57 ezer éves farkaskölyök múmiája került elő a jégpáncélból

élet és halál
2020 december 21., 15:08

Csaknem 60 ezer éve jégbe fagyott farkaskölyköt vizsgálnak amerikai kutatók. Az állat tökéletes állapotban megőrződött maradványai alapján a szakértők ismereteket szerezhetnek az akkor élő farkasok életmódjáról és a modern farkasfajokkal való rokonságukról - közölték a Des Moines-i Egyetem tudósai.

photo_camera Fotó: Government of Yukon

Az 57 ezer éves múmiát 2016-ban fedezte fel a kanadai permafrost (állandóan fagyott) talajban egy aranybánya dolgozója. A Yukon közigazgatási területen élő tr'ondek hwech'in őslakos nép a Zhur nevet adta az állatnak.

"Ez a valaha talált legteljesebb farkasmúmia. Gyakorlatilag 100 százalékban érintetlen, csupán a szemei hiányoznak" - mondta Julie Meachen, az egyetem anatómiakutatója, az eredményeket bemutató tanulmány társszerzője.

A szakértő szerint nagyon ritka, hogy ilyen leletet találjanak a régióban. Ehhez az állatoknak haláluk után gyorsan kell konzerválódniuk a jégben, mielőtt a test oszlásnak indul vagy mielőtt más állatok felfalják.

photo_camera Fotó: Government of Yukon

"Azt feltételezzük, hogy az odújában lehetett és nagyon hirtelen pusztult el, amikor az ráomlott. Az adatok alapján nem éhezett, halála idején nagyjából héthetes lehetett" - mondta Meachen. Még az állat táplálékát is meg tudták vizsgálni.

"Ami igazán meglepett minket, az az, hogy vízi állatokat is fogyasztott, főként lazacot" - emelte ki a kutató. A farkasok a jégkorszakban általában bivalyokkal, pézsmatulkokkal vagy más nagy szárazföldi állatokkal táplálkoztak.

A farkaskölyök örökítőanyagában kapcsolatot találtak régi oroszországi, szibériai és alaszkai farkasfajokkal.

Megtisztítása és konzerválása után Zhurt a Kanada északnyugati részén található Whitehorse-ban lévő Yukon Beringia Központban állítják ki. (MTI, CBC)