Demba Ba néhány mondattal többet mondott a rasszizmus természetéről, mint teljes kampányok tudnak

futball
2020 december 09., 10:30

Példátlan esetet láthattunk kedd este Párizsban a PSG-Istanbul Basaksehir BL-meccsen.

Egy rasszista incidens miatt mindkét csapat levonult a pályáról, köztük a világ abszolút topjátékosai közül néhányan, mint Neymar vagy Kylian Mbappe. A mérkőzés félbeszakadt, szerdán játsszák újra.

De mi történt pontosan?

A meccsen eleve feszült volt a hangulat, az isztambuliak már kaptak is két sárga lapot. Amikor a PSG-s Presnel Kimpembe elkövetett egy szabálytalanságot, a török csapat pályaedzője, Pierre Webo korábbi kameruni válogatott labdarúgó inzultálni kezdte a negyedik játékvezetőt, Sebastian Coltescut. Ovidiu Hategan játékvezető érzékelte, hogy történt valamit, de azt nem, hogy pontosan a kispad melyik tagja szólt be kollégájának, ezért megkérdezte Coltescutól, ki volt az. Mire a negyedik játékvezető azt mondta, a fekete, ami románul úgy hangzik, ăla negru.

Webo ezt felháborodottan fogadta. A játékosok köréjük gyűltek, a meccs megszakadt, egy idő után mindkét csapat levonult a pályáról.

A történtek egyik értelmezése az volt, hogy nyelvi problémák miatt lett ekkora balhé a megjegyzésből. Románul ugyanis az ăla negru egyszerűen azt jelenti, hogy fekete, de a nemzetközi mezőny ezt sokkal sértőbb kifejezésnek érzékelhette, ezért szakadt el a cérna.

Ennyi lenne tehát, lost in translation, tolmácsot szeretnék kérni?

Az igaz, hogy ez is része az ügynek. Ha egy másik negyedik játékvezető lett volna ebben a helyzetben, akinek nyelvén a fekete máshogy hangzik, könnyen alakulhatott volna egészen máshogy a jelenet.

De elég meghallgatni, mit mondott a negyedik játékvezetőnek az isztambuliaknál játszó Demba Ba (szenegáli válogatott játékos), hogy kiderüljön, ennél többről van szó.

link Forrás

„Ha egy fehér fickóról van szó, soha nem mondanád azt, hogy a fehér fickó. Azt mondanád, hogy az a fickó. Figyelj ide. Miért kell azt mondanod, hogy a fekete fickó?”

Demba Ba teljesen világosan fogalmazza meg: az ő szempontjából nem fordítástechnikai kérdésről van szó. Kelet-európai szempontból talán nehezebben átélhető ez, de elég könnyű úgy lefordítani, hogy érthetőbb legyen. Hogyan hangzott volna a fülünknek, ha a negyedik játékvezető egy hasonló helyzetben azt mondja, hogy a zsidó volt, vagy a cigány volt?

Akkor mi is jobban éreznénk, hogy nem oké így meghatározni egy embert. Szabó Christophe futballblogger erős posztot írt a jelenetről:

„Ezek nem kizárólag szavak. Ez felszínes, észrevételen kirekesztő gondolkodásból és szóhasználatból fakadó felszínes, észrevételen kirekesztő viselkedés. Lehet, hogy csak egy szó, kiragadva az egyetlen különbséget, de értsük meg: akit ez érint, az teljes joggal kifogásolhatja a megkülönböztetés ezen módját.“

Ami ennél lényegesebb, arról is írt, mit tehetett volna a negyedik játékvezető:

„Mondhatta volna, hogy "balról a negyedik", mondhatta volna, hogy "a hetvenkettes számú jelölt", neadj'isten mondhatta volna a keresztnevét. Vagy visszakérdezhetett volna, hogy ön ott, mondja a számát, kérem.”

Coltescu mégsem ezt mondta, hanem teljesen természetes volt neki, hogy a bőrszínével azonosítsa az érintettet. Nem látunk bele a negyedik játékvezető fejébe, de jóindulattal könnyen feltételezhetjük, hogy a szóhasználatában nem volt semmi tudatos ellenségesség, vagy kirekesztő szándék. Lehet, hogy fel sem merült benne, hogy ez probléma, észre sem vette a saját berögzöttségeit.

Azt megérteni, hogy a kifejezése akkor sem oké, ha nem volt mögötte direkt rossz szándék, sokkal érdekesebb és fontosabb, mint egyszerűen rasszizmust kiáltani, vagy épp ellenkezőleg, felháborodottan kikérni magunknak, hogy nahát, manapság már minden rasszizmus. Abból önmagában nem sokat lehet tanulni.

Demba Ba magyaráz a bírónak 2020. december 8-án.
photo_camera Fotó: Franck Fife/AFP

A nemzetközi futballban egyre erősebb a nyílt rasszizmusellenes üzenet, az angol bajnokik előtt például már rendszeresen letérdelnek a Black Lives Matter-mozgalom tiszteletére, reklámok és feliratok emlékeztetnek mindenfelé arra, hogy a rasszizmus nem oké. Ezek viszont könnyen üres gesztusok maradnak, ha nem vesszük észre, hogy a faji megkülönböztetés sokkal összetettebb dolog: azzal még nincs megoldva minden, ha mostanra már szerencsére nem nagyon szokás kórusban huhogni a lelátókon.

Demba Ba viszont néhány mondattal tisztán és érthetően elmagyarázta az igazi problémát, ez pedig többet érhet, mint a nagyszabású kampányok együttvéve.

Frissítés: A román sportminiszter, és maga Sebastian Coltescu is elnézést kért.