Meghalt Diego Maradona

GYÁSZ
2020 november 25., 16:36

Az argentin sajtó információi szerint szerdán meghalt Diego Maradona, minden idők egyik legnagyobb labdarúgója. A halálhírről már a világ egyik legismertebb sportlapja, a Marca is beszámolt, és a hírt azóta az argentin szövetség is megerősítette.

link Forrás

A hírek szerint Maradona szerda reggel szívrohamot kapott otthonában, és a mentők már nem tudtak segíteni rajta. A 60 éves Maradona pár hete került ki a kórházból, ahol agyműtéten esett át.

photo_camera Fotó: AFP/AFP

Maradona minden idők egyik legnagyobb focistája, a FIFA Pelé mellett őt választotta a 20. század legjobb játékosának. 91 alkalommal játszott az argentin válogatottban és 34 gólt szerzett, 1986-ban pedig győzelemre vezette az argentinokat a világbajnokságon.

link Forrás

Az egész tornán mutatott játéka kiemelte a mezőnyből a fantasztikusan cselező és a pályán zseniálisan látó játékost, de az angolok elleni negyeddöntőn szerzett két gólját sosem fogja elfelejtetni a focitörténelem. Az egyik a kézzel („Isten kezével”) beütött labda volt, a másik pedig minden idők egyik legnagyobb találata:

link Forrás

Ő volt a focitörténelem első játékosa, aki kétszer is átigazolási világrekordot döntött, előbb amikor a Barcelona vette meg rekordot jelentő 5 millió fontért, majd amikor a Napoli 6,9 millióért. Pályafutása során játszott az Argentinos Juniors és a Boca Juniors színeiben, majd Európában a Barcelona, a Napoli és a Sevilla játékosa is volt, hogy aztán Argentínába visszatérve a Newell's Old Boys játékosa legyen.

link Forrás

Igazán nagy klubsikereket a Napolival ért el: itt kétszer is olasz bajnok lett, 1987-ben a csapat történetének első bajnoki címét szerezték meg a vezetésével, és nem véletlen, hogy Maradonát a mai napig szentként kezelték Nápolyban. A klub 2000-ben vissza is vonultatta a 10-es mezt.

photo_camera Fotó: MICHAEL BUHOLZER/AFP

Maradona nem csak a pályán mutatott játékával vált híressé, pályafutását végigkísérték a botrányok, 1991-ben 15 hónapra eltiltották kokainhasználatért, és élete során sok problémája akadt a kábítószerekkel és az alkohollal. 1997-ben, 37 évesen vonult vissza a Boca Juniors játékosaként. De utána is többször el tudta érni, hogy vele legyenek tele a sportlapok, emlékezetes volt a 2018-as világbajnokságon való részvétele is.

link Forrás

Visszavonulása után edzői karrierbe kezdett, igaz, kisebb sikerekkel: 2010-ben az argentin válogatottat irányította a világbajnokságon, utána előbb dubaji, majd fehérororosz kluboknál is feltűnt. 2018 után visszatért Latin-Amerikába, előbb egy mexikói klub, majd az argentin bajnokságban szereplő Gimnasia de La Plata edzője lett.

link Forrás

Magyar szempontból érdekesség, hogy Lionel Messihez hasonlóan Maradona is a magyar válogatott ellen mutatkozott be: 16 évesen, 1977. február az Argentinos Junior játékosa a 62. percben csereként állt be Cesar Luis Menotti együttesébe, amely akkor már 5-1-re vezetett a Buenos Aires-i meccsen. Az MLSZ honlapján szereplő visszaemlékezés szerint: Maradona már akkor okkal bízhatott abban, hogy tagja lesz a jövő évi vb-keretnek, de végül Menotti mellőzte a fiatal zsenit, aki a pletykák szerint magának köszönhette a dolgot: egyik éjszaka kilógott az edzőtáborból és a kapitány ezt nem bocsátotta meg neki.