Hivatalos: nem lesz ott az Európa-bajnokságon Szoboszlai Dominik

foci-eb
2021 június 01., 15:25
comments 18

Hivatalosan is eldőlt, hogy az idény második felét szeméremcsont-gyulladás miatt kihagyó Szoboszlai Dominik nem lép pályára az Európa-bajnokságon. A kijutásról döntő, Izland elleni meccsen győztest gólt szerző 20 éves játékos elutazott ugyan az edzőtáborba, de fizikai állapota miatt végül nem került be a végleges keretbe.

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint a középpályás nincs jó állapotban, rövid időre sem tudna beállni. Fájdalmasnak nevezte, hogy nem léphet a pályára, de a magyar válogatott szempontjait kellett figyelembe venni. Kegyetlen dolognak nevezte, hogy a két legtehetségesebb játékost, Szoboszlai és Kalmár Zsolt is sérült. Az utolsó pillanatig bízott abban, hogy Szoboszlai rendben lesz, de ez valójában csak remény volt.

Az MLSZ honlapján megjelent beszámoló szerint Szoboszlai csütörtökön csatlakozott a Saalfeldenben készülő, még bő kerethez. A középpályás az RB Leipzig tréningjeit is csak nemrégiben kezdte el, de teljes értékű edzésmunkát nem végezhetett még. A válogatott egészségügyi stábja hetek óta folyamatosan egyeztetett az RB Leipzig stábjával. „Szoboszlai mindenre kiterjedő, alapos állapotfelmérésen vett részt érkezését követően, illetve a csütörtöki és a pénteki edzés alacsony fizikai megterhelést jelentő részein dolgozott csak együtt a csapattal. Sajnos már ez az alacsony terhelés is megterhelő volt számára, így az Európa-bajnokságra biztosan nem kerülhetne játékra kész állapotba” - áll a közleményben.

„Ha azt mondom sajnálom, az nem írja le azt a csalódottságot, amit most érzek. Az elmúlt napokban az egészségügyi stábbal közösen mindent megtettünk annak érdekében, hogy a szűk keretnek is tagja lehessek. Ugyanakkor bármennyire is nehéz ezt megélni, ez volt az egyetlen felelősségteljes döntés. Jelenleg az a legfontosabb, hogy a csapat jól szerepeljen az Eb-n, én pedig mihamarabb teljesen felépüljek, és szeptemberben már biztosan számíthasson rám a szövetségi kapitány” fogalmazott Szoboszlai.

A játékos menedzsere, Esterházy Mátyás cáfolta azt a német sajtóhírt, hogy kiújult a játékos sérülése. Szoboszlai lába rendben van, folytatni tudja a rehabilitációt, de nem tudott olyan állapotba kerülni, hogy egy ilyen intenzitású tornán hasznára legyen a csapatnak, ezért mindenki azt gondolta, hogy nincs értelme a benevezésének.

Két Puskás Akadémista maradt ki

A Marco Rossi által kihirdett keret:

A három kapus: Gulácsi Péter (RB Leipzig), Dibusz Dénes és Bogdán Ádám (mindkettő Ferencváros). Kimaradt a bő keretbe még meghívott Tóth Balázs a Puskás Akadémiából, akivel egyébként elégedett volt Marco Rossi szövetségi kapitány, de szerinte a Fradi tartalékkapusa, Bogdán mellett szólt, hogy kiválóan formában zárta az idényt, miután Dibusz sérülése miatt lehetőséget kapott. Dibusz azóta felépült. Rossi közölte azt is, hogy nála egyértelműen Gulácsi az első számú kapus, a második számú Dibusz, a harmadik Bogdán.

Védők: Bolla Bendegúz (Fehérvár), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Fehérvár), Kecskés Ákos (FC Lugano), Lang Ádám(Omonia), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Fenerbahce). Spandler Csaba (Puskás Akadémia) nem került a szűkebb keretbe, korábban Hangya Szilveszter sérülés miatt maradt ki. Az ő kihagyását azzal indokolta Rossi, hogy egyértelműen belső védő, mert hányzik az alapgyorsasága ahhoz, hogy külső védő legyen. Eleinte kicsit tétovának tűnt a csapatban, de neki is van jövője.

Középpályások: Cseri Tamás(Mezőkövesd), Gazdag Dániel(Honvéd/Philadelphia Union), Holender Filip (Partizan Beograd), Kleinheisler László(NK Osijek), Nagy Ádám (Bristol City), Loic Nego (Fehérvár), Schäfer András(DAC), Sigér Dávid (Ferencváros)

Támadók: Hahn János (Paks), Nikolics Nemanja (Fehérvár), Sallai Roland (Freiburg), Schön Szabolcs (FC Dallas), Szalai Ádám (Mainz), Varga Kevin (Kasimpasa), Varga Roland (MTK)

Akik már 5 éve is ott voltak

A járványhelyzet miatt kivételesen nem 23-as, hanem 26 fős keretet nevezhetnek a szövetségi kapitányok a tornára.

A mostani keret 9 játékosa már a 2016-os Európa-bajnokságon is ott volt: Gulácsi Péter, Dibusz Dénes, Fiola Attila, Lang Ádám, Lovrencsics Gergő, Nikolics Nemanja, Szalai Ádám, Nagy Ádám és Kleinheisler László.

photo_camera Fotó: MLSZ

Közülük csak a most már a ciprusi Omonia Nicosiában játszó Lang Ádám játszotta végig mind a négy Eb-meccset. Az osztrákok elleni első meccsen még középső védőként, utána az első számú jobbhátvéd, Fiola Attila sérülése miatt kikerült a jobb szélre.

