Mészáros Lőrinc is megkapta az NB I ezüstérmét

nb1
2021 május 09., 19:43
comments 69

Ezüst színű pólóban ünnepelte egy kis, mindössze 1800 lelkes Fejér megyei település csapata, hogy történelme legjobb eredményét elérve második lett a nagyok között az NB I-ben.

photo_camera "Kis hely, nagy játék"

Csak irigykedni tudnak a felcsúti futballcsodára olyan nagy múltú csapatok, mint a másodosztályban küzdő Vasas vagy a Debrecen, az első osztályból idén kieső Diósgyőr, netán a kiesés ellen harcoló Honvéd.

A Puskás Akadémia tavaly már felállhatott a dobogóra, és játszhatott is az Európa-liga selejtezőjében, óriási pech volt, hogy a koronavírus miatt megtizedelt csapattal azonnal kiestek.

De íme, itt az újabb lehetőség. meg is üzenték Felcsúton az ezüst konfettik között:

A Felcsútot csak a Fradi előzte meg idén. A kis csapatok örök barátai reménykedhetnek benne, hogy a tavalyi harmadik és az idei második hely egyértelműen kijelöli az utat, a nagy Ferencváros pedig 2022-ben csak tapsolni tud az akkor már aranymezes felcsútiaknak. (Háromból csak egyszer tudta legyőzni a felcsúti legényeket a bajnok Ferencváros idén, akkor is csak egyetlen gólocskával.)

És ehhez a meseszerű eredményhez nem is kellett más, csak összefogás. Lényegében mindenki tett bele a sikerbe. Amikor tavaly meglett a csapat első NB I-es érme, akkor addig még mindössze 68,4 milliárd forint vándorolt a felcsúti fociba. Szerencsére a koronavírus a játékosok megfertőzésével csak az első európai menetelést halasztotta el egy évvel, a csapat kiemelkedő gazdasági eredményeit meg sem tudta karcolni. Mintha meg sem kottyant volna, hogy jelentős jegybevétel esett ki Felcsúton, mert nem lehetett kivándorolni a szentélybe. Több száz ember elmaradt a lelátókról.

A járványválság sem tudta megakasztani a felcsúti foci szédületes gyarapodását.

Néhány adat, amit megismerve mindenki úgy érezheti, hogy részese a parádés eredményeknek, akár neki is járna egy érem.

Az Orbán Viktor által alapított Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (FUNA) 3,85 milliárd forintos eredménnyel zárta 2020-at, a saját tőkéje pedig 32,93 milliárd forintra gyarapodott. Mindez jelentős részben annak köszönhető, hogy Orbán alapítványa annyi pénzt kapott az államtól 2020-ban, mint még soha.

Tavaly összesen 7,5 milliárd forint közpénzt költöttünk a miniszterelnöki fociakadémiára, vagyis átlagban mintegy napi 21 millió forintot fordított az ország az intézmény boldogulására.

A miniszterelnök alapítványa szerencsére a nehéz helyzetben a megszokott módon kapott még céges adományokat is. A felcsútiak bevételeit a magyar gazdaság szereplői tavaly kiegészítették további 1,67 milliárd forinttal.

A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványon keresztül épül és szépül minden évben a felcsúti futballbirodalom. És a tulajonában áll a profi csapatot üzemeltető Puskás FC Kft. Mint azt korábban Jávor Bence kollégám megírta, a felcsúti profi focit üzemeltető cég fergeteges évet zárt tavaly, rekordnagyságú bevétellel. A Puskás FC Kft. 4,29 milliárd forintot kaszált belföldi értékesítés címén, ami örök rekord a csapat történetében. Hogy legyen mihez viszonyítani a felcsúti focicsapat árbevételét: a Fradi 2019-ben mintegy félmilliárd forinttal kevesebbhez jutott ugyanebből a forrásból, noha bejutott az Európa-liga csoportkörébe.

A FUNA és a Puskás FC Kft. együttes teljesítményének köszönhetően a Felcsút az elmúlt évben összesen 13,6 milliárd forint bevételre tett szert állami támogatásból, céges adományokból, illetve a profi csapathoz befolyt összegekből. Mindössze egyetlen évben érkezett több pénz a faluba focira (2018: 17 milliárd forint), közpénz pedig még soha.

Szép eredmény volt, hogy 2019-ig összesen 68,4 milliárd forint találta meg a felcsúti focit. És a nehéz gazdasági helyzetben ezt sikerült feltornázni egy pazar évvel már 80 milliárd forint fölé.

link Forrás

Na, ezt tessék az 1 800 fős település után csinálni.

photo_camera Mészáro Lőrinc, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány elnöke átveszi a Puskás Akadémiának járó ezüszérmet
photo_camera Aztán átadta a kupát is a csapatának, bár valamiért levette az érmet a nyakából
photo_camera Indulhat a fieszta Felcsúton

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.