Több száz afgán katona menekült Üzbegisztánba

háború
2021 augusztus 16., 17:31

Afgán katonák százai érkeztek Üzbegisztánba a hétvégén, a radikális iszlamista tálibok elől menekülve – közölte az üzbég főügyész hivatala.

A tájékoztatás szerint 585 afgán katona érkezett 22 katonai repülőgép és 24 helikopter fedélzetén. 158 további katona gyalog kelt át a határon.

photo_camera Illusztráció: Haroon Sabawoon/Anadolu Agency via AFP

A főügyész hivatala közölte azt is, hogy egy afgán repülőgép összeütközött az őt kísérő üzbég vadászgéppel, amitől mindkét gép lezuhant. A közlés ellentmond a taskenti védelmi minisztérium korábbi beszámolójának, ami szerint az üzbég légvédelem lelőtt egy afgán harci repülőgépet, ami megsértette a két ország határát.

Az incidens vasárnap este történt, nem sokkal azután, hogy az iszlamista tálibok átvették az ellenőrzést az afgán fővárosban, Kabulban. A főügyészség szerint az afgán és az üzbég gép pilótája is katapultált, és túlélte az ütközést.

Egyelőre nem világos, hogy az afgán katonák most hol vannak, miután leszállásra kényszerítették őket Termez határvárosában.

Mindemellett a szomszédos Tádzsikisztán is arról számolt be, hogy több mint száz afgán katona érkezett légi úton Bohtar városának repülőterére. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.