Összeállt a diktatúra-világbajnokság: egy kínai állami cég a katari foci-vébé hivatalos szponzora

világbajnokság
2021 április 28., 10:06
comments 19

Izgalmas kérdés merült fel, miután a FIFA ma bejelentette, hogy a Hisense nevű kínai tévégyártó a 2022-es világbajnokság hivatalos szponzora lett. A kérdés annyi, hogy ezek után melyik a legvisszataszítóbb, morálisan legvállalhatatlanabb a FIFA eddig csúcsrendezvényei közül?

Azoknak, akik előszeretettel ekézik a modern focit korrumpáló és morálisan megfertőző PÉNZT, miközben a régi jó sportszerűségről ábrándoznak, elég egy számot mondani: 1978. A fociban ekkor a mai helyzethez képest még nem volt pénz, a kispadon vadul cigiztek az edzők meccs közben, a játékosok felül bajuszt, alul szexi forrónadrágot viseltek, a FIFA pedig a halálbrigádokat csúcsra járató, több tízezer ember megkínzásért és eltűntetésért felelős argentin katonai juntának rendezett világbajnokságot. Ahol ráadásul a vébétörténet egyik legsúlyosabb csalásával nyertek a házigazdák, miután a tábornokok államközi tárgyalások útján boltoltak le egy 6-0-ás győzelmet Peru ellen, mivel néggyel kellett győzniük a továbbjutáshoz.

Ehhez képest szinte felüdülés volt, hogy 2018-ban Vlagyimir Putyin rendezhetett propagandavébét. Bár Putyin nem nyírt ki annyi politikai foglyot, mint az argentin tábornokok, a világ az internet révén sokkal többet tudott az orosz diktatúráról, mint annak idején az argentinről, de a FIFA-t ez kicsit sem hatotta meg.

Hogy mennyire nem, azt mi sem mutatja jobban, mint az a tény, hogy nemhogy egy, a politika ellenfeleivel hasonlóan kegyetlenül bánó királyságnak adta a következő vébét, de annak forró klímája miatt télre tette át a világbajnokságot. A futballhagyományok nélküli, focira alkalmatlan klímájú Katarban úgy építették fel a teljesen felesleges, az esemény után elkerülhetetlenül romként funkcionáló, légkondis stadionokat, hogy abba az embertelen körülmények között dolgoztatott vendégmunkások közül az elérhető információk szerint több mint 6500-an haltak bele. Nekik mégcsak nem is a politikai meggyőződésük, hanem néhány meccs megrendezése végett felépített, értelmetlen stadionok miatt kellett meghalniuk. 2016-17-es adatot találtam a katari bajnokságról. Az átlagos nézőszám ebben az idényben 672 volt.


Quiz Maker - powered by Riddle


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.