A Fradi-tábornak még nincs oltási igazolványa

nb1
2021 május 02., 04:41
comments 66

Van néhány meglepő eleme a járványügyi intézkedéseknek. De ennek a csúcsa alighanem az, hogy ha megkaptad a friss, új védettségi igazolványt, mondjuk egy héttel az első oltásod után, ami még nem garancia semmire, akkor maszkban megközelítesz egy stadiont, bemutatod az igazolványodat, belépsz a stadionba, és ott már le is veheted a maszkot, aztán pár ezer szurkolót akár egyesével végigölelgethesz, miközben ordítva buzdítod a csapatodat vagy anyázod az ellenfelet.

Miután a pénteken az emberek közé szórt 100 ezer Pfizer-vakcinának köszönhetően meglett a négymillió beoltott, új szabályok vonatkoznak a meccsrejárásra is. Akinek van védettségi igazolványa, az mehet meccsre.

Hogy bent nem kell maszkot hordani, azt a meccsélményre kiérkező nézőket tárt karokkal váró Fradi is megerősítette az előzetes tájékoztatójában:

„Bár azok számára, akik védettségi igazolvánnyal belépnek a stadionba, onnantól már nem kötelező a maszk használata, mindenkinek javasoljuk, hogy továbbra is viseljen maszkot a Groupama Aréna területén.

Az pedig kiemelten fontos, hogy a belépésig továbbra is mindenki számára kötelező a maszk használata!”

Igazi népünnepélyt ígért a szombaton este fél nyolckor kezdődő meccs. Orbán Viktor pénteken a közrádióban - a négymillió beoltottat még el sem érve - a stadionkapukat kinyitva zöld utat adott a beoltott szurkolóknak és a be nem oltott 18 év alattiaknak. A Fradi már bajnok, de még zárt kapuk mögött vívta ki az elsőséget. Most ünnepelhetnek először a szurkolók a játékosokkal, a szezon utolsó hazai mecssén, a Mezőkövesd ellen. Az időjárás csodálatosan nyárias, a korsó sör ugyan nem olcsó, de valamiért még mindig olcsóbb, mint egy félliteres üditő.

Az első meglepetés kint ért. A védettségi kártyát tényleg ellenőrizték, de ez semmiféle fennakadást nem okozott, mert alig volt sor, pedig már csak fél óra volt hátra a kezdésig. Nekem három hete adták be a második oltást, még így is vacilláltam, hogy teszteljem-e a vakcina hatásosságát 20 ezer ember között. Gondoltam, hogy majd óvatos leszek, kerülöm a tömeget, maszk marad, felmegyek a legtetejére, ahol kevesebben szoktak lenni. A lelátóra érve viszont akkor lettem volna bajban, ha tömegben akartam volna ünnepelni, a vakcina plakátarcaként. Egy tisztességes stage divingot is nehéz lett volna összehozni.

A tévében ez látszódott a Fradi-táborból:

És nem az történt, hogy a köztévé eldugta a nézőket. Élőben is ez volt.

Az ijesztő lehetőség adott volt, hogy 20 ezer ember, akik mondjuk csak egy hete kapták meg az első oltásukat (ami túl rövid idő ahhoz, hogy biztos garanciát adjon a védettségre), maszk nélkül összeverődjön. Ezzel nagymintás kísérletként tesztelve, hogy be lehet-e indítani egy negyedik hullámot. A wc-ben ugyan minden második piszoár le volt ragasztva fekete fóliával, hogy tartsák az emberek a távolságot vizelés közben, és kézfertőtlenítők voltak kirakva a stadion több pontján. De székeket például nem kellett üresen hagyni.

A kormány által megnyitott teltházas lehetőség a 20 ezres vírusközösség létrehozására megmaradt lehetőségnek.

Alig voltak ugyanis szurkolók a lelátón. Egy részüket talán mégis távol tarthatta az érzés, hogy azért itt van még a járvány. A meccsnap reggelén még mindig 161 újabb áldozatot jelentettek. Ez azt jelenti, hogy a kezdő sípszótól - a szünetet beleszámolva - a lefújásig a javuló járványadatok ellenére átlagosan 11 vírusferőzött hal meg Magyarországon. A kilátogatók között is voltak óvatosak. Ha nem is a többség, de azért a szurkolók egy része magán tartotta a maszkot úgy is, hogy az bent nem volt kötelező.

A távolmaradók nagy része pedig még vagy nem kapta meg az oltást vagy nem is akarja, vagy megkapta ugyan, de a kártya még nem landolt a postaládában. Ami pontosan mutatja, hogy milyen tempóban nyit a kormány, és szalad előre az intézkedésekkel.

Nemcsak az idézte sokáig a felcsúti hangulatot, hogy egy-egy öblös hang simán bezengte a stadiont, hanem az is, hogy a stadion legtömöttebb része messze a VIP volt.

A hivatalos nézőszám 3 627 volt, szerintem nem voltak ennyien sem. A „Hülye vagy, hülye vagy” kórus így is úgy szólt az egyik bírói ítélet után, hogy a sporik szívét is átmelengethette, hogy végre vannak nézők.

A tábor annyira foghíjas volt, hogy megkezdett nóták maradtak félbe, mert nem volt, aki átvegye a dalt. A végén aztán különösebb ok nélkül megtalálták a Mezőkövesd kapusát, Szappanost, percekig zúgott a „buzi, Szappanos”, talán sokan nem is tudták, hogy amúgy Fradi-nevelés. Végül főszereplővé vált. 1-1-re állt a meccs a 88. percig, amikor az első gólt szerző Tokmac egy előrevágott labdát egyedül vihetett volna kapura, de Szappanos a kapujából kiszaladva elfejelte előle a játékszert. Nem jó helyre, mert a Fradinál maradt a labda. Szappanos visszaért ugyan a kapuba, de a védők nem tudtak közbeavatkozni, az FTC góllal fejezte be a támadást, ezzel lett 2-1, maradt is. Szerencsétlen Szappanost aztán a Mezőkövesd edzője, Pintér Attila a tévének nyilatkozva meg is tette bűnbaknak, némileg érhetetlen módon, dehát ő a szakember. És stílusdiktátor.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.