Dubajig menekült a több tízmilliós rajongótáborral rendelkező orosz rapper, miután kiderült, hogy lecsukhatják

külföld
2021 november 30., 19:51

Kacsa – ennyivel intézte el hétfőn Dmitrij Peszkov, az orosz elnök sajtóügyi tótumfaktuma a Morgenstern-afférral kapcsolatos híreszteléseket. A napokban egymás után kerültek napvilágra különféle információk arról, hogy Oroszország legnépszerűbb rappere, a 23 éves Aliser Morgenstern külföldre távozott, majd a Znak.com arról értekezett, hogy az elnöki adminisztráció ultimátumot adott neki azzal, hogy ha vissza akar térni még ebben az életben, és folytatni óhajtja a bizniszeit, azt csak egy fontos feltétel teljesítésével teheti meg: együtt kell működnie a hatalommal a 2024-es elnökválasztásig hátralévő időszakban, azaz részt kell vennie Vlagyimir Putyinnak és csapatának a kampányában.

A Znak úgynevezett közel álló forrása azt mondta állítólag: "Morgenstern eddig ugyan csak destruktív tartalmakkal kábította a tömeget, de nekünk épp egy ilyen népszerű influenszerre van szükségünk. Óriási a befolyása a tinédzserekre, akik egy-két éven belül potenciális választók lesznek." Ezt az értesülést – vagy spekulációt – utasította vissza Peszkov, de az, hogy hozzászólt az ügyhöz, önmagában is mutatja: az elnöki adminisztráció tisztában van Aliser Morgenstern súlyával és jelentőségével. Különösen onnan nézve beszédes a helyzet, ha felidézzük a 2010-es esetet, amikor Vlagyimir Putyin a kultúra képviselőivel találkozva úgy tett, mintha nem ismerné az őt megszólító Jurij Sevcsukot, minden idők egyik legjelentősebb orosz rockzenészét.

Aliser Morgenstern meneküléséről november 24-én jelentek meg az első hírek. Szemtanúk látni vélték, amint nem is Moszkvában, hanem Szmolenszkben a feleségével együtt felszáll egy Minszkbe tartó vonatra. Ez azért volt furcsa, mert fellépéseinek naptárában nem szerepeltek fehéroroszországi események, ezzel szemben 26-án a Gipsy nevű moszkvai klubban lett volna koncertje. A lemondásról az intézmény vezetője aznap értesítette a közönséget, mondván, tőlük független fejlemények miatt halasztották 2022-re a fellépést. Röviddel később a Ren Tv közzétette: a rapper már Dubajban van egy hotelben, nem akárhol, a Palm Jumeirah szigeten, majd a menedzsere publikált vicces videót arról, ahogy a felesége egy kerekesszékben tologatja a férjét a populáris emírségekbeli nagyváros repülőterén.

Napjaink első számú orosz popsztárja nem véletlenül lépett le. Alekszandr Basztirkin, az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság (rövidítve: SZK) első embere előzőleg azzal vádolta meg nem hivatalosan – de nyilvánosan, egy konferencián –, hogy kábítószerekkel kereskedik az interneten. Morgenstern nem várta meg, amíg a maguk valóságosságában becsöngetnek hozzá a civilbe öltözött egyenruhások, ehelyett felszállt a vonatra, amelyen eljuthatott külföldre anélkül, hogy a határőrök ellenőrizték volna az útlevelét. Annál inkább, hogy nem ez az első ügye, és hogy az elmúlt időszakban egyes nyilatkozatai biztosan nem jöttek be ott fent. De menjünk sorjában.

Ki ez az ember?

link Forrás

Aliser Morgensternnek jelen pillanatban 11,4 millió feliratkozója van a YouTube-on, emellett havonta 2,2 millióan hallgatják a Spotifyon, míg a hasonló orosz platformokon messze-messze lekörözte összes honfitársát. Mindezt alig néhány év alatt érte el, úgy, hogy a semmiből indult, kamaszként paródiavideókat töltött fel a fő-fő videómegosztón elindított csatornájára.

1998-ban született Ufában, eredeti családneve Valejev, származását tekintve felerészt orosz, felerészt baskír, alkoholista apját 11 éves korában elveszítette. A vonatkozó életrajzi adatok – vagy legendák – szerint 16 évesen már dolgozott, autót és ablakot mosott, szórólapokat osztogatott, küldöncködött. A felsőoktatással háromszor próbálkozott – járt pedagógiai és műszaki főiskolára –, mindannyiszor gyorsan kirúgták. Ám a YouTube-csatornája egyre népszerűbb lett, a 100 ezer feliratkozót 2017-ben érte el, egy évre rá 1 milliónál tartott, a 10 millióra 2021-ig kellett várnia.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.