Hőség és a térdelő világbajnok vár a magyar csapatra

foci-eb
2021 június 19., 07:32

A világbajnok érkezik

Este 9-kor sem lenne éppen hideg, a délután 3-kor kezdődő magyar-francia meccsen viszont 33 fokos kánikula lesz. A Magyar Labdarúgó Szövetség azt üzeni a szurkolóknak, hogy kisüveges (max. 50 ml) naptejet beengednek a szervezők. És új karszalag kell a meccsre, azt érdemes időben felvenni, hogy ne legyen nagy sor a beengedésnél.

A hőség a többet futó csapatnak okozhat nagyobb problémát. Ez vélhetően a magyar válogatott lesz, amire Marco Rossi is utalt a pénteki sajtótájékoztatóján. „Tudjuk, hogy nekünk többet kell majd futunk, mint nekik, mert náluk lesz többet a labda. Ezért okosan kell beosztani az erőnket, erre taktikailag fel kell készülnünk”. A magyar csapatban nincs sérült, fáradtságról pedig hallani sem akar az olasz edző.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A portugálok ellen csak 35 százalékban volt a magyar csapatnál a labda, annak üldözése során 109 kilométert futottak a játékosok, szemben a portguálok 105,2 kilométerével. (Az egész mezőnyben Nagy Ádám teljesítette a leghosszabb távot.) Fiola Attila a meccs után azt nyilatkozta, hogy a folyamatos portugál nyomás miatt a meccs végére elfáradtak.)

A világbajnok francia az Eb-címvédő portugáloknál is erősebb csapat, óriási bravúr lenne akárcsak a potnszerzés is ellenük. Ráadásul a Mbappé-Benzema-Griezmann hármasból egyik sem rúgott érvényes gólt a németek ellen, ez tovább spannolhatja őket. Ha nyernek, nagyon kényelmes pozícióból várhatják majd a franica-portugál meccset, ami jövő szerdán lesz, szintén a Puskásban.

photo_camera Fotó: FRANCK FIFE/AFP

Ezen a meccsen is telt ház lesz (ami nem tetszik a járványügyben további óvatosságra intő Angela Merkel német kancellárnak és a szlovák kormányra is a frászt hozza), a hangulatot pedig tovább fokozhatja, hogy a franciák le fognak térdelni a meccs elején. Előkészületi meccsen az írek is megtették ezt, a magyar szurkolók egy része pedig kifütyülte a gesztust, amin az írek felháborodtak. Azóta a magyar miniszterelnök is a fütyülők mellé állt, provokációnak nevezve, hogy egy csapat le mer térdélni Magyarországon.

A meccs bírója az angol Michael Oliver lesz, ő vezette az orosz-magyar (0-0)meccset a Nemzetek Ligjában tavaly ősszel.

Két jó hír

A pályán összeeső Christian Eriksen elhagyhatta a kórházat, miután sikeresen túl van a műtéten. (Szívritmuszavara miatt beépített defibrillátorra, ICD-re van szüksége). Meg is látogatta a dán csapatot.

Az Eriksen újraélesztése utáni érzéketlenségével óriási felháborodást kiváltó Bognár György pedig az Európa-bajnokság alatt már távol marad a köztévé stúdiójától. Nem az MTVA kérte meg erre - ami elég indokolt lett volna - hanem Bognár döntött így.

Az Eb leggyengébb napja volt

Tegnap a háromból három meccs is olyan volt, amitől előzetesen sokkal többet lehetett várni.

Az Eb első igazán unalmas meccse lett a svéd-szlovák volt (11-essel 1-0-ra nyertek a svédek, nehéz helyzetbe hozva ezzel a szlovákokat). A 90 percet végigszenvedő Szily László kollégám szerint olyan volt a meccs, mint amilyen a francia-mexikói volt a börtönvilágbajnokságon Moldova György legendás novellájában, a Börtönválogatottban. Isak cselsorozata azért szép volt.

Pörgősebben kezdődött a cseh-horvát meccs, de aztán csak felvillanások erejéig volt jó ez a meccs is. Itt is volt 11-es, Schicket verte orrban könyökkel Dejan Lovren. A még mindig vérző orrú cseh csatár értékesítette a büntetőt, ezzel már háromgólos. A hovátoktól csak az egyenlítésre telt, Horváth Bence kollégám szerint Modricék eddig az Eb csalódását jelentik. (Csehország-Horvátország 1-1).

Ezek után az esti angol-skótban lehetett bízni. Az esőben hajtottak is a csapatok, mégis egy brusztolós, Championship-hangulatú meccs lett a vége (0-0, Szurovecz Illés kollégám szerint örülhetnek, hogy nem kaptak ki a skótoktól az ötlettelen angolok). Southgate nem mert kockázatni, minden döntése a biztonságot szolgálta. A skótok felül teljesítettek, az angolok messze a játékosaik össztudása alatt. Egyáltalán nem meglepő, hogy a pályán lévő számos nagy név helyett a skótok 20 éves játékosa, Billy Gilmour lett a meccs embere. Először kezdett a skót válogatottban, Chelsea-s csapattársát, Mountot őrizte kiválóan a neki jutó 76 perc alatt.

A skótok még soha nem jutottak tovább csoportkörből nagy tornán, most ehhez a horvátokat kellene megverniük. A formák alapján nem lehetetlen a feladat.

photo_camera Billy Gilmour Fotó: FACUNDO ARRIZABALAGA/AFP

A Premier League-gólkirálya, Harry Kane teljesen reménytelennek tűnik, az Európa-bajnokságon pályán töltött 156 perc alatt még a kaput sem találta el, de az angol csapat is összesen csak háromszor két meccs alatt (kétszer a horvátok, egyetlen egyszer a skótok ellen). Éppen ennyiszer lőtt kapura a hollandok új sztárja, a hátvéd Dumfries, ezekből két gólt szerzett. De még Szalai Ádámnak is sikerült kétszer eltalálnia a kaput a portugálok ellen.

Az angolok minden reménye Jack Grealish-ben van, hátha majd ő ötleteket visz a támadásba, Southgate egyelőre csak csereként számol vele.

Amiben azért bízhatnak az angolok: két meccs alatt nem kaptak gólt. És nagy tornákon még soha álltak ki ennyire fiatal átlagéletkorú csapattal (25 év és 31 nap).

Ki játszik még ma rajtunk kívül?

A csoport másik meccsén Münchenben német-portugál, amin kiderülhet, hogy tényleg gyenge-e a mostani német csapat, este pedig spanyol-lengyel, ahol a spanyoloknak kellene minden ezredik passzt már gólra váltaniuk.

Ma tehát:

15:00: Magyarország-Franciaország

18:00 Németország-Portugália.

21:00: Spanyolország-Lengyelország

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.