Pesty László a Lölő-jelenség után a „klán” „áldozatairól” beszélt

POLITIKA
2023 augusztus 08., 10:44

„Naponta hallok történeteket arra, hogy bizonyos emberek a klánból rámutatnak egy szép családi házra, rámutatnak egy panzióra, rámutatnak egy cégre, kacsintanak, és a tulajdonos fülébe súgják, hogy »barátom, nem ártana néked egy tulajdonostárs, hogy továbbra is jól menjenek a dolgaid«. És az áldozat megijed, pár fillérért beengedi cégébe a klántagot, aztán mire felnéz, kívül kerül a saját szorgalmából, tehetségéből felépített vállalkozásán, családi házán, panzióján, egyebén” – mondta a 24.hu-nak adott interjújában Pesty László, Orbán Viktor régi harcostársa, aki az idei Tusványoson arról beszélt, hogy a Lölő-jelenség rosszat tesz a magyar konzervativizmusnak.

link Forrás

„Én azt hittem, Szíjj László. Nem őt lölőzik? Az a baj, hogy én egy csökkent értelmű medvebocs vagyok, az ember, aki összevissza beszél, összetéveszti Szíjj Lászlót Micimackóval, esetleg a Fülessel” – magyarázta akkor Pesty, aki most a 24.hu kérdésére, hogy van-e Szíjj Lászlóval kapcsolatban „klános története”, a következőt válaszolta: „Nem óhajtok konkrét neveket mondani. Nem óhajtok olyat mondani, hogy aztán peresíthető legyek. Harmincöt év alatt egyszer hibáztam, a Bajnai Gordonról készített Tolvajok ideje című dokumentumfilmemben pontatlanul fogalmaztam, és pert vesztettem. Többé nem kívánok pert veszíteni. Többé nem kívánok csontot dobni mindenféle aljadék embereknek, akik aztán bíróság elé citálhatnak. És ez nem gyávaság! Én nem egy beszart macska vagyok! Hanem egy gondosan tervező szakember.”

Pár mondattal később aztán úgy döntött, mégis nevesít valakit.

„Jó, akkor mondok egy nevet: Mák István. Ő egy mélyépítésben, csatornázásban tevékenykedő vállalkozó, a nulláról építette fel magát rengeteg munkával, komoly kockázatokat vállalva, helyes döntéseket hozva, senkit meg nem károsítva. Ez a Mák István nemrég gyanús körülmények között, töredékáron vált meg a vállalkozásától. A javaslatom a következő: kedves barátaim, fideszesek és ellenzékiek és ingadozók, politikusok és újságírók, tessenek utánanézni az ügynek!” – mondta Pesty, hozzátéve, hogy Mák István a barátja, „a székely megmaradás támogatója, nem közpénzből, hanem a tisztességesen megkeresett jövedelméből segítette” az aláírásgyűjtésüket.

Pesty elmondása szerint Mák cégét „egy oligarcha strómanja” vette meg, majd fontosnak tartotta megemlíteni Mák Istvánról, hogy „mélyen hívő, keresztény, konzervatív ember, tántoríthatatlan jobboldali, bármi potyoghat az égből, ő húsz év múlva is a Fideszre fog szavazni”, amiből Pesty eljutott odáig, hogy „ha valakit ebben az országban atrocitás érhet, az nagyon nem ő kéne legyen”.

És bár ezen a ponton már úgy tűnhet, nem mondhatott durvábbat, de az interjú csak ezután lett igazán olyan, mint egy írott „expanding brain meme”. Mert gyorsan visszatértek a Lölő-jelenésgre, amikor is Pesty László úgy fogalmazott: „...ha már nemzeti tőkét kell építeni a kormányprogram eredményessége érdekében, akkor miért úgy épül ez a nemzeti tőke, hogy a NER-lovagok, a Lölő-jelenség absztrakt halmazának egyik-másik, vélt vagy valós arca, késsel-villával enni nem tudó, alany-állítmányt egyeztetni nem tudó tagja megaláz, kisemmiz tisztességes, igyekvő, tehetséges vállalkozókat?!” Majd nem sokkal később aztán elmondta, „belefér”, hogy többmilliárdos kúria készül a miniszterelnök családjában, illetve hogy szerinte ez „összefér” az orbáni mondattal, hogy „vagyunk mi, akik saját magunkat a közösségeink, a családunk, a hazánk, a nemzetünk mögé helyezzük, és vannak ők, akik magukat helyezik előre”.

Pesty szerint azért fér össze, mert „Orbán Viktor zseniális stratéga”, akinek „Magyarország rengeteget köszönhet”, sőt, úgy gondolja, „Orbán Viktornak semmi köze a Lölő klánokhoz”. Utóbbi után ismét hangsúlyozta, hogy ő továbbra sem „Lölőről”, hanem a „Lölő-jelenségről” beszél.