Anarchisták rongálhatták meg Sztepan Banderának, az ukrán nacionalisták hősének a sírját Münchenben

külföld
2022 július 24., 14:12

Ismeretlenek megrongálták Sztepan Bandera ukrán nacionalista politikus sírját Münchenben. A sírra anarchista és kommunista jelépeket fújtak lila festékszóróval, a talapzatra azt írták: Fascho, ami a fasisztákra használt kifejezés a német szlengben. A hatóságok nyomoznak az ügyben.

A Galíciában született Sztepan Bandera vezette az Ukrán Nacionalisták Szervezetét (OUN) a két világháború között, amelynek tagjai később kollaboráltak a Szovjetuniót megszálló náci hadsereggel. A háború után a politikus Németországba menekült, de utolérte a KGB, és 1959-ben Münchenben meggyilkolták.

Bandera megítélése valamelyest ellentmondásos Ukrajnán belül. Egyre többen hősnek tekintik, akinek fontos szerepe volt Ukrajna függetlenségi törekvéseiben, az ország nyugati részén különösen népszerű. Sokan viszont rasszistának és fasisztának tartják, aki követőivel együtt volhíniai és galíciai vérengzésekért tehető felelőssé, melyek áldozatai elsősorban lengyelek és zsidók voltak.

Nem ez az első alkalom, hogy Bandera sírját megrongálják. (RBC.ua)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.