Gól nélküli főpróba az Eb előtt

foci-eb
2021 június 08., 20:08
comments 45

Lejátszotta az Európa-bajnokság előtti utolsó felkészülési meccsét a magyar válogatott.

Magyarország-Írország 0-0

Magyarország: Gulácsi (Bogdán, 63.)– Kecskés, Orbán, Szalai Attila. – Bolla (Lovrencsics, 46.), Kleinheisler (Nego, 63.), Nagy, Schäfer, Fiola (Hahn, 79.)– Szalai Ádám (Schön, 89.), Varga Roland (Varga Kevin, 46.)

Írország: Bazunu (Kelleher, 46.) – Doherty, O’Shea, Egan, McClean – Cullen, Hourihane (Molumby, 57.), Knight (Ogbene, 89.), Parrott (Horgan, 57.), Duffy – Idah (Colling, 89.).

Amikor kiderült, hogy az írekkel sikerült leszervezni a meccset, Marco Rossi kapitány kicsit csalódott volt, hogy nem sikerült erősebb ellenfelet keríteni. Írország valóban meg sem közelíti azt a szintet, amivel találkozni fogunk a csoportban, nem jutottak ki az Európa-bajnokságra, a szlovákok verték őket 11-esekkel a pótselejtezőben. Idén márciusban pedig Luxemburgtól kaptak ki hazai pályán, világbajnoki selejtezőn.

A szövetségi kapitány azt mondta a meccs előtt, hogy a kezdőcsapat már nagyban hasonlítani fog arra, ami egy hét múlva a portugálok ellen is pályára lép majd. Erre azért nagy összegben nem érdemes fogadni, mert Willi Orbán ugyan visszatért a védelembe, de az alapembernek egyáltalán nem nevezhető Kecskés Ákos, Bolla Bendegúz és Varga Roland is kezdő lett. (Sallai Rolandról lehetett tudni, hogy őt még pihenteti a kapitány izomfáradtság miatt.) A középpályát Szoboszlai és Kalmár sérülése miatt még próbálgatja Rossi, egyelőre a Ciprus ellen gólt szerző Schäfer ragadt bent a kezdőben.

Az első félidő legemlékezetesebb jelentéhez még nem volt köze a labdának. Az írek letérdeltek a meccs legelején, hogy ezzel tiltakozzanak a kirekesztés és a rasszizmus ellen, a 10 ezer magyar néző egy része viszont kifütyülte a gesztust.

A Magyar Labdarúgó szövetség jó előre bejelentette, hogy a magyar válogatott tagjai az Európa-bajnokságon nem fognak letérdelni. Azt írták, hogy „az MLSZ 'A gyűlölet nem pálya' kampány keretében harcol évek óta a gyűlölet minden formája ellen. Az UEFA és a FIFA szabályai nem engedik a politizálást a pályán és a stadionban sem, amit az MLSZ nem csak elfogad, de egyet is ért vele. A válogatott a mérkőzések előtt nem térdeléssel fogja kifejezni a gyűlölet bármilyen formájának elítélését.”

A főpróbán kiderült, hogy ha nem térdeléssel, akkor hogyan állnak ki a gyűlölet ellen. Úgy, hogy a játékosok rámutatnak az UEFA Respect feliratú felvarrására.

Azt nem lehet mondani, hogy ne akart volna a válogatott, a Rossi-csapatra jellemző harcosság és a fegyelmezettség ezúttal is megvolt, de az első 45 perc a futball kevés szépségét mutatta be. A magyar csapat előrejátékából - még egy nem kifejezetten acélos ír csapat ellen is - nagyon hiányzik a sérült Szoboszlai és Kalmár, és a pihentetett Sallai. Kleinheisler próbálkozott átlövésből, de háromból egyszer sem találta el a kaput, könnyedén blokkolták a próbálkozásait. Az íreknek egy nagy helyzetük volt, Egan fejelt a lécre egy beadást az 5. percben. Nálunk szintén fejjel Szalai veszélyeztetett a 40. percben, nagyot védett Bazunu.

A második félidő már jobban nézett ki. Továbbra sem volt lenyűgöző a játék, de a magyar csapat egyértelműen átvette az irányítást, és ha nem is sorjáztak a kidolgozott akciók, Szalai többször is helyzetbe került, volt gyenge és jó lövése, egy fejesét is védte a kapus, emeléssel is próbálkozott, megharcolt a gólért, de nem jött össze. Ahogy a magyar csapatnak sem, a csatár Szalain kívül a védő Szalainak volt egy helyzete szöglet utáni kavarodás után, másnak nem. Schön még beállt a végére, a 20 éves játékos először lépett pályára a magyar válogatottban, egy lövésre volt ideje.

A végén a nagyon keveset mutató írek majdnem megnyerték a meccset, Kecskés ragadt be mélyen, Ogbene kilépett a védők közül, de öt méterről eltévesztette a kaput.

Az nem meglepő, hogy Szoboszlai hiányozni fog a válogatottból, ezen változni már a miniszterelnök sem tud, de az is látszik a két felkészülési meccsből, hogy az izomfáradtság miatt pihentetett Sallaira égetően nagy szüksége lesz a válogatottnak, Szalai nagyon egyedül volt elől ezen a meccsen. Hogy a védelem mit bír, azt nem tudjuk, Ciprus és Írország valóban nem megfelelő teszt arra, hogy mihez kezdünk Mbappéval.

A szurkolók megtapsolták a válogatottat, elénekelték a játékosokkal közösen a himnuszt. Jövő kedden már a címvédő Portugália az ellenfél az Európa-bajnokságon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.