München csak 20 százalékos kihasználtságot ígér a foci-Eb-re

eb
2021 április 14., 17:51
comments 20

A müncheni Allianz Arena lelátójának csak az ötödét tölthetik meg szurkolók az idén nyárra halasztott labdarúgó Európa-bajnokságon.

A városi sportbizottság ülésén három változatról tárgyaltak: a zárt kapus meccsrendezésről, a 20 százalékos és a 40 százalékos kapacitásról.

A koronavírus-járvány aggasztó adatai, a fertőzések növekvő száma miatt a harmadik forgatókönyvet senki sem tartja megvalósíthatónak, ezért a német szövetség (DFB) azt közölte az európai szövetséggel (UEFA), hogy az Allianz Arena lelátójának csak az ötödét tölthetik meg szurkolók.

„Ez egy hatalmas stadion. Ha csak minden 7. helyet foglalhatnak el, akkor is 10 ezer ember gyűlhet össze, ami a hangulat szempontjából nagy nyereség lenne egy teljesen üres stadionhoz képest” – mondta Joachim Herrmann bajor belügyminiszter.

A müncheni Allianz Arena 2021-ben.
photo_camera A müncheni Allianz Arena Illusztráció: Frank Hoermann/Sven Simon/dpa via AFP

Az UEFA nézőket akar

Dieter Reiter, München főpolgármestere a múlt héten a világjárványra hivatkozva azt mondta, lehetetlen garantálni, hogy nézők előtt játsszák a nyári meccseket. De a müncheniek azt kockáztatnák ezzel, hogy elveszítik három csoportmérkőzésük és egy negyeddöntő rendezésének lehetőségét, Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke ugyanis március elején azt mondta: a helyszíneknek garantálniuk kell, hogy beengedik a szurkolókat a stadionokba, különben nem rendezhetnek meccseket.

A német válogatott a bajor fővárosban fogadja három csoportriválisát, a világbajnok francia, az Európa-bajnok portugál és a magyar csapatot. A müncheni szervezők március közepén közölték: az érvényben lévő szigorú járványügyi előírások ellenére szeretnének társrendezők maradni, és többféle forgatókönyvvel készülnek, hogy a szurkolók jelen lehessenek az Allianz Arenában. Azt mondták, München visszalépése nem téma. Rainer Koch, a DFB alelnöke elárulta, hogy az UEFA feltétlenül azt akarja, hogy München a rendező városok között maradjon.

100 százalék magyar

Az Eb-t június 11. és július 11. között rendezik Európa 12 nagyvárosában: Budapesten, Londonban, Münchenben, Bakuban, Szentpéterváron, Rómában, Koppenhágában, Bukarestben, Amszterdamban, Dublinban, Bilbaóban és Glasgow-ban. Ezek közül 9 város (köztük Budapest) ígéretet tett a nézők beengedésére, München mellett Bilbao és Dublin sorsa kérdéses.

A Magyar Labdarúgó Szövetség múlt pénteken közölte: Budapest célja, hogy a három budapesti csoportmérkőzésen és egy nyolcaddöntőn a Puskás Aréna nézőtéri ülőhelyeinek 100 százalékát elfoglalhassák a szurkolók, ha megfelelnek a belépés szigorú követelményeinek. Ezzel a 12 rendező város közül Budapest lett az egyetlen, ahol telt házzal mehetnek majd az Eb-mérkőzések.

Az UEFA a jövő héten hoz végleges döntést a helyszínekről. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.