De alapember volt már Nagy Ádám is, aki csak a portugálok elleni meccset hagyta ki, mert volt egy sárgája, és Storck nem akart kockáztatni, hogy a negyeddöntőre nehogy eltiltást szedjen össze egy másodikkal. Kleinheisler az első két meccsen kezdett, a portugálok ellen pihent, a belgák elleni negyeddöntőben viszont nem tudott pályára lépni, mert megsérült.

A 2016-os Eb-n Fiola lett volna az első számú jobbhátvéd, de az első meccs végén megsérült, többet nem is tudott pályára lépni.

Szalai Ádám mind a 4 meccsen pályára lépett, de volt, hogy csak egy percre. Ő az egyetlen a mostani keret tagjai közül, aki gólt szerzett 5 éve. (Dzsudzsák, Gera és Stieber szerzett még gólt, Izland ellen öngóllal egyenlítettünk.)

Lovrencsics öt éve kétszer kezdett, de ekkor még szélsőként lépett pályára, nem védőként. Nikolics kétszer állt be csereként, összesen mindössze 38 percet kapott.

Végig Király Gábor védett, így sem Gulácsi, sem Dibusz nem lépett pályára.

Elől van a baj

Szoboszlai helyettese Rossinál egyértelműen a Dunaszerdahelyen játszó Kalmár Zsolt lehetne, de ő az Andorra elleni világbajnoki selejtező szenvedett súlyos térdsérülést. Elvileg ez a posztja a Kalmárhoz hasonlóan Szlovákiában, de a bajnok Slovannal játszó Holman Dávidnak is. Vele ugyanakkor nem elégedett a szövetségi kapitány. Rossi szerint Holman támadásban nagyon jó, de túl keveset védekezik, nem küzd eléggé a labdáért, márpedig erre szükség lesz a válogatottban Németország, Franciaország és Portugália ellen. Nem is hívta meg Rossi a bő keretbe sem.

A szűkített Eb-keretben így három támadó középpályás maradt:

  • Kleinheisler László, akinek elég jó fél éve volt a horvát ezüstérmes Osijekben, nagy gólokat lőtt, de nem tűnik életbiztosításnak rá bízni a támadások szervezést.
  • Gazdag Dániel, aki kétségtelenül jó képességű, de róla sem sütött az eddigi NB I-es meccsein, hogy megszakadna a pályán
  • és a Mezőkövesden játszó Cseri Tamás, aki csak 30 éves kora felett hívta fel magára a figyelmet a magyar bajnokságban, és messze nem a mostani volt a legjobb idénye.

Rossi szerint előfordulhat az is, hogy klasszikus 10-es nélkül játszik majd a válogatott, ahogy a Fradi is a Bajnokok Ligájában.

Legelöl régi probléma, hogy a már 33 éves Szalai Ádám egyelőre pótolhatatlannak tűnik. Egyrészt egyértelmű vezére a csapatnak, másrészt bár kevés gólt szerez, de nagyon fontos a szerepe a labda megtartásában és a letámadásban.

Rossi még januárban meg is indokolta, hogy miért nincs alternatívája Szalainak abban a rendszerben, ahogy a válogatott játszik: a honvédos Balogh Norbert magas, de közel sem fedezi olyan jól a labdát. Bobál Gergely nem játszik a portugál Nacionalban, Novothny Soma a német másodosztályú Bochumban, ráadásul nincs is tapasztalatuk a válogatottnál. A külföldről a Honvédba hazatérő Eppel Márton fizikai állapotával sem volt elégedett, és ez a jelek szerint mostanra sem változott meg, mert Eppel a bő keretbe sem hívta meg.

Nikolics Nemanja léphet még pályára középcsatárként, de ő teljesen más stílusú játékos, a válogatottban pedig messze nem olyan eredményes, mint a klubjaiban volt korábban. (A 37 válogatott meccse közül csak egyetlen egyen volt végig a pályán.)

Sallai Rolandnak ugyanakkor nagyon jó szezonja volt a Freiburgban, gólt elsősorban tőle lehet lehet várni.

Aligha lesz sokat nálunk a labda

Az is igaz, hogy akármilyen felállásban aligha számíthatunk arra, hogy fergeteges rohamokat vezetünk Németország, Franciaország vagy Portugália ellen.

A védelemben az oszlopok egyelőre állnak: a bő keretből hátulról sérülés miatt Hangya Szilveszter esett ki, Baráth Botond régebb óta sérült, Besére pedig azért nem számít Rossi, mert nincs játékban.

Willi Orbán felépült a sérüléséből, Szalai Attila a Fenerbahce-ban folyamatosan és a hírek szerint jól játszott, egészséges Fiola Attila is, Lang Ádám is rendszeresen pályára lépett a ciprusi bajnoknál. Rossi döntése, hogy a jobb szélen Lovrencsics, Nego vagy esetleg Botka lép pályára, a bal oldalon Holender és szintén Botka jöhet szóba.

A rekorderek

A harmadik számú kapus, Bodgán Ádám és a két középcsatár, Szalai Ádám és Nikolics Nemanja a legidősebbek, mindhárman 33 évesek. A 20 éves Schön Szabolcs a legfiatalabb.

Szalai játszotta a legtöbb meccset a válogatottban a keret tagjai közül (70-et) és szerezte a legtöbb gólt is (23-at).

link Forrás


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.