Lemondott a Barcelona elnöke

Kedden este benyújtotta lemondását Josep Maria Bartomeu, az FC Barcelona elnöke. Nemcsak ő távozik, hanem a klub igazgatósága is. Ezzel megelőzte a bizalmi szavazást, ami novemberben várt volna rá, miután 20 ezer pártoló tag a távozását követelte. 

Fotó: Lluis Gene/AFP

Bartomeu hat évig vezette a katalán csapatot, az öröksége katasztrofális. Miután a Barcelonát nyáron 8-2-re megalázta a Bayern, a csapat újjáépítése nem halad, jelentős új igazolásokra nem volt pénz, Ronald Koemannal szenvednek a bajnokságban, hétvégén kikaptak a Real Madridtól is. A klub rettenetes anyagi helyzetben van, Messi pedig annyira kilátástalannak látja a helyzetet, hogy távozni akart, de a szerződése végül ezt most nyáron nem tette lehetővé. 

De Bartomeu nem ezekkel indokolta lemondását, hanem azzal, hogy a katalán kormány nem halasztotta el a november eleji bizalmi szavazást. A most már csak volt elnök szerint ebben a járványügyi helyzetben nem akarta kockáztatni a támogatók egészségét azzal, hogy személyesen megjelenjenek a szavazáson. 

Bartomeu szavaiból ugyanakkor kiderült az is, hogy a Barcelona rábólintott az Európai Szuperligában való részvételre, ami egy európai topbajnokság lenne. Ezt a döntést ugyanakkor az új vezetőségnek meg kell majd erősítenie.