azon problémázik, hogy oké, hogy ők átengedik, de nem tör-e ki azonnal a botrány, ha egy újságíró kérdést tesz fel Suareznek, aki nem tud majd válaszolni. A titkos felvételeken a korrupt vizsgáztatók teljes nyíltsággal társalognak arról, hogy a játékos alig makog olaszul, egyáltalán nem tud ragozni és “én beszélni olasz”-stílusban tudja csak kifejezni magát, már amennyire.

Felvétel van arról, ahogyan az egyik szereplő azt mondja a másiknak, hogy “Mondja meg, hányast adjak neki és úgy lesz”, az egy másik pedig azzal győzködi az egyik biztost, hogy “Ha nem engedi át, minket felrobbantanak”, feltehetőleg a vérmes Juve-szurkolókra utalva. Az egyik büszke tanár pedig arról beszél, hogy “jól felkészítettük, a vizsga egyes részeit kívülről bemagolja”. Egy megszólalás arra utal, hogy az írásbeli megoldásokat Suarez személyesen az egyetem egyik csúcsvezetőjétől kaphatta meg.