Élménypark-lidérctől tartanak a helyiek Balatonvilágoson

balaton
2023 június 21., 06:42
Balatonvilágos, strand, 2022
photo_camera Balatonvilágos, strand, 2022 Fotó: Pauk Tamas / YT

Vízi élménypark létesítése borzolja a kedélyeket Balatonvilágoson – írja helyszíni riportjában szerda reggel a Blikk.

A világosi képviselő-testület februárban döntött arról, hogy egy cégnek évi 1,3 millió forintért bérbe ad egy kis szeletet a strandszakaszból.

A kis szakasz, mint kiderült, arra kell, hogy onnan kishajók szállítsák a parttól nagyjából 100 méterre felállított, 100 négyzetméteres alapterületű stégre a szórakozni vágyókat. Ott kezdődik a 300-400 méter hosszú, a parttal párhuzamosan kijelölt pálya. A bójasorokat már felhúzták, közben munkások oszlopokat állítanak a vízben. Itt aztán, elvileg, jetskivel és motorcsónakkal zajlik majd a szórakoztatás.

A helyiek attól tartanak, hogy a vízen létesülő élménypárt tönkreteszi a partszakaszt, állandó lesz a zajszennyezés, szüntelenül bőgnek majd a motorok, sikongatnak az emberek és szól a zene.

„Elektromos vízipisztolycsaták zajától lesz hangos a mindig a csendjéről ismeretes aligai és világosi part. A motorberregést több százan hallgathatják reggeltől estig a domboldali házakból is”

- sorolja a világosiak félelmeit a Blikk.

Az Aligai Fürdőegyesület kommunikációs referense, Horváth Bence szerint az engedély eredetileg 7000 négyzetméter alapterületű vízi parkra szólt, amiből később 19 ezer négyzetméter lett, és ez csak egy baj a több közül, ami miatt a helyiek irtóznak az élménypark gondolatától.

A nyugalmazott kardiológus Szabó Péter például a mindennapos úszását gyászolja, a 100 méteren felhúzott bójasor ugyanis elvágja az utat a mélyebb víztől. A vízparton 44 éve lakó Pavuk Péter szerint a horgászoknak is betesz a vízi park, pedig már kipengették az 50-60 ezret az éves engedélyükért, így viszont csónakkal kilométereket kell majd kerülniük, ha pecázni akarnak.

Takács Károly polgármester állítólag első körben nemet mondott az ötletre, de aztán később megenyhült. Hogy miért, nem tudni, a Blikk megkeresésére nem válaszolt, de a cikk megjelenéséig nem válaszoltak a lap érdeklődésére az érintett vállalkozók sem. (Blikk)