A külügy bekérette a német ügyvivőt Petry Zsolt kirúgása miatt

POLITIKA
2021 április 08., 11:21

Diplomáciai szintre emelkedett Petry Zsolt, a berlini Hertha BSC kapusedzőjének kirúgása. Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára ugyanis csütörtökön reggel az ügy miatt hivatalába kérette Németország budapesti nagykövetségének ügyvivőjét.

A külügy ezek után kiadott közleményében olyanokat írnak, hogy

"Németországnak, ahogyan Magyarországnak, közvetlen történelmi tapasztalatai vannak a legteljesebb véleményterrorról, így a szólásszabadság alapjoga feletti őrködés közös erkölcsi kötelességünk. Bármely világnézeti alapon is történjék, a szabad véleménynyilvánítás korlátozása a magyarok számára elfogadhatatlan, mert egy olyan rendszert idéz, amely elleni küzdelmükben honfitársaink ezrei adták életüket"

A valóságban Magyarországon emberek az állásukat vagy közbeszerzési szerződéseiket veszíthetik el nemhogy a véleményük kinyilvánítása, de akár egy, a kormánynak nem tetsző lájk miatt is.

Petry Zsolt a Magyar Nemzetnek adott hétfői interjújában egy rakás focis témájú kérdés után olyanokról kezdett beszélni, hogy Gulácsi Péternek, a magyar válogatott kapusának szerinte nem kellett volna megszólalnia a szivárványcsaládok ügyében, mert egy focista ne politizáljon, hogy aztán Perty maga onnantól kizárólag politizáljon. Többek között olyanokat fejtegetve, hogy Európa morálisan mélyre süllyedt, a bevándorláspolitika az erkölcsi leépülés megnyilvánulása, és hogy fáj neki, hogy rasszistának tartják azokat, akik azt mondják, „rettentő sok bűnöző lepte el Európát.”

Munkaadója, a Hertha még aznap elbocsátotta.

A témáról kollégánk ezt a publicisztikát írta, kifejtve, hogy egy ideális munkahelyről nem lehet kirúgni valakit a véleményéért, de a fociklubok közel sem ideális munkahelyek.