Szijjártó: Leghatározottabban visszautasítjuk

POLITIKA
2021 november 02., 15:28
Szijjártó Péter
photo_camera Szijjártó Péter visszautasít Fotó: JURE MAKOVEC/AFP

Szijjártó Péter, a magyar külügyminiszter az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésén vett részt kedden.

A testület egyetemes időszakos felülvizsgálatának keretében tartott meghallgatást - ezt az eljárást 2008 óta a világszervezet minden egyes tagállamára vonatkozóan elvégzik, majd értékelik az adott ország emberi jogi helyzetét, feltárják a problémákat, adott esetben ajánlásokat fogalmaznak meg. Magyarország 2011-ben és 2016-ban került sorra - és most. Évente 42 országot vonnak vizsgálat alá.

Szijjártó állta a kérdéseket, és a tárca közleménye szerint mindenről elmondta, hogy nem úgy van, ahogy mondják, és a magyar kormány visszautasít mindent.

A külgazdasági és külügyminisztérium szerint Szijjártó a teljesség igénye nélkül az alábbi dolgokat utasította vissza a kormány nevében, kronologikus sorrendben:

  • Magyarország demokratikus jellegének megkérdőjelezését.
  • Azt, hogy a nemzetközi liberális fősodor kioktat egy szuverén országot, csak azért, mert jobboldali, kereszténydemokrata, hazafi kormánya van.
  • Az utóbbi évek jogállamisági bírálatait.
  • Azt, hogy a gyermekvédelmi törvény LMBT-ellenes lenne.
  • Azt, hogy ne a szülők kizárólagos joga legyen a gyermekeik szexuális nevelése.
  • Azt, hogy Magyarországon ne érvényesülne teljes mértékben a sajtószabadság.
  • Azt, hogy a mainstream szerint a médiaszabadság azt jelenti, hogy a sajtó 95 százaléka liberális irányultságú.
  • A migrációt.
  • Azt, hogy Magyarországon bárkinek félnie kellene azért, mert valamilyen közösséghez tartozik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.