Vagyonokért focizik a Felcsút NB III-as tartalékcsapatában az albán csodaszélső

felcsút
2021 január 02., 15:00
comments 77

Liridon Latifi, az albán Skenderbeutól vásárolt, 1 millió eurós igazolásként elhíresült labdarúgó pályafutása igen figyelemreméltóan alakult azóta, hogy 2017-ben a Váli-völgybe költözött. Latifi nem hozta lázba játékával a felcsúti szentély üres lelátóit. Kicsit próbálgatták, aztán szépen eltűnt a süllyesztőben. Legutóbb a Nagyatádi FC ellen volt eredményes október 4-én, az akadémia NB III. Nyugati csoportjában szereplő, azaz gyengébbik tartalékcsapatánál. (A másik egy osztállyal feljebb küzd az életéért csákvári színekben.)

Latifi az albán bajnokság legdrágább játékosa volt, amikor megvásárolta a Felcsút. 2017 júniusában – mindenkori csúcsértékén – 825 ezer euróban határozta meg az árát a Transfermarkt, majd júliusban az Európa-liga csoportkörébe lőtte csapatát a Dinamo Zagreb ellen. Ahol viszont már nem játszhatott, mert a magyarok lecsaptak az ekkor 23 éves, ötszörös válogatott középpályásra, ellenállhatatlan ajánlatot téve csapatnak, játékosnak egyaránt.

photo_camera Fotó: pfla.hu

Latifi számára így az Európa-liga helyett az OTP-bank liga jutott, akkor még Pintér Attila vezetésével, az újonc Puskás FC Mészárossal kivert mezében. Ilyenkor azért lehet kérni. Érdekesség, hogy 2014-ben az MTK lényegében ingyen is megszerezhette volna Latifit, ám Garami József némi próbajáték után nem tartott rá igényt.

A legendás fizetés nyomában

Az albán sportsajtó viszonylag egyöntetűen osztja azt a véleményt, hogy Latifi feláldozta ígértes karrierjét a pénzért, amit Felcsúton keres. A játékos egy kisebb vagyont visz haza havonta 2021 nyaráig érvényes szerződésének köszönhetően. Átigazolása idején 30 ezer euróhoz közeli összegről írtak Albániában, ez mára 25 000 euróra – közel 9 millió forintra – pontosodott a Latifi sorsát mindmáig élénken követő albán médiában.

Nagyságrendekkel több pénz, mint amiről szívesen olvasunk az államkasszából üzemeltetett magyar foci vonatkozásában.

Mára kiderült, hogy az összeg messze túlnő a Latifi iránt még érdeklődő koszovói, albán vagy moldáv sztárcsapatok lehetőségein is. Például a 2020 júliusában bejelentkező Partizani Tiranáén, ahol újra együtt dolgozhatott volna korábbi edzőjével, Ilir Dajával. A leggazdagabb albán klub igencsak szerette volna kikölcsönzni Latifit, de ehhez engednie kellett volna az igényeiből, vagy a Felcsútnak vállalnia kellett volna, hogy a távolból is állja fizetése nagyjából felét.

A 25 000 eurós gázsi olyan hihetetlenül hangzott, hogy megkerestem az információt először – még 2020 júliusában – megíró, az ország legolvasottabb sportlapjának tartott Sport Ekspres online kiadásának főszerkesztőjét, Klaudio Ndrecát. Bár Ndreca nem akarta felfedni a forrásait, határozottan megerősítette, hogy az információ – amit egyébként a teljes albán sajtó átvett – megbízható helyről származik.

Azt is elmondta, hogy a hír megjelenése óta eltelt hónapok alatt nem érkezett helyreigazítási kérelem a Sport Ekspreshez sem a klub, sem a játékos részéről. Ahogy – legjobb ismerete szerint – a témát megíró más sajtótermékekhez sem.

Eltűnt, mint albán szélső a Váli-völgyben

Noha az idei szezon kezdetén a koronavírus-fertőzések miatt a Puskás FC olyan súlyos helyzetbe került, hogy a saját nevelésű fiatal játékosait is pályára kellett küldenie néhány bajnoki mérkőzés erejéig, Latifinak így sem jutott több játékidő.

Az elvileg az akadémia utánpótláskorú tehetségeinek fenntartott, néhány rutinos NB I-es játékossal megerősített harmadosztályú tartalékcsapatba viszont befér. Augusztus óta már 13 mérkőzésen volt kezdő az NB III. nyugati csoportjában, és 3 gólt is szerzett, ami egész elfogadható statisztika, de még így sem nevezhetnénk arányosnak a hírekben szereplő bér erre az időszakra vetített, mintegy 40 millió forintos összegével.

Ami pedig a teljes pályafutását illeti, a felcsúti mezben lehúzott első két idénye alatt összesen 1041 percet, azaz nem egészen egy tucat meccsnyi időt töltött a gyepen a magyar első osztályban. Legutóbb 2019 áprilisában gyarapította ezt a statisztikát, amikor a 88. percben becserélték a Paks ellen. Azóta eltöltött egy szezont kölcsönben a moldáv Sheriff Tiraspolnál, majd 2020 nyarán visszatért anyaegyesülete aranyzsindelyes kebelére, és ott is maradt.

Hogy Latifi meddig ad még munkát a felcsúti bárszámfejésnek, illetve a nagyatádi, bicskei vagy épp mosonmagyaróvári védőknek, az egyelőre rejtély. Pintér Attila már az albán leigazolása után fél évvel azt nyilatkozta feldúltan, hogy vagy ő megy el a csapattól, vagy az általa “külföldi úriember”-nek hívott játékos. Aztán Pintér ment.

link Forrás

Viszont azóta sem teljesen világos, a Felcsút voltaképp mit akar vele. Hiszen ha a veszteségek minimalizálása lenne a cél, akkor már a nyáron megszabadulhattak volna a ma már csak 300 ezer eurót érő játékostól egy kölcsönadás keretében, a fizetésével járó költségek legalább valamekkora részével együtt.

Legutóbb december 6-án merült fel, hogy valaki vinné Latifit. Koszovói és albán lapok szerint a koszovói Dritának már a játékossal is sikerült megegyeznie, aki hajlandó volt 16 000 euróra csökkenteni fizetési igényeit. Így is messze a legjobban kereső focista lehetett volna az albán és a koszovói bajnokságban, ám az üzlet – ismeretlen okokból – az utolsó pillanatban meghiúsult.

Bravó, Lati!

A történetnek tehát még nincs vége, nekünk viszont csak annyi maradt, hogy bemutassunk egy rövid videót Latifiról a Puskás II. színeiben. A lényeg az elején látható, amikor a milliókat számolatlanul kereső 26 éves albán a 34-35 milliárd forint közpénzzel megtámogatott felcsúti utánpótlás közpénzzel megtámogatott egyéni képzésén a házi gólkirály és csapattárs Magasföldi József irányításával gyakorol. A közel 400 első és másodosztályú meccsnél járó Magasföldi egyébként idén februárban, az NB II. harmadik helyén álló Siófok csapatkapitányaként 35 évesen in medias nyugdíjazta profi pályafutását a “visszautasíthatatlan lehetőségért” cserébe, hogy edzősödni kezdjen Felcsúton, és ha már úgy is ott van, benntartsa tanítványait az NB III.-ban.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.