Blikk: Garancsi István 7,2 milliárd forintot fizethet az Újpestért

magyar foci
2021 február 26., 05:19

Régóta keringett a pletyka, hogy hamarosan az egyik utolsó olyan nagyobb futballklub is a NER kezébe kerülhet, melynek eddig kívülről érkezett tulajdonosa volt: az Újpest 2011 óta volt a belga Roderick Duchatelet tulajdonában, de e 10 év alatt komoly tulajdonosi átrendeződés zajlott le a magyar labdarúgásban, és mára gyakorlatilag az összes klub élén Orbán Viktorhoz köthető szereplők állnak.

Orbán Viktor miniszterelnök és Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa a lelátón a Rosenborg győzelmével záruló DVSC-meccsen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2015. július 30-án.
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök és Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa a lelátón a Rosenborg győzelmével záruló DVSC-meccsen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2015. július 30-án. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

A jelek szerint így lesz ez hamarosan Újpesten is: már csütörtökön lehetett olvasni arról, hogy hosszas tárgyalások után megszületett a megállapodás, a Blikk pedig pénteken már a feltételezhető leendő tulajdonosról is írt. E szerint a NER egyik „legsikeresebb” vállalkozója, a Fehérvárt (Videotont) is tulajdonló Garancsi István tehet ajánlatot a belgának.

A Blikk értesülései szerint Garancsi 20 millió eurót, azaz mintegy 7,2 milliárd forintot fizethet a jelenleg kiesés ellen küzdő klubért.

Az európai labdarúgás szabályai sajnálatos módon nem követik elég dinamikusan a NER-féle tőkefelhalmozás ütemét, ezért létezik egy olyan kikötés, hogy egy versenysorozatban egy tulajdonos maximum egy klubot birtokolhat, épp ezért a hírneves magyar gógyira lehet szükség: a lap szerint papíron így a 19. leggazdagabb magyar, a 73,4 milliárdos vagyonú, a BÁV-ot és Főtaxit is birtokló Nagy Elek (60), a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke veheti át a klubot. De a lap szerint az sem kizárt, hogy Garancsi végül eladja majd a Fehérvárt, és az Újpestet veszi inkább a nevére.

És a hírek szerint a Fehérvárnál sporigazgatóként dolgozó Kovács Zoltán is visszatérhet Újpestre.