Átalakul a Bajnokok ligája, sokkal nagyobb hatalmat kaphatnak a klubok

Európa legnagyobb csapatai hamarosan jóval nagyobb szerepet kaphatnak a Bajnokok ligája-sorozat jövőjének kialakításában. A Financial Times értesülései szerint az UEFA kész lemondani számos kereskedelmi jogról a klubok javára, és így a világ legnépszerűbb klubtornájára komoly, évtizedek óta nem tapasztalt reformok várhatnak. 

A gazdasági lap úgy tudja, hogy az UEFA előrehaladott tárgyalásokat folytat a több mint 200 csapatot képviselő European Club Association (ECA) nevű szervezettel, hogy egy közös társaságot hozzanak létre, mely felügyelheti a BL-lel és az Európa-ligával kapcsolatos összes média- és szponzorszerződést. 

Paul ScholesFotó: MEXSPORT/BACKPAGE IMAGES/Mexsport via AFP

Jelenleg minden jog az UEFA kezében van, és az európai futballszövetség osztja szét a tévés jogdíjakból származó bevételeket, évi mintegy 3,25 milliárd eurót. Az új rendszer alapvetően alakítaná át a tulajdonjogi viszonyokat, a klubok közvetlenül is részesedhetnének a megállapodásokból. 

A változásokra azért lehet szükség, hogy az UEFA elejét vegye a JPMorgan bank által támogatott, 6 milliárd eurós évi költségvetéssel megálmodott európai "Szuperligának", mely egy külön bajnokságba terelné a kontinens legjobb csapatait (és hatalmas károkat okozhatna az európai focinak.) Az elitbajnokság ötletét nem meglepő módon olyan klubok támogatják, mint az FC Barcelona vagy a Real Madrid. 

A Financial Times információi szerint a kereskedelmi jogok megosztása mellett az ECA a versenykiíráson is változtatna, és a cél az, hogy 2024-től többet játsszanak egymás ellen a nagy csapatok a BL-ben. 

A nagyobb klubok már évek óta követeltek nagyobb részesedést maguknak, a BL ugyanis az 1992-es átalakítása óta a globális sportvilág egyik legnagyobb eseményévé vált, világszerte rengeteg nézővel és hatalmas üzleti lehetőségekkel. 

Az új megállapodás értelmében a klubok maguk is értékesíthetik majd a meccseiket, illetve nagyobb súllyal választhatják ki a meccseken hirdető szponzorokat is. De a közös társaság emellett még radikálisabb reformokban is gondolkodhat, felerősödhet például a netes streamszolgáltatók bevonása, és a tőkealapok is még nagyobb mértékben szállhatnak be az európai foci finanszírozásába.