Griezmann megszakítja az együttműködést a Huaweijel

kína
2020 december 11., 12:32
comments 14

A világbajnok francia válogatott és az FC Barcelona csatárja, Antoine Griezmann csütörtökön közölte, hogy megszakítja az együttműködését a Huaweijel, mondván:

„Miután erős gyanú merült fel arról, hogy a Huawei vállalat az arcfelismerő szoftvereknek köszönhetően hozzájárult az »ujgurriasztás« kifejlesztéséhez, bejelentem, hogy azonnal leállítom a társasággal folytatott partnerségemet.”

Arra kérte a kínai techóriást, hogy ne csak tagadja a vádakat, hanem tegyen is lépéseket amiatt gyorsan csak lehet, hogy elítélje a tömeges elnyomást, és a befolyását felhasználva járuljon hozzá az emberi és női jogok tiszteletben tartásához.

A 29 éves focista a Huawei globális nagykövete volt, és több reklámhoz is adta az arcát. A cég válaszul közölte, hogy szeretnék neki személyesen is elmagyarázni azt a munkát, „amit jelenleg a vállalaton belül a legmagasabb szinten végeznek az emberi jogok, az egyenlőség és a diszkrimináció kérdésének kezelése érdekében”.

Antoine Griezmann 2019 szeptember 24-én Barcelonában.
photo_camera Antoine Griezmann 2019 szeptember 24-én Barcelonában. Fotó: Jose Breton/NurPhoto

Keddi hír, hogy az IPVM videomegfigyelés-kutatóinak friss jelentése szerint a Huawei is dolgozott egy olyan arcfelismerő rendszeren, amivel a kínai ujgur kisebbséget követték nyomon.

A Huawei az alábbi közleménnyel reagált a hírre:

„Az IPVM jelentésében egy tesztről van szó, amelyet a valóságban soha nem alkalmaztak. Az ilyen típusú tesztelésekhez a Huawei kizárólag általános célú termékeket szállít, nem kínál egyedi igényekre szabott algoritmusokat vagy alkalmazásokat. A Huawei minden országban és régióban helyi törvényeknek és rendelkezéseknek megfelelően működik, illetve csak olyan IKT-termékeket és megoldásokat kínál, melyek megfelelnek az elismert iparági szabványoknak.”

2017 óta 380 internáló láger épült Kína nyugati, muszlim ujgurok lakta tartományában, Hszincsiangban, ahol a kínai propaganda megfogalmazása szerint „átnevelik” az ujgurokat. (via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.