A Szuperkupánál sokkal nagyobb veszélyt jelent minden egyes NB I-es meccs

magyarország
2020 szeptember 24., 08:45
comments 45

„A szigorú óvintézkedéseknek köszönhetően a mérkőzés időpontjában a Puskás Aréna biztonságosabb helyszín lesz, mint bármelyik más pont az országban vagy akár egész Európában” - írja a Magyar Labdarúgó Szövetség a mai európai Szuperkupa-döntőről, arra reagálva, hogy ellenzéki képviselők és Budapest főpolgármestere is nagyon kockázatosnak tartja a meccs megrendezését a jelenlegi járványhelyzetben.

Ha erős túlzás is van a kijelentésben, az a vicc, hogy a nemzetközi szövetség szigorú előírásai miatt valóban sokkal biztonságosabb lesz ez a meccs, mint egy sima NB I-es, amiből hetente rendeznek hatot, mindenféle korlátozás nélkül, több ezer ember részvételével.

Júniusi ajándék

Amikor június 17-én váratlan ajándékként Budapest megkapta az európai Szuperkupa-döntő megrendezésének lehetőségét, nem tűnt kockázatosnak a lépés. Az eredeti házigazda Portó lett volna, de Portugália ekkor még közepesen fertőzött ország volt, több ország sem engedélyezte a beutazást oda. Magyarországon már szinte teljesen lecsengett a járvány.

Aznap, amikor átadta a szuperkupa megrendezésének a jogát az UEFA Budapestnek, 1 darab új fertőzöttet jelentett az operatív törzs, 2-en hunytak el a járványban, másnap megint csak 1 új fertőzött volt, már csak 1 áldozat, következő nap nem jelentettek újabb halálesetet. Ma 750 új fertőzött van, 7 újabb áldozat, és tombol a második hullám.

Bár a Szuperkupa rangosnak tűnik, hiszen mégiscsak a Bajnokok Ligája-győztes játszik az Európa Liga győztesével, a hagyományos szezonnyitó megrendezésének presztízse nem túl erős. Az elmúlt öt évben ezek a városok voltak a házigazdák: Tbiliszi, Trondheim, Szkopje, Tallinn, Isztambul.

Két dolog miatt van még különleges jelentősége a mostani meccsnek. Az egyik magyar szempontú. Budapesten még soha nem rendeztek egymeccses nemzetközi kupadöntőt, ezzel is lehet indokolni a 150 milliárdos, tavaly elkészült Puskás Aréna létjogosultságát. (Európa-liga döntő lesz majd 2023-ban.)

A másik, hogy az UEFA Budapesten tesztelné, hogyan lehet nemzetközi meccseken is visszaengedni a szurkolókat a lelátóra. Mert miközben a nemzeti szövetségek dönthetnek úgy, hogy beengedi a nézőket, az UEFA a járványhelyzet miatt sokkal óvatosabb, és a válogatott- és a nemzetközi kupameccsek egyelőre zártkapusak.

Csak a jegyek harmadát adták el, az előírások a következők:

  • Tartson legalább 1.5 méter távolságot, ahol lehetséges;
  • Mindig hordjon az orrát és száját elfedő maszkot, amikor a stadion határain belül tartózkodik;
  • Mossa és fertőtlenítse kezét, amikor csak lehetséges;
  • Alá kell vetnie magát egy testhőmérséklet mérésnek a stadion bejáratánál (amennyiben 37.8 °C vagy annál magasabb a testhőmérséklete, a stadionba nem léphet be);
  • A jegye alapján kiosztott üléstől eltérő ülést nem foglalhat el;
  • Kerülje a másokkal való kézfogást;
  • Kerülje a szemtől-szembe kontaktust, amikor ülőhelyéről elmozdul, vagy afelé tart;
  • Zsebkendőbe vagy a könyökhajlatába köhögjön vagy tüsszentsen;
  • Csak a helyén ülve egyen és igyon;
  • Kövessen bármilyen a személyzettől érkező egészségügyi vagy higiéniai utasítást; és
  • Kövesse az iránymutató jelzéseket és a sorbanállás szabályait.

Ez lenne az emberkísérlet, amire egyébként önként jelentkeztünk. Az MLSZ - és nyilván a magyar kormány, illetve annak feje is - a kezdetektől azt szerette volna, ha nézők előtt rendezik meg a szuperkupát a Puskában. Magyarországon az első között indult újra a bajnokság május végén, először zárt kapuk mögött, de aztán gyorsan úgy döntöttek, hogy beengedik a nézőket. Előírtak ugyan korlátozásokat (kizárólag minden negyedik széken ülhetnek szurkolók, az összes közösségi területen meg kell tartani a kellő távolságot, a be- és kijáratoknák, büfében, wc-ben), de ezt senki nem vette komolyan. Aztán inkább eltörölték ezek a szigorításokat is június 18-án.

Ma Magyarországon mindenféle korlátozás nélkül lehet meccsre menni.

Csányi Sándor, az MLSZ elnöke a Szuperkupa megrendezési jogának a megkapása után azt mondta, hogy „az UEFA a döntéssel a magyar labdarúgás fejlődését, az infrastruktúra megújulását, valamint azt ismerte el, hogy a futballélet koronavírus utáni újraindulásában Magyarország az élen járt”. Ez most már lényegében azt jelenti, hogy a focisták érdekében több szabályozást hozott az MLSZ (folyamatos tesztelések előírása például), a szurkolók védelmében viszont nincsenek szabályok, a négy hete folyamatosan erősödő járvány ellenére sem. Nem kötelező a maszk, nem kell távolságot tartani, simán énekelhetnek a sörükbe és a másikba kapaszkodva a drukkerek. A legnagyobb táborral rendelkező Ferencváros csak ajánlja, de nem teszi kötelezővé a maszkhasználatot a szurkolóinak.

A Magyar Nemzetben pedig cikk születik arról, hogy Ráckevén a Fradi elleni kupameccsen „kis túlzással egymás nyakában csüngtünk, a vírus, ha akart és tudott, tobzódhatott. Mégsem rettegtünk. Mert jól éreztük magunkat, mert boldogok voltunk. S a lélek tápláléka, jól tudjuk, gyakran hatásosabb, mint a test gyógyszere”. Az MLSZ pedig arra hivatkozik, hogy „a nézők előtt tartott magyar bajnoki mérkőzések több hónapra visszamenő tapasztalata nem mutatja, hogy különösen kockázatos lenne kilátogatni a szabadtéri sportrendezvényekre”.

Miközben a magyarországi járványhelyzet miatt Németország már a vörös zónába tette Budapestet, a bajor kormányfő gyomra összeszorul, ha arra gondol, hogy több ezer szurkoló utazik ide, hogy biztassa a Bayernt a Sevilla ellen, a német és spanyol szurkolók inkább nem indulnak el, a német tévések nem engedik ide a munkatársaikat, addig nálunk 500 egészségügyi dolgozó kapott ingyen jegyet a meccsre. Az UEFA előírásai miatt maszkban és távolságot tartva kell szurkolniuk. Bízzunk benne, hogy hétvégén magyar bajnokira nem mennek ki.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.